śmietanowym Składniki: 500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella 1 podwójna pierś z kurczaka 40 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany 18 % przyprawa do makaronu sól pieprz bazylia oregano Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno(...)czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietki... uff, długi tytuł tego posta ;-) Ale tak jak tytuł jest długi, tak potrawa jest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i
Wielopokoleniowowersja. Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli(...)oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz
Mania Gotowaniarosołu wołowego 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka zmielonego kminku 3 łyżeczki zmielonej kolendry 1 cebula 4 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka pasty curry starty ser około 250 gr makaronu Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę I smażymy ją na oleju około 3 min. Dodajemy mięso mielone. Smażymy tak długo, aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy puszkę pomidorów(...)zostawiamy na małym gazie , od czasu do czasu mieszając- około 1 godziny, Gotujemy makaron. Po godzinie czasu, zciągamy z gazu mięso, dodajemy makaron, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 20-25 min. Nasz obiad jest gotowy. Prawda że było łatwo :) Smacznego
Smaki EdytyTrafił do mnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe pulpeciki, makaron oraz mnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka
Pasja SmakuMakaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek. Składniki: 500g makaronu świderki Szpinakowe pesto: 110g świeżego szpinaku 100ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 100g sera mozzarella 90g włoskich orzechów 3 łyżki soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować(...)osolonej wodzie. 2. Szpinakowe pesto: Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem. 3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron
Szalona Kuchnia Ewelinydaniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można(...)dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html
Moniki SmakołykiSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki
Luźna KuchniaDodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy na tarce. Na talerzu układamy makaron, mięso i posypujemy startym serem, gotowe :)! ***** We cook pasta al dente. We fry the minced meat in olive oil to hot pan. We add pinch of salt and we mix. Then
Projekty ze smakiemgarść świeżej bazylii szczypta tymianku szczypta oregano kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki czerwonej łyżka oliwy do smażenia sól, pieprz do smaku 100 g sera Lazur Skalmierzycki Przygotowanie: W garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo(...)wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się z białym winem. Włoską kolację możemy zrobić sobie w naszym domu. Smacznego! Zespół Blomedia.pl zaopatrzył Niezły Młynek w produkty CIRIO
Niezły Młynektakich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 min. Smacznego!!! Już w ten piątek II krakowskie spotkanie blogerów. Jeszcze nie wiem czy uda mi się być
Miksturownikdzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem. Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas(...)posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2 pokrojonego kremowego sera. Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki. Sos śmietanowo-serowy do makaronu był bardzo smaczny, jego walory smakowe podniosła dodatkowo prosto z balkonowej doniczki pietruszka. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni. Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki : ok. 350 g makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem: 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszce (krojone) kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody(...)układamy warstwy: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać. Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut. Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Moje posty
Słodka StronaSkładniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż myjemy
Qchnia po prostuzapiekankę z makaronem rurki , kurczakiem oraz cukinią. Polecam smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 1 filet z kurczaka podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów sera żółtego np. Gouda Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie Bazylia Papryka mielona słodka i ostra Papryka chilli Czosnek granulowany Masło do duszenia PRZYGOTOWANIE(...)paprykę chilli oraz czosnek, bazylię. Zmniejszam ogień i dodaję pomidory z puszki oraz makaron. Duszę ok 10 min tak by sos się trochę zredukował. Całość przekładam na makaron z cukinii. Z sera żółtego w plastrach formuję rurki i kroję na 3 części. Układam na zapiekance. Można oczywiście posypać tartym serem żółtym. Piekę ok 20 min w 180 stopniach. Podaję
Gotowanie PatkiPenne quatro formaggio czyli makaron z sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane(...)okaże się za gęsty, można dolać kilka łyżek mleka lub śmietanki, ale powoli, dolewając po jednej łyżce. Kiedy wszystkie sery dokładnie się rozpuściły, wsypałam przyprawy, zioła i podgrzewałam ok. 2-3 minuty, doprawiłam do smaku solą i wsypałam gorący makaron, dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na półgłębokie talerze. Przepyszne! :) Przepis zgłoszony do akcji
Kuchnia Prezydentowejprzedstawiam delikatną w smaku i wyglądzie sałatkę z makaronem tortellini. W smaku jest bardzo zbliżona do sosu pieczarkowego. Jej zrobienie nie jest trudne, ma niewiele składników. 250g makaronu tortellini z serem 2 filety z kurczaka 2 cebule 250g pieczarek 1/3 szklanki śmietany 150g tartej mozzarelli 1 jajko sól, biały pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa olej 1. Makaron
Szefowa kuchnibardzo smaczna. Ma w składzie produkt y, które tlubi każdy, dlatego też znajduje wielu sympatyków. Bardzo często ją robimy, może i Wam zasmakuje. 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem
Szefowa kuchnioliwek Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Pomidorki i bazylię płuczemy. Pomidorki kroimy na pół, bazylię drobno kroimy. Do miski wkładamy pesto, dodajemy pomidorki, bazylię i starty ser. Wrzucamy gorący makaron, mieszamy i od razu podajemy. Gdyby makaron wydał się nam za suchy, skrapiamy go oliwą z oliwek
Kulinarne przygody Gatity