makaron z serem - 5662 przepisów (strona:75/378)

Sałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą, serem i ogórkiem kiszonym 126

stanie przy garnkach - idealnie może zastąpić obiad. Sprawdzi się też na każdej imprezie, w przypadku niespodziewanych gości i jako dodatek na grilla. Koniecznie spróbujcie! 200g makaronu (u mnie drobne kolanka) 100g żółtego sera (u mnie od MSM Mońki ) 1 brokuł 1 puszka kukurydzy konserwowej 3-4 ogórki kiszone Sos: 3-4 łyżki(...)majonezu 3-4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (gęstej/go) 2 ząbki czosnku sól, pieprz Różyczki brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie (lub na parze), a makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser oraz ogórki należy pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną/jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość doprawić do smaku

Di gotuje
Bolognese z tofu 113

jest niskokaloryczne! Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, więc przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej :) ... jak dla mnie pyyyycha! Składniki na 2 porcje: 200g makaronu spaghetti (Lubella - pełne ziarno) kostka tofu puszka krojonych pomidorów kawałek sera grana padano lub parmezan 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oregano, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), sól i pieprz - gotujemy 10 min. na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron al`dente. Do miseczki włóż odcedzony makaron, polej sosem i posyp startym serem ... gotowe! PS. Im więcej dodasz sera tym uzyskasz lepszy smak dania

Alutka-Gotuje
Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym 307

bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło

Słodka Strona
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym. 90

sycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy - 4 łyżki 3 jajka śmietana słodka  - 250 ml  sól, pieprz(...)smażymy.  Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie warstwy. W misce przygotowujemy sos - trzepaczką mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sosem polewamy całość i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy

Pani domowa
Tortellini po włosku 153

Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego  2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki  sól, pieprz, papryka

Szefowa kuchni
Gniazda makaronowe z kulkami mięsnymi 141

łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto: 9 gniazd makaronowych lub podobnych, garść natki pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki(...)śmietanowy wymieszać i zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody.  Na górę położyć plastry sera żółtego lub starty ser żółty. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Piec 50minut lecz 15minut przed końcem piec bez przykrycia. Gdyby wcześniej sos mocno zaczął bulgotać, odkryć wcześniej naczynie by nie wykipiał

W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa z cukinią i fasolą 188

suszonych pomidorów w oleju  3 młode małe cukinie  2 jajka  2 cebule  pół puszki czerwonej fasoli  curry  pieprz  sól   opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki(...)czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 127

powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć(...)parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
panko z makaronem 145

poj.250ml.) 1-2 łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej(...)mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko

w mojej kuchni
Serowy brokuł w zdrowszym wydaniu 146

komponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę!  Składniki: -> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego -> 100g sera Mozzarella  -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego  -> sól,pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, chilli  Wykonanie:  Makaron i brokuł gotujemy w osobnych garnkach w osolonej(...)osobiście dodaję dość sporo].     Gdy nasz makaron i brokuł są gotowe, rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i wsypujemy makaron oraz brokuł.   Smażymy przez kilka chwil często mieszając. Kolejny dodajemy pokrojony w kostkę ser Mozzarella. Ciągle trzymamy na ogniu do czasu, aż ser się nie rozpuści i połączy wszystko w jedność. Wtedy dodajemy jogurt grecki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pesto z pietruszki 104

łyżka soku z limonki  pieprz i sól do smaku  15 - 20 sztuk pistacji   Dodatkowo:  50 - 100 g parmezanu lub innego długodojrzewającego twardego sera np. jantar (do makaronu)  Jak zrobić pesto z pietruszki?  Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek(...)pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane.  Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto.  Po wyłożeniu na talerze posypać odrobiną sera i możemy się już zajadać pysznym obiadem. Zobacz również: pesto z awokado

Kuchcik gotuje
Sałatka z makaronem gwiazdki 121

Składniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4-5 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pokroić w kostkę: ser, szynkę, ogórki, cebulę. Kapustę pekińską cieniutko pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać kukurydzę i majonez. Doprawić

Olga Piecze i Gotuje
O basta! Wege pasta 216

żeby nie było, że nudnie zwijane na widelcu, to zapraszam na ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;)  Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1  mała puszka kukurydzy 1 mała(...)osolonym wrzątku. Odcedziłam.  Makaron ugotowałam nieco krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedziłam, ale nie przelewałam zimną wodą.  Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło.  Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania

bastalena
Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 124

konieczność wykorzystania warzyw, które lada moment mogą zacząć się psuć. Dziś wydanie jesienne, które będzie idealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki(...)Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry

Weekendy w domu i ogrodzie
Lazania ze szpinakiem 151

lazanii, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 50 g żółtego sera. Przygotowanie:      Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu

Aga w kuchni