makaron z serem - 5662 przepisów (strona:75/378)

Gniazda makaronowe z kulkami mięsnymi 193

łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto: 9 gniazd makaronowych lub podobnych, garść natki pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki(...)śmietanowy wymieszać i zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody.  Na górę położyć plastry sera żółtego lub starty ser żółty. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Piec 50minut lecz 15minut przed końcem piec bez przykrycia. Gdyby wcześniej sos mocno zaczął bulgotać, odkryć wcześniej naczynie by nie wykipiał

W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa z cukinią i fasolą 202

suszonych pomidorów w oleju  3 młode małe cukinie  2 jajka  2 cebule  pół puszki czerwonej fasoli  curry  pieprz  sól   opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki(...)czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 148

powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć(...)parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
panko z makaronem 159

poj.250ml.) 1-2 łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej(...)mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko

w mojej kuchni
Serowy brokuł w zdrowszym wydaniu 163

komponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę!  Składniki: -> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego -> 100g sera Mozzarella  -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego  -> sól,pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, chilli  Wykonanie:  Makaron i brokuł gotujemy w osobnych garnkach w osolonej(...)osobiście dodaję dość sporo].     Gdy nasz makaron i brokuł są gotowe, rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i wsypujemy makaron oraz brokuł.   Smażymy przez kilka chwil często mieszając. Kolejny dodajemy pokrojony w kostkę ser Mozzarella. Ciągle trzymamy na ogniu do czasu, aż ser się nie rozpuści i połączy wszystko w jedność. Wtedy dodajemy jogurt grecki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pesto z pietruszki 117

łyżka soku z limonki  pieprz i sól do smaku  15 - 20 sztuk pistacji   Dodatkowo:  50 - 100 g parmezanu lub innego długodojrzewającego twardego sera np. jantar (do makaronu)  Jak zrobić pesto z pietruszki?  Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek(...)pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane.  Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto.  Po wyłożeniu na talerze posypać odrobiną sera i możemy się już zajadać pysznym obiadem. Zobacz również: pesto z awokado

Kuchcik gotuje
Sałatka z makaronem gwiazdki 136

Składniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4-5 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pokroić w kostkę: ser, szynkę, ogórki, cebulę. Kapustę pekińską cieniutko pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać kukurydzę i majonez. Doprawić

Olga Piecze i Gotuje
O basta! Wege pasta 234

żeby nie było, że nudnie zwijane na widelcu, to zapraszam na ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;)  Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1  mała puszka kukurydzy 1 mała(...)osolonym wrzątku. Odcedziłam.  Makaron ugotowałam nieco krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedziłam, ale nie przelewałam zimną wodą.  Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło.  Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania

bastalena
Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 139

konieczność wykorzystania warzyw, które lada moment mogą zacząć się psuć. Dziś wydanie jesienne, które będzie idealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki(...)Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry

Weekendy w domu i ogrodzie
Lazania ze szpinakiem 167

lazanii, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 50 g żółtego sera. Przygotowanie:      Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu

Aga w kuchni
Sałatka z tortellini i serem 673

Sałatka z tortellini i serem – pyszna sałatka z makaronem tortellini. Świetnie się sprawdzi jako sałatka na imprezę oraz jako zwykła kolacja, czy drugie śniadanie do pudełka do pracy :) Jeśli wolicie mniej kaloryczne sałatki, to śmiało można część majonezu zastąpić gęstym jogurtem naturalnym :) Przepis podpatrzyłam na blogu: Fabryka Kulinarnych Inspiracji. Sałatka z tortellini i […] The post Sałatka z tortellini

Kulinarne Przeboje
Pesto cukiniowo-bazyliowe z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i oliwkami 132

sera- u mnie francuski Comte łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów dwie łyżki startego żółtego sera kilka listków bazylii kilka pestek słonecznika W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej z łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. W kielichu blendera umieszczamy grillowaną cukinię, liście bazylii, garść pestek słonecznika i starty ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość blenderujemy na gładką masę. Makaron odcedzamy, wkładamy ponownie do garnka, wlewamy pesto i całość dokładnie mieszamy. Gotowy makaron z pesto przekładamy na talerze, dodajemy pokrojone na pół oliwki oraz suszone pomidory. Całość posypujemy pestkami słonecznika, startym

Mango Papaja
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym i Pomidorami 104

SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki(...)cukier,całość zagotować. 5.Przygotowany sos zmieszać z makaronem i przełożyć do pojemnika żaroodpornego 6.Wierzch wyłożyć serem żółtym, startym na tarce lub pokrojonym na paski. 7.Całość zapiec 25-30 minut w temp.180

Dziś Ja gotuje
Lasagne bolognese ze szpinakiem 315

pomidorowy (330 ml) 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone(...)makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy

Passions hobbies life
Carbonara dobra na wszystko! 114

chcemy na szybko przyrządzić coś pomysłowego, co posmakuje wszystkim. Carbonara po polsku Składniki: 200-250g makaronu (spaghetti, świderki, penne, tagliatelle, świderki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200-250g wędzonego boczku 3 żółtka 250ml śmietanki 30 procentowej 50g parmezanu lub żółtego sera(...)łyżki) sól pieprz Wykonanie Boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy makaron i przelewamy letnią wodą. Połowę śmietanki, żółtka, większość sera startego na tarce o drobnych oczkach (odrobinę sera zostawiamy do posypania gotowego dania), sól i pieprz mieszamy trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Boczek umieszczamy na suchej patelni

KulinarneImpresje.pl