się prezentuje i jest bardzo smaczna. Do sałatki użyłam majonezu stołowego od firmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle . Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone 1 mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 5 łyżek majonezu stołowego Roleski(...)Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce
Bajeczna KuchniaSprawdźcie jak szybko i prosto można wyczarować coś smacznego Czas wykonania: 15 – 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu 100 – 150 g selera 100 – 120 g sera żółtego 50 g papryki żółtej(...)słonecznika 50 g orzechów włoskich Sos: 150 g jogurtu 2 łyżki domowego masła orzechowe (Przepis) 1 łyżeczka sos sojowy szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Pokroić selera, ser, paprykę, orzechy i przełożyć do dużej miski. Dodać ziarna słonecznika i wymieszać całość. Makaron przelać wodą i dodać do miski
KuchniaWeDwoje.plpiersi z kurczaka 250 g makaronu penne olej lub oliwę z oliwek 1 ostrą papryczkę 2 ząbki czosnku 450 g - 500 g passaty odrobinę startego żółtego sera natkę pietruszki sól i pieprz Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w dość dużą kostkę pierś z kurczaka, po lekkim podsmażeniu dodaje przeciśnięty przez prasę czosnek oraz(...)Znów doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem prze ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. W dużym garnku mieszam odcedzony makaron z gotowym sosem. Podaję z posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniusłono. Do tego przepisu co ja mam można dodać także smażoną kiełbasę czy też brukselkę. Składniki: 700 g makaronu - 1,99 zł 2 średnie cebule - 0.52 zł 500 g sera białego twarogowego - 4,98 zł szczypta soli i pieprzu - tego juz raczej nie da się obliczyć :) no ale każdy ma w domu sól(...)gotujemy w osolonej wodzie wraz z odrobiną tłuszczu np. 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Makaron powinien być miękki, ja dziś niestety go przegotowałam ;/.... Do makaronu dodajemy tzw. rozdzióbany (rozdrobniony ser), i usmażoną na maśle cebulę wraz z dwoma łyżkami bułki tartej. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Taka tam ciapka ale bardzo smaczna, oczywiscie doprawiamy solą i pieprzem
ClauditteMissCookingsera niebieskiego (oczywiście nie musicie go dodawać) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 2 jajka garść koperku zioła prowansalskie kurkuma sól, pieprz oliwa makaron pełnoziarnisty Piersi marynujemy w kurkumie , następnie podsmażamy. Pomidora, paprykę i ser kroimy w kostkę. Czosnek podsmażamy na oliwie i dorzucamy szpinak. Brokuła rozmrażamy, różyczki rozdrabniamy(...)mniejsze kawałki. Jajka, jogurt, koperek oraz szpinak razem mieszamy. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnie i dusimy do momentu zmięknięcia warzyw . Na koniec dodajemy ser i przyprawiamy. Nakładamy porcje makaronu na to warzywa i gotowe! Smacznego! Przepraszam , ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia już nałożonego dania. Buziaki
Cukier&PuderSkładniki: - 500 g makaronu - 450 g szpinaku mrożonego - pierś z kurczaka (podwójna) - 150 g sera żółtego ( można pominąć) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, pieprz (do smaku) - olej Wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy na oleju. Czosnek przesmażamy na oleju dodajemy szpinak(...)dusimy do odparowania wody. Na koniec dodajemy śmietanę,sól,pieprz do smaku i dusimy jeszcze chwile. Ser zetrzeć na tarce. Do dużego garnka wrzucamy ugotowany makaron i szpinakiem, wszystko razem mieszamy.Na talerz wykładamy makaron ze szpinakiem na wierzch kurczaka i sypiemy wszystko startym żółtym serem
magiczna kuchnia Kasibloga Filozofia Smaku 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 400 g makaronu spaghetti 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz starty żółty ser do podania Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek(...)solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać startym serem żółtym. Smacznego
Moja Galeria Smakuświeża bazylia do posypania sos 1 duże jajko 50 g mozzarrelli szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Przygotowanie Ugotuj makaron al dente w dużej ilości słonej wody. W dużej misce połącz za pomocą trzepaczki sól, pieprz i jajko. Dodaj pokrojony drobno ser i wymieszaj. Odłam twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na około 4 cm kawałki. Rozgrzej(...)dodaj przekrojone na pól pomidorki i szpinak. Trzymaj na ogniu kilka minut aż szpinak zwiędnie, a pomidorki będą miękkie. Cały czas mieszaj. Dodaj na patelnię mieszaninę jajka z serem i odcedzony makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj, pogrzewając jeszcze chwilę. Podawaj od razu, możesz posypać świeżymi ziołami (np. bazylią lub tymiankiem). Wskazówki W celu pozbycia się zdrewniałych końców, lekko złam szparagi
Powiedz dietom niezdrowy obiad. Szpinak w połączeniu z fetą tworzy wyjątkowy smak i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Składniki: ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą
Słodka Stronabędzie odpowiedni. Jeśli mleko zdąży się wcześniej wygotować, dolewamy go jeszcze odrobinę, tak, aby makaron nie mógł się przypalić. 2. MUSZTARDA + GAŁKA + PIEPRZ (30 sek) Do mikstury dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę gałki muszkatołowej i nieco świeżo mielonego pieprzu. Znowu dokładnie mieszamy. 3. SER, SER, SER (3 min) Do garnka wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, najlepiej mieszanki serów miękkich(...)wyszło dobre. Możecie eksperymentować z ulubionymi serami i szukać ulubionego zestawienia albo po prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt
Nerds KitchenZapach bazylii, czerwień pomidorów, ciągnący się ser mozzarella - tak w skrócie można opisać i mam nadzieję zachęcić Was do zrobienia makaronu z sosem a'la Caprese. Składniki proponowanego przeze mnie sosu do makaronu, to składniki sałatki Caprese. Klasyczny, prosty, pachnący bazylią, sos do makaronu, oparty na pomidorach. Mozzarella dodaje mu aksamitności, delikatności i fajnego efektu ciągnącego się sera(...)dente. Po 15 minutach do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone listki bazylii i całość gotujemy jeszcze chwilkę (1 minutę). Następnie do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Ser mieszamy z całą potrawą (jak najkrócej- dosłownie kilka sekund), całość przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze 1 minutę (już nie mieszając). Ser mozzarella
Smak mojego domuIlość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Duża doniczka bazylii* 2 garści obranych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób *Nasza bazylia jest naprawdę wyrośnięta więc jeśli kupujecie ze sklepu to proponujemy dwie doniczki. Po oberwaniu listków postawcie łodyżki na parapecie(...)obrane ząbki czosnku. Całość blenderujemy. Obieramy bazylie ze wszystkich listków i wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowany makaron odsączamy (nie przelewamy zimną wodą). Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło
Kolizje SmakówCzas przygotowania 55 min Składniki 350 g makaronu penne 380 g filetów z kurczaka 200 g ogórków konserwowych 200 g papryki konserwowej 180 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju Sos 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Dodatkowo 150 g sera żółtego Instructions kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy(...)praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę makaronu. Na wierzch wykładamy połowę warzyw i polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch posypujemy jedną częścią sera żółtego. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, pozostałe warzywa i sos. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera żółtego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30 minut. By Małgorzata
Wędrówki po kuchniszybkie danie makaronowe. Przyznam, że owe spaghetti to alternatywa dla klasycznych wszystkim raczej znanych klusek z serem, które serwowały nam nasze babcie i mamy. Moja córeczka uwielbia tą opcję spaghetti więc polecam na szybki obiad. Spaghetti po rusku Składniki : 150 g makaronu spaghetti 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100-150 g twarogu białego 1 łyżka skwarków 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku Przygotowanie : Cebule i czosnek obieramy, szklimy na maśle, dodajemy skwarki i całość podsmażamy do zarumieniania. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Przekładamy do przesmażonej cebuli ze skwarkami, mieszamy, wyłączamy grzanie. Wkruszamy biały ser, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki