makaron z serem - 5662 przepisów (strona:80/378)

Filet z kurczaka z piklami i pieczarkami 141

danie można nawet powiedzieć jednogarnkowe, gdyby nie fakt, że makaron ugotowałam oddzielnie. Ugotowanie makaronu z potrawą nie stanowi problemu. Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 500 gram pieczarek Pikle ze słoika ( warzywne jesienne: cebulka, papryka, marchew ) Pomidory z puszki krojone Vegeta Sól Pieprz Olej do smażenia Ser do posypania Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Pozostawiamy(...)puszki i pikle. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Gdy podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy uzupełnić wodą. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy serem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jednogarnkowe : Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 198

mała marchewka 2 łyżki oleju 300 g piersi z kurczaka sól ziołowa pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml wrzątku 300 g makaronu ( u mnie świderki) 100 g sera żółtego opcjonalnie zielone oliwki Cebulę, seler i marchew pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą ziołową. Pomidory zblendować, wymieszać z przecierem pomidorowym. W głębokim(...)cebulka zacznie się rumienić, zalać pomidorami, wrzątkiem, zagotować. Dodać makaron, przyprawić solą, pieprzem, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 -15 minut - do ulubionej formy makaronu. Na koniec całość posypać startym serem, można dodać oliwki. Smacznego

coolinarny
Lasagne wegetariańska 136

pomidorów i 500 ml przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej 1 puszka soczewicy konserwowej 1 cukinia 1 papryka (opcjonalnie) ostra papryka w proszku / pieprz cayenne zioła prowansalskie szczypta cukru sól pieprz ser żółty tarty makaron lasagne 400 g Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 l mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Sos czerwony: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć(...)muszkatołową. Na dno formy wylać sos beszamelowy, na to ułożyć makaron, sos czerwony, beszamel, makaron, sos czerwony, beszamel, makaron i beszamel (można dodać jedną warstwę i zrobić 3). Piec ok. 40 minut w 180-200*C. Po tym czasie lasagne posypać serem i piec jeszcze ok. 20 minut. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Makaron z kurczakiem, marchewką, groszkiem i parmezanem 183

miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu możecie dodać trochę tartego żółtego sera. Będzie równie smaczne, ja tak robię gdy nie mam parmezanu a mam żółty ser. Składniki (na dwie osoby): 150 g makaronu conchiglioni rigati + szczypta kardamonu (75 g makaronu na osobę, wychodzi 7-8 muszelek na osobę) połowa podwójnej piersi z kurczaka (zazwyczaj kupuje się podwójne) szklanka mrożonej(...)czosnek pokrojony w malutką kosteczkę lub cienkie plasterki, jak wolicie. W osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu ugotuj makaron. Na koniec do dania na patelni dodaj makaron, posyp parmezanem (lub tartym żółtym serem jak nie masz parmezanu), chwilę pokręć, by składniki się smacznie połączyły. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z BROKUŁEM, SZPINAKIEM I SOSEM SEROWYM 137

szklanki mleka pełnego 150 g sera żółtego, tartego 2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku                                                                PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy(...)mieszamy do momentu zagotowania się sosu. Teraz zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser i  mieszamy.  Na talerz układamy porcję makaronu, na to warzywa i polewamy sosem.  Danie posypujemy serem lub parmezanem. Podajemy ciepłe

Kulinarne Fantazje Marioli
Grecki makaron z serem feta 153

makaronu świderki 200 g pomidorów suszonych w oleju 1 czerwona papryka 1 cebula 15 zielonych oliwek 15 czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 100 g sera typu feta 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju z pomidorów i przesmażamy na nim pokrojoną(...)kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do poszatkowany czosnek, oliwki oraz pokrojone w paski pomidory suszone i paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy danie pokruszonym serem feta

Qchnia po prostu
Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 142

śmietanowym Składniki: 500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella 1 podwójna pierś z kurczaka 40 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany 18 % przyprawa do makaronu sól pieprz bazylia oregano Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno(...)czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 118

... uff, długi tytuł tego posta ;-) Ale tak jak tytuł jest długi, tak potrawa jest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i

Wielopokoleniowo
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 217

wersja.  Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli(...)oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,   mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz

Mania Gotowania
Zapiekanka z mielonego 297

rosołu wołowego 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka zmielonego kminku 3 łyżeczki zmielonej kolendry 1 cebula 4 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka pasty curry starty ser około 250 gr makaronu Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę I smażymy ją na oleju około 3 min. Dodajemy mięso mielone. Smażymy tak długo, aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy puszkę pomidorów(...)zostawiamy na małym gazie , od czasu do czasu mieszając- około 1 godziny, Gotujemy makaron. Po godzinie czasu, zciągamy z gazu mięso, dodajemy makaron, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 20-25 min. Nasz obiad jest gotowy. Prawda że było łatwo :) Smacznego

Smaki Edyty
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 342

Trafił do mnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe pulpeciki, makaron oraz mnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka

Pasja Smaku
Makaronowe świderki z szpinakowym pesto 126

Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek. Składniki: 500g makaronu świderki Szpinakowe pesto: 110g świeżego szpinaku 100ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 100g sera mozzarella 90g włoskich orzechów 3 łyżki soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1.  Makaron ugotować(...)osolonej wodzie. 2.  Szpinakowe pesto: Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem. 3.  Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy makaron z natką pietruszki i masłem cytrynowym 168

daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły.  Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można(...)dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu.  Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html

Moniki Smakołyki
Spaghetti bolognese 202

Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki

Luźna Kuchnia
Ekspresowe spaghetti / Spaghetti very fast 160

Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy na tarce. Na talerzu układamy makaron, mięso i posypujemy startym serem, gotowe :)! ***** We cook pasta al dente. We fry the minced meat in olive oil to hot pan. We add pinch of salt and we mix. Then

Projekty ze smakiem