Polecam, gdyż czasem tak proste dania nie zalegają w jelitach, a dodają zdrowej i pysznej energii. Składniki makaron dowolny kształt pomidory z puszki (czytajcie skład,maja być pomidory w zalewie ... i tyle) bazylia świeża Pecorino Romano DOP jeśli lubicie ten rodzaj sera, jeśli nie to parmezan, ale uwaga parmezan to ser krowi, pecorino to owczy piersi z kurczaka lub indyka(...)czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone na kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem. Piersi z kurczaka albo wykorzystaj do tegoż makaronu, albo do chleba na zimno . Bardzo lubię takie proste dania, które można zjeść na dwa razy . Dodatkowo
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej(...)bazylii 400 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu. Podajemy z ulubionym makaronem, posypujemy startym serem. Smacznego ! Ten prosty przepis pochodzi z książki "Kuchnia kawalerska", autor Hans W.A. Schoeller Składniki obliczone na jedną osobę
Proste PotrawyMakaron w pomidorowym sosie z serem Gorgonzola to szybki przepis na pyszny obiad. Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch. Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10! Składniki na 3-4 porcje: 400 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) słoiczek sosu(...)pomidorowego z gorgonzolą (Barilla 400g) 1/4 szklanki sera typu parmezan (np. Grana Padano) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz olej do smażenia listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (al`dente). Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i przesmaż dodając 5 łyżek
Alutka-Gotujetakie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:). 300g makaronu, u mnie rurki 150g sera gorgonzola 1 duża cukinia 2 cebule 150 ml śmietanki 18% olej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą obieraczki(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Dusimy do odparowania wody z warzyw. Dolewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę, sól i przyprawy. Dusimy do momentu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Mieszamy z ugotowanym makaronem
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: 1 Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym 20 dag dowolnego makaronu 1 słoiczek pesto pomidorowego ok 10 zielonych oliwek 10 dag sera żółtego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotuję tak jak na instrukcji na opakowaniu Tuńczyka odcedzam z wody dodaję do miski Do tuńczyka dodaję pesto Oliwki kroję w talarki Ser żółty trę na tarcę o grubych oczkach
Gotowanie Patkiktórym się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz, 2 łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc miała też twardą skórke dlatego(...)końcu dodajemy śmietanę energicznie mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy aby cały makaron ładnie nam się obkleił sosem. Podajemy posypany serem i zieloną pietruszką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.grama nie dodałam, bo w przyprawach i serze solankowym wystarczająco ją miałam. Czyli obiad był, szybki, zdrowy i kolorowy . Składniki: 3 00 g makaronu Mini rurki Lubella, 200 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1 duże dojrzałe awokado, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone chili do smaku, świeży tymianek, listki bazylii. Przygotowanie: Awokado(...)przekrawamy po długości na połowę, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Makaron gotujemy (bez soli !) na al dente i odcedzamy (5 min.). W tym czasie przygotowujemy pastę. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy 1 łyżkę igiełek tymianki i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak. Pastę mieszamy
Moniki Smakołykimakaronu Mini świderki z czekoladą Lubella 100 g chudego sera twarogowego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 2 brzoskwinie garść orzechów laskowych kilka listków mięty do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser rozgniatamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę. Ugotowany makaron polewamy serkiem, dodajemy brzoskwinie, a całość po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi
Cynamonowe szczęścierosły gdzieś w pobliżu i mogłabym sama nazbierać, a tak... trzeba iść na ryneczek i zapłacić :) Jako że zapas makaronu Barilla już do mnie dotarł, to postanowiłam wykorzystać go na słodko. Właśnie z sosem jagodowym i białym serem. Przyznaję(...)bicia, że do odrobinki, która została podchodziłam non stop... dopóki nie zobaczyłam dna :) Składniki: 200g makaronu np. kokardki 100g jagód leśnych 100ml jogurtu naturalnego 50g białego sera 2 łyżeczki cukru kryształu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Jagody miksujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i łączymy z odcedzonymi kokardkami. Nakładamy porcję na talerz, posypujemy rozkruszonym białym serem
Kuchnia w czekoladziegotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Odcedzamy. Wrzucamy do wielkiej michy, posypujemy startym serem parmezanem, grana padano lub dowolnym ulubionym. Mieszamy na tyle długo, by ser dokładnie obkleił makaron. Wylewamy na to sos. Dokładnie mieszamy. Całość powinna nam zająć max 40 minut. Smacznego
Z butelką mleczka w tlezwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki(...)pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. A teraz niespodzianka Przygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć
Codzienne Gotowaniepassaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie -200 g makaronu -sos tabasco lub inny ostry -150g startego sera żółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano(...)odrobinę sosu tabasco. Gotować na małym ogniu kilka minut. Do sosu włożyć ugotowany makaron. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na talerze wyłożyć makaron w sosie. Na wierzch po kilka pulpecików z sosem. Całość posypać startym żółtym serem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 752,4 kcal Tłuszcz: 35,8g Białko: 49g Węglowodany: 55g Smacznego
Zielona KuchniaSkładniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru Przygotowanie Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie. Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki(...)soli i cukru tak, aby nadal pozostały jędrne. Do rondelka wlejcie śmietankę i dodajcie pokruszony ser -podgrzewajcie do momentu, aż ser rozpuści się i połączy ze śmietanką tworząc sos. Przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i, jeśli trzeba, odrobiną soli. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu). Ugotowane brokuły wrzućcie razem
OliveandThymełososiem to danie idealne na lunch do pracy, czy szybki obiad. Nadmiar pesto można zamrozić, potem wystarczy ugotować makaron i obiad gotowy. Składniki: ok 200 g ulubionego makaronu 200 g wędzonego łososia ser wędzony Pesto spory pęczek pietruszki brokuł 2 ząbki czosnku ok 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie Makaron gotujemy(...)Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy jeszcze trochę wody. Makaron i łososia przekładamy do jednego naczynia i dodajemy pesto. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy startym serem
e-PrzepisyKulinarne