wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony(...)kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Dodać garść startego sera, zmielony pieprz i sól do smaku. Cały czas mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać ugotowany, odcedzony makaron. Podawać posypanym parmezanem lub drobno startym żółtym serem. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawypewno będzie Wam smakowało :-) SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego na różyczki brokuła. Wyłączamy palnik(...)szybko, w przeciwnym razie sos Wam się podzieli i będzie wyglądał nieapetycznie :-( . Do zdjętego z palnika sosu dodajemy osączonego z wody brokuła i makaron, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy posypane słonecznikiem i tartym serem
Czary - gary w kuchniFabijańscy wyprodukowanym na wodzie żródlanej . Składniki : 300 g makaronu Gnocchi Sardi Fabijańscy 1 mały brokuł 1/2 opakowania sera fetta 2, 3 łyżki majonezu kilka(...)rzodkiewek kawałek pora około 6 plasterków szynki sól , pieprz Wykonanie : Makaron ugotować all dente. Brokuła umyć rozdzielić różyczki , ugotować w osolonej wodzie. Szynkę , por , ser fetta, rzodkiewki pokroić w kostkę. Dodać do makaronu i wymieszać . Ugotowany brokuł pokroić na kawałki , wymieszać z makaronem. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu , na końcu dodać majonez i delikatnie wymieszać
Sama słodycz i szczypta chilimięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka pieprz i sól Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę(...)smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania. Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku to startym), przyprószam bazylią i można zajadać. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniusytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy(...)ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam go na wyłożone na talerzu składniki. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę, posypuję słonecznikiem, pistacjami, żurawiną
WielopokoleniowoSkładniki: pół opakowania makaronu pełnoziarnistego świderki ( użyć można dowolnego makaronu, który akurat posiadamy) puszka czerwonej fasoli puszka brzoskwiń przecier pomidorowy nieco masła 200g żółtego sera, startego na grubych oczkach pieprz, chili w proszku Makaron nastawiamy w posolonej wodzie. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy, a soku nie wylewamy bo będzie nam potrzebny. Na patelni topimy trochę masła i dodajemy około(...)jest bardzo rzadki można zagęścić ketchupem lub odparować nieco, ale uwaga bo się szybko przypala. Doprawiamy chili i pieprzem. Po chwili dorzucamy żółty ser, zostawiając trochę do dekoracji. Całość mieszamy chwilę na ogniu. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze, polewamy sosem, a sam wierzch posypujemy żółtym serem
Kolizje SmakówMakaron rurki o średnicy 1 cm nadziewany mięsem i warzywami, zapieczony w piekarniku. Potrzebujemy 500 g makaronu Rigatoni, 500 g mięsa mielonego, ser w plastrach, jakieś warzywa typu brokuł, kalafior...itp. przyprawy, czosnek, koncentrat... Forma do zapiekania na podaną ilość makaronu o średnicy ~28 cm. Makaron gotujemy wg wskazań producenta odejmując połowę czasu gotowania tzn. gdy jest podane(...)gotujemy maksymalnie 3 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie i napełniamy przyprawionym mięsem, brokułem... Wszystkie napełnione rurki ustawiamy w formie posmarowanej tłuszczem. Przed ułożeniem makaronu na spód i boki możemy ułożyć ser w plastrach. W 400ml wody rozrabiamy przyprawiając 200g koncentratu, który wlewamy pomiędzy rurki. Posypujemy serem i zieleniną. Zapiekamy
chleba naszegoagawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście(...)ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa
kruche babeczkirazem zrobiłam makaron w serowo-brokułowym sosie. Smakowało bardzo dobrze i z chęcią powtórzę jeszcze kiedyś to danie:) 400 g ulubionego makaronu 400 ml śmietanki 30% 2 małe brokuły 2-3 ząbki czosnku 150 g sera żółtego (u mnie sokół) 125 g mozzarelli z zalewy 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy(...)plasterki czosnek. Po chwili dodajemy śmietanę, a gdy się zagotuje, dodajemy ser żółty i mozzarellę. Podgrzewamy całość aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Do powstałego sosu dodajemy zmiksowany brokuł, mieszamy. Makaron dodajemy do sosu lub wykładamy na talerze i polewamy sosem po wierzchu. Dekorujemy odłożonymi różyczkami brokułu. Inspiracja
Smaki Na TalerzuSkładniki: szklanka makaronu w kształcie ryżu ( 230g ), 250g ogórków konserwowych, 170g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 130g suszonych pomidorów, 200g sera feta, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ogórki, paprykę, ser feta i cebulę pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone składniki połączyć z makaronem i majonezem, posolić, popieprzyć
W kuchni u MonikiFeeria barw na talerzu tak można określić moc witamin, którą przyjmiemy po spożyciu tej sałatki. W roli głównej oczywiście szaragi, którym towarzyszy makaron z bazyliowym pesto, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i pyszny ser feta! Sałatka może być serwowana jako obiad bądź kolacja! Gwarantuje niezapomniany smak! 3 porcje 40 minut pesto z bazylii jak w tym przepisie: TUTAJ 150 g makaronu(...)mnie wstążki, ale mogą być np. świderki) 10 szparagów 50 g sera feta dwie garści świeżych liści szpinaku 10 pomidorków koktajlowych Makaron ugotować al dente. Przestudzić i pomieszać z pesto Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, przekroić na 4 części i grillować około 6 minut ( ja użyłam patelni do grilla) Makaron wsypać do miski, dodać umyty szpinak, szparagi, pokrojone na pół
Ania i Marcin gotująpomidory i ogórki . Ja ją strasznie lubię, bo jest taka inna. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja u mnie duża miska. Polecam :)) Składniki: makaron kokardki 2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztuki ser feta 3 większe pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 5 jajek pęczek(...)szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Makaron gotujemy al'dente. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i pomidory kroimy w kosteczkę, tak samo ser feta. Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone jajka, warzywa, warzywa z puszki, pocięty szczypiorek, mieszamy, dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
kruche babeczkikolejny i zaktualizuje post :) Wersja meksykańska jest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie! Składniki; makaron cannelloni czerwona fasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek) sos beszamelowy (poprzedni post) Przygotowanie: 1. Makaron(...)ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym cienką warstwą sosu beszamelowego. 8. Po pierwszej warstwie makaronu, smarujemy kolejną porcją sosu i czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego makaronu. 9. Wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 30min w 150 stopniach. Smacznego
FITBUuKobiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację. Uwielbiam takie coś z niczego. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki 20 dag dowolnej wędliny 20 dag sera mozzarella Mlekoma 5 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula ½ obgotowanego brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła Mlekoma sól(...)chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, dusimy chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, dodajemy połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 15 minut
Wanilia i Kardamonorzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżych listków tymianku (ewentualnie ½ łyżeczki suszonych) ½ szklanki startego twardego sera typu parmezan 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy pokrojone(...)grzyby i wino. Po 1 minucie wlewamy bulion i gotujemy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy orzechy i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem i posiekaną pietruszką. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotuje