makaron z serem - 5662 przepisów (strona:91/378)

Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 179

Pyszne danie, szybkie do zrobienia, znakomite do zagospodarowania resztek makaronu z poprzedniego dnia. Sos z dodatkiem sera jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej

Stare Gary
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 142

Jeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów(...)smaż chwilę, ciągle mieszając dodawaj powoli mąkę, mieszaj rózgą, następnie powoli dodaj bulion i mleko, mieszaj, naczynie żaroodporne (u mnie wymiary 20x22) wysmaruj masłem klarowanym, układaj warstwowo: makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp

Zasmakuj Kuchni
Placki z makaronem 131

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200 g makaronu drobnego 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 200 g szynki kilka oliwek zielonych 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić(...)mniejsze kawałki, podsmażyć, odstawić do przestudzenia. Ser żółty zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Do sera dodać jajka, pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojone oliwki, odciśnięte pieczarki, przyprawy i makaron. Wymieszać dokładnie z mąką.  Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy na rumiano z obu stron. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami 146

Dzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron

Kuchenne Wariacje
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ 630

brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie:  Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane(...)cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
Spaghetti Łukasza (ostre!!!) 96

szczęścia nie potrzeba! :) <3 Składniki na spaghetti Łukasza (4 porcje): opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda około 100 g bazylia oregano pieprz sól (około 2 łyżek) świeża bazylia (ilość wedle(...)dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać porwanych świeżych listków bazylii i wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie wcześniej makaron zalać sosem, posypać startym serem i świeżymi liśćmi bazylii. Poniżej zdjęcia kolejnych etapów przygotowania makaronu: Mmmm..... P.S. Moja miłość <3 Zioła! Tymianek, majeranek, cząber, oregano i duża duża ilość bazylii

Karola gotuje
Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym 129

pieczarek 2 ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać, pokroić w plasterki. Czosnek(...)smaku (głównie pieprzem). Wrzucić makaron, wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić dodając po trochu wodę z gotowania makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Makaron podawać posypany natka pietruszki i oprószony pozostałym serem. Smacznego

Pełny talerz
Zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym 991

Składniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 różnokolorowe papryki - sól, pieprz - oregano, przyprawa do gyrosa - olej - 20 dag żółtego sera - 3 ząbki czosnku - 2 duże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron(...)grosa wedle uznania. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podzielić na dwie części. Makaron wymieszać z mięsem, papryką i ½ startego sera. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 198

obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju(...)wody z pomidorów wyparuje i całość jest dosyć gęsta. Wtedy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotowe. 6. Wykładamy na ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron spaghetti i posypujemy startym żółtym serem.  A teraz się przyznam, że ostatnio zapomniałam (faux pas!) dodać czosnku i też było pyszne ;)  Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Niedźwiedzie pesto 131

reumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano(...)ciągu kilku dni, dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również

mojewypiekiinietylko
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 137

DODATKOWO :  200 g makaronu penne 100 g tartego sera parmezan do posypania                                                             PRZYGOTOWANIE :  W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie(...)cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 134

patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę mięsa i zapiekać razem w piekarniku. To już jak kto woli

Kuchnia Pokoleń
Makaron z pieczarkami 181

pysznie :) Ja użyłam znanego nam już makaronu tagliolini - jest fajny, czerwony, pikantny, lekko pomidorowy i bardzo mi smakuje :) Składniki: - ok. 250-300 g makaronu - 0,5 kg pieczarek - 3 małe cebule - 40 g startego twardego sera (najlepiej ostrego) - duża garść natki pietruszki - olej do smażenia - czosnek granulowany - szczypta rozmarynu - sól, pieprz Na początku wstawiamy wodę na makaron. Teraz bierzemy(...)soli i jeszcze większą pieprzu (chyba, że nie chcecie, by było pikantne :D).  Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy doń pietruszkę i ok. 3/4 sera (reszta zostanie do posypania). Teraz pozostaje wrzucić do całości makaron, wymieszać wszystko razem i zajadać ;) Prawda, że szybkie? Podajemy posypane pozostałym serem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 602

Robiąc makaron z dowolnymi dodatkami zazwyczaj w pierwszy dzień jemy go zaraz po przygotowaniu, zaś w następny przekształcam go w zapiekankę. Nie potrzeba tutaj wiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki(...)cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera mozzarella 150 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania

Passions hobbies life
Spaghetti z tuńczykiem i "Sierpniowy żar" 174

przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu, ale jakiego studenta stać na taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente. Na patelnię wylać przecier pomidorowy. Zagotować. Tuńczyka odsączyć z wody(...)oliwki i pokruszone oregano. Doprawić sos do smaku pieprzem (sól moim zdaniem nie jest potrzebna). Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię z sosem. Zamieszać, by sos pokrył makaron. Podawać danie posypane startym serem. ----- Podobne: Spaghetti puttanesca Spaghetti z suszonymi pomidorami Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Okładki polskich wydań książek Andrea Camilleri zawsze mnie fascynowały. Nigdy jednak ich nie kupowałam

Weekendy w domu i ogrodzie