Pysznie, prosto i szybko. Polecam. Zaczynamy: Skadniki: 500 gr mielonego - wolowego 100-150 gr małych pieczarek 2 papryki czerwona i żółta natka pietruszki 100 gr startego miękkiego sera 200 gr suchego makaronu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka, chilli, sucha pietruszka, granulki czosnku. Wykonanie: W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni- na oleju podsmażamy około(...)różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy. Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy ser. Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera- około 2-3 min. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki Edytywielkości naczynia żaroodpornego bądź brytfanny 200-250 g tartego parmezanu- opcjonalnie tyleż samo sera żółtego startego np. gouda. (Z racji tego że miałam braki zaopatrzeniowe tym razem użyłam sera typu gouda 150 g i 50 g parmezanu) Sos Bolognese: 500 g mięsa mielonego: wieprzowo -wołowego opcjonalnie indyczego. Uważajcie na etykietki na mięsie już zmielonym, upewnijcie się, że jest tam duży(...)Układanie warstw: 1. Do natłuszczonej oliwą brytfanny wkładać na przemian: 2. Płaty makaronu lasagne, mięso z sosem Bolognese, następnie sos beszamelowy i starty parmezan bądź opcjonalnie inny ser żółty i znów płat makaronu lasagne... 3. Czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania składników. 4. Ostatnimi warstwami powinien być sos beszamelowy a następnie ser, na wierzch ułożyć rozpołowione pomidorki koktajlowe Piec
KreatywnePinyprzechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy malloreddus, przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam do domu(...)stał się najlepszym obiadem na świecie. Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej! Oto tajemnica kuchni włoskiej! Gnocchi Sardi Składniki: makaron malloreddus (gnocchi sardi) pomidory (świeże lub z puszki) cebula czosnek oliwa sól pieprz ser pecorino lub grana padano Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych pomidorów, musimy je sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Smakowity Blog Kulinarnywykonanie jest proste. Spróbujcie sami:) Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 350 g fileta z kurczaka 2 szklanki makaronu 400 g pomidorów w puszce 4 łyżki kukurydzy 350 g sera żółtego (200 g goudy, 150 g mozzarelli) 500 ml wody 1 łyżka przyprawy gyros szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Mięso pokroić w małą kosteczkę(...)garnku na łyżce oleju 2. Dodać pomidory z puszki, kukurydzę. Całość zalać wodą i zagotować. 3. Dodać surowy makaron i gotować do czasu aż makaron będzie miękki. Od czasu do czasu mieszając 4. Dodą starty ser 5. Danie wymieszać, aby ser się rozpuścił i związał całe danie 6. Danie posypać po górze dużą ilością mozarelli i przykryć Poprzedni
KuchniaWeDwoje.pljest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta(...)papryki mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej
kgwjanczewodnia. Sałatki z makaronem to też jedne z ulubionych dań dzieci, w każdej sałatce staram "przemycić" trochę zdrowia w postaci świeżych ziół które nadają aromatu i smaku sałatce, ale też są cennym źródłem witamin, nie możemy zapominać o odpowiedniej podaży białka w posiłku i zdrowego tłuszczu. Pełnowartościowe białko pełni dzisiaj wędzony pstrąg tęczowy i dodatkowo ser feta. Tłuszcz(...)bardzo fajnie odświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 2 porcje makaronu żytniego Lubella - 1/4 opakowania sera feta - 1/2 awokado - 100 g wędzonego pstrąga łososiowego - 1 zielony ogórek - 1/6 czerwonej cebuli - 1/2 małego brokuła Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Brokuła myjemy
SMYKWKUCHNImakaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak powstało danie, którym się wczoraj opychałam ;) Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego(...)patelnię. Gdy warzywa zmiękną, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dusić ok. 3 minut - ser musi stopnieć, a woda nieco wyparować. Doprawić sos zmieloną kolendrą, kminkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać, by sos pokrył makaron. Ewentualnie dolać wodę z gotowania makaronu. Podawać posypany ziołami prowansalskimi. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziecukinii 4 szt. marchewki 1 szt. papryki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 150 g sera mozarella 2 flety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni(...)bulion i duś na małym ogniu 5-7 min. Dopraw do smaku. Wsyp podsmażonego kurczaka z cebulką, dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Następnie wrzuć ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj. Dodaj starty ser, wymieszaj. Nałóż na talerz, posyp odrobiną sera i np. natką pietruszki. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćtroszkę go zmieniłam użyłam łososia i makaronu gniazdka, zwiększyłam ilość nie których produktów i wyszło mi coś takiego :) składniki na 3 porcje: 20 dag makaronu 7 sztuk suszonych pomidorów 300 g łososia 4 dag sera żółtego ( ja nie użyłam) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz przygotowanie: Makaron ugotować . Umytą cukinie pokroić w plastry(...)następnie dodać cukinie i podsmażyć. Łososia przyprawić, wrzucić na patelnię razem z pomidorkami doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok 5 minut.Dodać makaron. Każdą porcje można posypać starty serem. Smacznego! Buziaki Kasia
Cukier&PuderWaszym faworytem i najczęściej wyświetlanym wpisem na blogu :-) Ale dziś - zupełnie inny makaron. W formie pysznej zapiekanki z mielonym mięsem, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem. Przepis z Kuchni Lidla. Pyszności! składniki: 250 g makaronu (kokardki, świderki lub rurki) 500 g mięsa mielonego 600 g kapusty 1 cebula sól 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 150 g żółtego(...)sera (ja dałam 300g) 3 jajka 50 ml mleka 200 g śmietany 18% duży pęczek natki pietruszki wykonanie: Makaron ugotowałam al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyściłam, usunęłam głąb, liście pokroiłam w paski. Cebulę obrałam i posiekałam. Mięso mielone usmażyłam na gorącym oleju. Dodałam cebulę i jeszcze krótko podsmażyłam. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką. Dodałam kapustę i dusiłam
babka w formietłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem. Lasagne pieczemy przez około godzinę do momentu złotego zarumienienia sera. Po wyjęciu odczekujemy 10 minut. Podajemy
Menmagazinesię do czego reszty z puszki wykorzystać), 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty do posypania potrawy, makaron do spaghetti. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej. Gdy pieczarki będą(...)puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką oleju. Makaron podawać z sosem, na wierzchu posypanym startym serem żółtym. Smacznego
W kuchni u Monikibezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje się bardziej bogatszy. Serdecznie zapraszam:-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego typu kolanka 2 puszki pomidorów lub 5-6 całych, sparzonych, pozbawionych skórki i szypułek 100 g wędzonego boczku 1 cebula 200 g żółtego sera do starcia ser typu parmezan lub grana padano 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta(...)szypułek, pokrojone. Siekamy, mieszamy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, do makaronu dodajemy przysmażony boczek z cebulą, mieszamy. 4. Następnie dodajemy przyrządzony przez nas wcześniej sos pomidorowy, mieszamy. 5. Następnie trzemy ser żółty na tarce o grubych oczkach, połowę miesszamy z zapiekanką, połowę trzemy na wierzch i przyprawiamy sproszkowaną słodką papryką. Nagrzewamy
Kawa z mlekiemdeciso. L'aroma intenso del gorgonzola si sposa perfettamente con quello aromatico del prosciutto crudo e degli spinaci. Buon appetito! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 80 g prosciutto crudo 150 g sera gorgonzola 300 g szpinaku 80 ml mleka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 80 g di prosciutto crudo 150 g di gorgonzola(...)spinaci 80 ml di latte sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. Prosciutto crudo kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, płuczemy i dobrze osuszamy. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem mleka. Dodajemy pokrojoną szynkę
La grande e la piccola cuocamakaronem i kurczakiem.Danie idealne na obiad lub kolację. SKŁADNIKI ok.300g makaronu 500g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych cebula czerwona sól,pieprz,oregano olej do smażenia ser żółty starty WYKONANIE Makaron gotujemy al'dente i osaczamy na sicie.Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju.Cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa i jeszcze przez(...)dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok.10-15 min.doprawiając solą pieprzem i oregano.Makaron wrzucamy do naszego sosu dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oprószamy jeszcze oregano.Ja dodatkowo jeszcze położyłam kawałki sera żółtego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy ok.20-25 min.aż ser się rozpuści. SMACZNEGO
Mała w garnku miesza