Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu(...)przepisów to dla mnie przyjemność, relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda
Moniki Smakołykipotrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a zarazem wykwintnie podane danie. Oto rożki z białej papryki nadziane trójkolorowym makaronem fusilli z sosem z sera feta o smaku ziół prowansalskich. Ze świeżą bazylią w środku i plastrami pomidora malinowego. Papryka ugotowana na parze jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna, świetnie komponuje się(...)usuniętym gniazdem nasiennym gotujemy na parze ok. 15 minut, odstawiamy do ostudzenia. 2/ Na patelni podgrzewamy śmietankę w której rozpuszczamy rozdrobniony ser feta. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia ciągle podgrzewając. Doprawiamy pieprzem. 3/ Do powstałego sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Nadziewamy ugotowane papryczki makaronem z sosem przekładając go świeżą bazylią. 4/ Na talerzu układamy sałatę, plastry pomidora malinowego
Kuchnia PROzdrowotnakurczaka po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku 100 g tartej mozzarelli 50 g startego żółtego sera 250 ml śmietany 30 % zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić(...)czosnkiem, kurkumą i papryką i podsmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Wlać śmietankę, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić razem kilka minut. Dodać starty ser i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, Podawać z makaronem i posiekaną, świeżą natką pietruszki
Ze smakiem i z pasjąWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: Około 100 g makaronu nitki, większy pomidor, 1/4 średniej papryki czerwonej, 2 plasterki boczku, 2 plasterki sera żółtego, mała cebula, 2 jajka, mała garść posiekanego szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka majeranku, szczypta rozmarynu, odrobina bazylii, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję do mięk(...)cebulę oraz paprykę drobno siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dodaję do warzyw, chwilę smażę. Następnie wkładam makaron i porwany na kawałki ser żółty. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Dodaję jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Całość mieszam
JejKuchniakoncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek(...)koncentrat pomidorowy- mieszamy Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i mieszamy dokładnie, chwilę razem gotujemy Do rondelka z sosem wkładamy makaron i po wymieszaniu wszystkich składników serwujemy je na talerz, posypujemy serem
Proste Potrawymrożonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki śmietany (ja dałam 18%) * 200-300 g sera pleśniowego ( ja dałam brie, choć nie jest to typowy pleśniak chyba) * 4 brzuszki łososia wędzone ( nie mogłam nigdzie kupić więc dałam skrawki sałatkowe) * 10 czarnych oliwek * pieprz, oregano, bazylia * opakowanie makaronu Do dzieła!!! Według(...)mnie w tym daniu występuje totalny zakaz solenia, łosoś jest tak słony (przynajmniej ten który ja miałam), że sól odpada. Może jedynie szczypta do makaronu. Roztapiamy szpinak, dodajemy uduszoną pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy czekamy aż się roztopi, ciągle mieszając. dodajemy śmietanę. Na koniec wrzucamy oliwki pokrojone w cieniutkie plasterki i łososia
sierotka maRysia w kuchnicebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki mleka 1/2 - 2 szklanki bulionu 4 łyżki oleju 40 g twardego sera (grana padano, pecorino, parmezan itp.) 1/2 płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka(...)twaróg. Dodajemy też indyka. Jeśli całość jest zbyt gęsta ostatni raz podlewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to potrzebne. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Twardy ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy nim makaron z sosem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim makaron przez 5 minut
Trzeci talerzSpaghetti Carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich z kategorii makaronów. Ten przepis Carbonara łączy śmietanę, jajka, ser i boczek. Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego(...)parmezanem na gładziutką masę- przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy go i dokładnie płuczemy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy makaron. Następnie dolewamy mieszaniny jajek, śmietany i sera, mieszamy dalej na średnim ogniu i na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. "...aż specjalnie sprawdzałam przepisy "znanych, zagranicznych kucharzy" (żeby nie było
ClauditteMissCookingsię jędrny co podnosi walory smakowe potrawy. Przygotowuje się go ekspresowo zalewając wrzątkiem. Po 3 minutach jest gotowy. Wystarczy zblanszować do niego jakieś warzywa, dodać sera feta, koziego lub tofu i danie gotowe :) Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym i bardzo wygodnym w użyciu. Przygotowuje się(...)patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Zdrowe-makarony-nie-tylko-z-ryzu-i-soi_39573.html Makaron chiński ze szpinakiem i fetą Składniki: opakowanie makaronu chińskiego 300 gram szpinaku mrożonego liściastego 3/4 kostki sera typu feta 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz gałka muszkatołowa, imbir w proszku, ostra papryka Makaron chiński ze szpinakiem i fetą Wykonanie: W czajniku nastawiamy
Pyza i SurówkaSkładniki na 4 porcje: opakowanie makaronu cukinia 2 łyżki pietruszkowego pesto 100 g nerkowców (namoczonych i zblendowanych z 200 ml wody) sól, czosnek suszony 50 g wegańskiego sera uprażony sezam Przygotowanie: Makaron gotujemy. Cukinię kroimy na dosyć dużą kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką masła kokosowego. Po kilku minutach, gdy cukinia zmięknie (5) dodajemy pesto i śmietanę z nerkowców
greenscarfwarzywny . Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Paczka świeżego makaronu w plastrach Ok. 150-200gr żółtego sera Przygotowujemy sos boloński. Przygotowujemy sos beszamelowy: W garnuszku podgrzewamy masło. Do stopionego masła dorzucamy mąkę. Całość mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Dolewamy ciepłe mleko. Doprawiamy(...)zgęstnieje i nie będzie w nim grudek to zestawiamy z ognia. Jeśli okazałby się zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Żółty ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego lub do zapiekanek rozsmarowujemy 1/3 porcji sosu. Na to układamy makaron docinając go tak bo tworzył jedną warstwę. Makaron smarujemy 1/3 porcją sosu beszamelowego. Ponownie rozkładamy sos boloński. Robimy tak do wykorzystania
Kolizje Smakówkochani :) Dzisiaj szybciutki przepis na makaron penne w kolorach Włoch. Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie i dzisiejsza inspiracja jak w tytule "Tri colore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami. Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem(...)małym ogniu gotujemy do rozpuszczenia się sera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i przelewamy sos do makaronu, który mieszamy, aby dobrze pokrył makaron. Danie jest gotowe :) Możecie posypać serem w typie parmezanu. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetanieSkładniki: * makaron 500 g * kiełbasa żywiecka 300 g * pieczarki 300 g * ser 300 g * 2 jajka ( można również ten składnik pominąć ) * cebula * pół papryki * pomidor sparzony i obrany ze skórki * łyżeczka przecieru pomidorowego * sól * pieprz * łyżeczka majeranku * łyżeczka słodkiej papryki * olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kroimy w kosteczkę cebulę(...)startego na tarce sera. ( jeśli ktoś robi bez dodatku jajek ściera tylko ser na tarce). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron oraz podsmażoną wędlinę z warzywami. Mieszamy. Dodajemy 2/3 startej porcji sera i ponownie mieszamy. Na koniec wykładamy pozostały ser na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 25 minut. SMACZNEGO! Zapraszam na mój kanał na Youtube oraz
Kulinarne przygodypłatami parmezanu. Dodatkowo, można posypać natką pietruszki. Smacznego! Makaron tagliatelle w sosie serowym z boczkiem porcja dla 4 osób Składniki: 400 g makaronu tagliatelle 1 szklanka śmietany 12% lub 18% około 150 g różnych rodzai serów np. gouda, cheddar, mozarella, parmezan, gorgonzola 150 g boczku pieprz, sól nasiona słonecznika płaty parmezanu opcjonalnie: natka pietruszki Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać sery i rozpuścić je. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Podawaj posypane nasionami słonecznika, płatami parmezanu i natką pietruszki
Jaglusiasztuk pieczarek 1 puszka kukurydzy garść oliwek (używam paczuszki oliwek z Lidla) 1/2 brokułu 2 puszki pomidorów oliwa, masło sól, pieprz, bazylia, oregano 300 g makaronu bezglutenowego garść pomidorków koktajlowych do dekoracji ser parmezan do posypania Wykonanie: 1. Na oliwie z łyżką masła smażymy cebulę pokrojoną w pół-talarki oraz sypiemy oregano. 2. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sypiemy(...)puszki do garnka. Najpierw przelewam je do talerza i usuwam wszelkie niedoskonałości. Sypiemy bazylię i ewentualnie jeszcze soli, pieprzu i oregano. Mieszamy. 5. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. Pół brokułu dzielimy na cząstki i blanszujemy, następnie dodajemy do naszego sosu. 6. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Makaron niestety rozpadnie się, ale to nie szkodzi
Kawa z mlekiem