które większość ludzi stale ma w domu. Składniki: - 250 ml śmietany 18% - 200 g startego żółtego sera - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia - sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej
Kulinarne zapędy Kokosasię naprawić i zapiekanka była pyszna.. ½ dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu [ u mnie makaron ze szpinakiem] 1 szkl.mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego 50 ml śmietany do sosów (najlepiej 30%, żeby się nie zwarzyła) koperek(...)odrobiną gałki muszkatołowej. Dobrze wymieszać i spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić – smak powinien być wyrazisty. W żaroodpornym naczyniu rozłożyć kalafior wymieszany z ugotowanym i odcedzonym makaronem, kiełbasą. Zalać wszystko sosem, posypać koperkiem a następnie resztą startego sera i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia w 180 stopniach około 20 -25 minut (aż ser się ładnie rozpuści a danie będzie
Moje domowe kucharzeniemakaronu penne 200 g kiełbasy chorizo 500 g przecieru pomidorowego 2- 3 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 200 g startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano szczypta cukru czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w cienkie plasterki(...)ogniu około 5 minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 10 – 15 minut. Artykuł Makaron z chorizo w sosie pomidorowym + film pochodzi
Smakowite Daniasmakowała bosko. Składniki: 400g makaronu penne 100g szynki (długo dojrzewającej, wędzonej) 200g mozzarelli 200g śmietany 36% 100ml mleka 2 łyżki natki pietruszki świeżej pieprz Makaron gotujemy na półmiękko, szynkę kroimy w paski a ser w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W misce mieszamy makaron z pocięta szynką i mozzarellą, wkładamy do naczynia żaroodpornego
Gotowanie i blogowanieprzypomina ani nie smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :) Miłego popołudnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 300 g makaronu świderki 2 cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól(...)Pietruszkę myjemy i siekamy. 6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, zalewamy całość sosem, na wierzch wykładamy małe kawałki masła i zakrywamy całość plasterkami sera. 8. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze
Mój pomysł naPyszna makaronowa sałatka z dodatkiem roszponki i sera gorgonzola. To nie moje smaki bo nie lubie tego sera ale mężuś bardzo lubi więc sałatka powstała specjalnie dla niego. składniki: 200 g makaronu kokardki Omnomnom 100 g gorgonzoli garść roszponki 2 garście orzechów włoskich 4 łyżki oleju(...)lnianego 1 łyżka octu balsamicznego Jamar sól z pieprzem Kamis Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie
Monia miesza i gotujekarkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie makaronu typu lasagne 200 g sera Wymiary naczynia: 26x28 cm Ja zaczynam od przygotowania beszamelu. W rondelku rozpuszczam klarowane masło, dodaję do niego 3 łyżki mąki pszennej i całość lekko przesmażam, jak w zasmażce(...)warstwę makaronu. Ten z kolei smarujemy sosem mięsnym, następnie beszamelem. Zakrywamy kolejną warstwą makaronu. Ponownie smarujemy raz jednym raz drugim sosem. Zakrywamy je warstwą makaronu. Na nim układamy pozostałe części sosów i posypujemy całość utartym serem. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Kolejne 10 minut pieczemy już bez folii
MamaOskarkapopełniamy przez to ogromny błąd. Ten twardy, wędzony ser potrafi diametralnie odmienić zwykłe danie w coś niezwykłego. Podsmażony, z odrobiną miodu nabiera ciekawego smaku. Odrobina rozmarynu, czosnku i mamy niekonwencjonalny i szybki pomysł na obiad. Uwielbiam kulinarne nowości i połączenia, które dodatkowo są zdrowe i pyszne. Składniki: 100g makaronu spaghetti Lubella 1 oscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego
CzarnawisienkaSylwestra: sałatka jarzynowa z surimi Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem sałatka z ziemniakami i wędzonym łososiem Ekspresowa sałatka makaronowa składniki : 1 szklanka makaronu mini kokardki farfalline pełnoziarniste( przed ugotowaniem poj. 250 ml) 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki 3 łyżki kukurydzy z puszki kilka plastrów szynki kilka(...)łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka majonezu np. Winiary Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie makaron przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę: szynkę, ser, pomidora, oraz odcedzoną czerwoną fasolkę i kukurydzę. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek, dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych pojemników, przechowujemy w lodówce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos szpinakowy do makaronu Składniki: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g śmietany 18% 100 g sera pleśniowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka o grubym dnie i rozmrażamy
Kulinarne przygody Gatitypóźną jesienią 🍁 wyrastają, gdzie na pniach drzew liściastych 🌿, swoje miejsce mają. Same kapelusze, z cebulą, pasternakiem wysmażyłam, na ostro 😈 doprawiłam, makaronu dodałam i z świeżą pietruszką oraz serem wymieszałam. Dla grzybowych 🍄 smakoszy, to danie idealne 🍝, dodatkowo w przygotowaniu, ekspresowe ⌛ i banalne. Składniki na 2 porcje: 1 garść makaronu Bavette n 13 Barilla, 1 biała cebula(...)cukru i soli. Na drugiej podsmażamy boczniaki. Rada: boczniaki dodajemy na rozgrzany olej i pozostawiamy, aż się podsmaży, następnie odwracamy. Makaron mieszamy z cebulą, pasternakiem, grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Podajemy z pietruszką i startym serem
Moniki SmakołykiPrzepis jest bardzo wydajny,wychodzi dużo kotlecików, można je odgrzać następnego dnia i tez są pyszne. Ale dość pisaniny, zaczynamy: SKŁADNIKI -400g makaronu (np muszelki) -1 duża cebula lub dwie średnie -100g szynki 150g sera żółtego -3 ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki -trochę vegety -pieprz -6 łyżek(...)szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę oraz czosnek dajemy do garnka , dodajemy troszkę oleju i szklimy, dodajemy mięso raz szynkę-wszystko smażymy, chwilkę studzimy, i dodajemy do makaronu. Dodajemy również starty żółty ser oraz pozostałe składniki. Mieszamy,najlepiej ręką na masę. Odstawiamy na chwilę. Na talerzyk dajemy troszkę bułki tartej ,formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokublogu czas rozpocząć sezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej(...)rozgrzać na patelni, dodać mąkę i mieszając cały czas dolewać ok. 2/3 szklanki słodkiej śmietanki, zagotować. Dodać ser, puree ze szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Na makaron wyłożyć sos, łebki szparagów, boczek i pokrojone drobno suszone pomidory. Na wierzch można
Czerwień i błękitgram sera żółtego camembert ser z zieloną pleśnią mozzarella sól pieprz, papryka słodka i ostra świeża bazylia natka pietruszki posiekanej po 1 łyżeczce Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł blanszujemy. Ser żółty ścieramy na tartce pozostałe sery rozdrabniamy na mniejsze kawałki W rondelku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę dodajemy do niej sery i podgrzewamy na bardzo małym ogniu
NaKońcuJęzyka