kolorowym makaronem (pomidor, szpinak) i powstaje naprawdę sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al' dente, przelać zimną wodą, osączyć. Groszek z marchewka osączyć z zalewy. Ser oraz szynkę
magiczna kuchnia Kasikurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy(...)stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. Ugotowany I odcedzony makaron przekładamy do garnka. Dodajemy podsmażony boczek , ser żółty I śmietanę. Kładziemy na sredni gaz I mieszamy. Doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy kurczaka. I teraz, musimy pamiętać, że po wlaniu jajek, szybko mieszamy
Smaki Edytyłyżki ziaren słonecznika, 40 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju z pomidorów suszonych, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 30 g startego sera żółtego, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni(...)rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykipewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy do momentu, aż zmięknie, odcedzamy. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser mascarpone i cheddar starty na tarce
Cukier&Pudersmakują na ciepło polane ketchupem. Do dania użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 5 papryk czerwonych 300 gram piersi z indyka 5 gniazd makaronu Malma-capellini nidi 200 gram pieczarek 200 gram sera żółtego Mała puszka kukurydzy Sól, pieprz Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka(...)ostudzenia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, odkładamy na talerz. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Papryki myjemy, ścinamy wierzchnią część z ogonkiem, ze środka usuwamy gniazda nasienne. Papryki napełniamy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 2 piersi kurczaka 0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 20 dag śmietany 18% 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz ser żółty do posypania makaron Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w której były pomidory. Wrzucamy cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy(...)około 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy go na durszlaku i dodajemy go to sosu. Mieszamy cały czas podgrzewając. Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem
Qchnia po prostuzamiast się tutaj rozpisywać, poniżej znajdziecie przepis... sprawdźcie i napiszcie w komentarzach czy Wam smakowało :) Sałatka z brokułem i fetą - składniki: 1 brokuł 1 szklanka makaronu świderki (najlepiej kolorowego) 1/2 kostki sera feta 3 łyżki pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 100g jogurtu naturalnego zioła prowansalskie sól (może być np. z trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodajemy cebulkę. Po 2 minutach dodajemy również szpinak i dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron. Podajemy posypany parmezanem. Smacznego
ChilliJemykarkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie tym razem był to makaron wymieszany również z serem korycińskim
Di gotujeżelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy). Składniki: (1 porcja) 1 porcja makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) 3 czubate łyżeczki pesto pietruszkowego domowej roboty odrobina startego parmezanu (lub innego sera żółtego) sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Do garnka z makaronem włożyć pesto pietruszkowe i dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerz. Posypać parmezanem
Moja DelicjaDoskonałe i aromatyczne danie obiadowe - przepis dla smakoszy wołowiny! Składniki na 4 porcje: krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki) 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki) 20 dag sera mozarella (w kawałku) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ostra lub słodka papryka sól, pieprz olej Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Grzyby rozmrażamy - wrzucamy(...)dodajemy do miski z grzybami i całość mieszamy. Makaron gotujemy al`dente - odcedzamy. Naczynia żaroodporne smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju. Makaron układamy na dnie naczynia, kolejno grzyby z cebulą, wołowinę. Ser kroimy w plastry - układamy na górze zapiekanki i posypujemy papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 - 20min w temp. 180 stopni. Zapiekankę zajadamy z ulubionym sosem
Alutka-Gotujełyżki oleju rzepakowego, 200 g makronu kokardki, 100 g groszku mrożonego, sól do smaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Obrane ząbki(...)groszek, główki szparagów, pieprz cytrynowy i smażymy bardzo krótko max 2 min, ciągle mieszamy. Na sam koniec dodajemy makaron, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z startym serem
Moniki SmakołykiSkładniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki mąki pszennej 250 ml mleka starty żółty ser olej do smażenia Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Pieczarki(...)warzywami, a na sam koniec posypać żółtym serem. Układać warstwami, aż do wyczerpania składników. Z powyższych porcji powstaną 3 warstwy. Na samym wierzchu musi być ułożony makaron posmarowany sosem i posypany żółtym serem. Piec pod przykryciem około 30-40 minut w 195ºC. Przed podaniem udekorować listkami bazylii
Ugotowaćząbki czosnku 1/4 papryczki chilli natka pietruszki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl śmietanki 30% (temperatura pokojowa) 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sól pieprz makaron brązowy tagliatelle garść startego sera typu parmezan Wykonanie: Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć. Makaron ugotować al'dente. Pomidory wraz z koncentratem i połową natki pietruszki zmiksować za pomocą blendera. Na patelni rozgrzać masło
Trufelkowogrzybową. 4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: ciecierzyca , grzyby , makaron , na szybko , pieczarki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo w piekarniku(...)przeciśnięty przez praskę czosnek rozdrabniamy blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo w piekarniku(...)przeciśnięty przez praskę czosnek rozdrabniamy blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...lubię ryb,ale to połączenie jest naprawdę boskie. Składniki: masło mleko mąka gałka muszkatołowa ( u mnie Kamis) sól łosoś świeży szpinak 2 ząbki czosnku płaty makaronu lasagne oliwa z oliwek ser Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy na patelni i mieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy mleko,redukujemy i znowu dodajemy mleka.Sos beszamelowy powinien być konsystencji gęstej śmietany(...)wazową beszamelu i układamy warstwę makaronu.Następnie układamy warstwę szpinaku na to pokrojonego w plastry łososia,sos beszamelowy i znowu makaron.Następnie sos beszamelowy i ser. Zapiekamy ok godziny w temperaturze 180 stopni.Aż makaron będzie idealnie miękki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt