można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 200 ml śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente, zostawić 3 łyżki wody z gotowania. Pieczarki i wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać(...)trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się do środka makaronu). Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiekać 15-20 minut aż ser się rozpuści i zacznie lekko bąbelkować
Kulinarne Inspiracjetych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy ser jest tylko lekko podgrzany i mocno ciągnący. Sos dyniowy Składniki: 350 g pieczonej dyni hokkaido 1 pieczona papryka 2 ząbki czosnku, duże 3 chili(...)łyżki oliwy 4 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, tortiglioni 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa
codojedzeniapodwójna pierś z kurczaka ok 0,5 kg oczyszczonej cukinii (oczyszczonej z miąższu pestkowego) 30 dag makaronu - muszelki puszka pomidorów 4 ząbki czosnku chilli peperoncini ser parmezan oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości
Mechanik w kuchniPomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule(...)podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia
Niedzielny kucharzwołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule(...)podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia
Niedzielny kucharzmasła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz Wierzch: bułka tarta żółty ser natka pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia sól do osolenia wody Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Umyte(...)należy dolewać powoli.) Sos doprawić do smaku i podgotować z 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Na końcu wmieszać starty ser i nadal chwilkę trzymając na gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego
Di gotujeduża szalotka 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina sól, świeżo zmielony czarny pieprz ser grana padano 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki do podania: ulubiony makaron Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk(...)Następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj krewetki, natkę pietruszki, 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano, wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp drobno startym serem grana padano. Smacznego
Moja pasja smakutrudne, a smakuje wybornie. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować go - koniecznie musicie zrobić to jak najszybciej! Chili con carne można podawać z czymkolwiek chcemy. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi ok. 6-8 porcji. Jak zrobić domowe nachos? Nachos wykonujemy z ciasta na domową tortillę(...)gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem, nachos, w tortilli lub w postaci quesadillas. Smacznego
Be Fit Be Strongdzieciństwa. Moi synowie za nim przepadają. W sezonie na truskawki obowiązkowo na Naszym stole. A Wy? Lubicie makaron z truskawkami? Składniki: 2 garści makaronu np świderki 3 szklanki truskawek 15 dag białego sera 1 serek waniliowy np Danio cukier puder lub miód do posłodzenia Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. 1 szklankę truskawek kroimy na połówki, resztę blendujemy, dosładzamy(...)smaku. Biały ser łączymy z serkiem waniliowym, jeśli chcemy możemy dosłodzić. Na makaron wykładamy masę serową, polewamy musem truskawkowym, obkładamy połówkami owoców
Z Majeczką w kuchnipęczek bazylii dwie garść orzechów laskowych 2 garści startego sera typu parmezan lub pecorino 4-5 łyżek oliwy sól, pieprz ząbek lub dwa czosnku Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Bazylię, ser, orzechy i czosnek blendujemy na pastę, u nas nie jest bardzo jednolita bo lubimy jak coś tam orzechowego chrupie. Dalej blendujemy dolewając oliwę. Przyprawiamy(...)smaku. Makaron odcedzamy ale niezbyt dokładnie i od razu mieszamy intensywnie z pesto. Podajemy posypany serem i listkami bazylii
Dzieje kuchennej Wiewiórytartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem(...)wcześniej. Pycha! Składniki: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody Nadzienie: 3 papryczki chilli 1 czerwona papryka duża garść bazylii 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g sera Gorgonzola 50g makaronu penne ( u mnie om nom nom) 300 ml śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść
Wielki apetytDzisiaj mój mąż miał ochotę na makaron. Zrobiłam więc swoją niezawodną zapiekankę makaronową. Miałam okazję do wykorzystania resztek wędlin. Składniki: 1 opakowanie makaronu 20 dag kiełbasy lub wędlin 20 dag sera żółtego Słoiczek sosu bolońskiego Puszka czerwonej fasoli Sól Ketchup. Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż do chwili gdy będzie średnio miękki. W tym czasie(...)ser żółty trzemy na tarce, a pokrojoną kiełbasę i wędliny zasmażamy na patelni. Gdy makaron się ugotuje, odsączamy go z wody i dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni . Smacznego
Na słodko lub wytrawniekolorowy obiad. Połączenie oliwek z tuńczykiem to idealna kombinacja, a reszta warzyw wraz z makaronem doskonale ze sobą komponuje. Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Składniki: 400 g makaronu 100 g żółtego sera ok. 60 g oliwek (czarne, zielone) opakowanie mrożonej mieszanki warzyw: kalafior, brokuły, marchewka ok. 100 g papryki konserwowej dowolny sos serowy Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania(...)wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy. Makaron ugotowany al dente wykładamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na niego kładziemy ugotowane warzywa, paprykę, oliwki oraz tuńczyka. Całość zalewamy sosem serowym, a wierzch posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni ok. 20 minut
Słodka Stronapomidorów (lub jedna puszka krojonych) - nieco tłuszczu do smażenia - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego - sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie - żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi(...)się sam :) Teraz pora na zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Podajemy oczywiście z makaronem, całość posypujemy żółtym serem i suszoną bazylią. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa