tylko od Waszej fantazji i preferencji smakowych. Mój sos bolognese wkrótce ukaże się na blogu, ale tym razem w towarzystwie makaronu :) Ciasto na 3 pizze: Ciasto na pizzę robimy tego przepisu : Dodatkowo: kilkanaście kosteczek sera żółtego (o boku ok. 1 cm) sos bolognese ( możecie do środka włożyć salami i mozzarellę, albo inne wybrane przez siebie dodatki) czarnuszka
Blondynka Gotujeprzechowuje w zamrażalniku, dzięki temu zawsze mam pod ręką świeżo starty parmezan) 1 mały kubeczek śmietany 30% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz biały olej Makaron przygotowuje według przepisu - łamię, wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na jakieś 10-15 minut. W tym czasie można przygotować sos. Na 2 łyki oleju wrzucić boczek pokrojony(...)woda. Następnie dodać czosnek - posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć całość i dodać sos śmietanowy: w odrębnym naczyniu wymieszać śmietanę, starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem zalać pieczarki z boczkiem i podgotować chwilę. Następnie dodać odcedzony makaron i podsmażyć do zgęstnienia sosu. Podawać z kolendrą lub pietruszką
Ze smakiem bez glutenuPesto z makaronem to jedno z szybszych dań, jakie można przyrządzić. Niestety tradycyjnie przygotowywane jest ono z dodatkiem sera. Kupienie gotowego pesto bez dodatku mleka jest prawie niemożliwe. Dlatego proponuję zdrową i pyszną alternatywę! Pesto z natki pietruszki. To idealne danie w diecie bezmlecznej, gdyż natka pietruszki zawiera dużo wapnia. Przygotowanie takiego pesto zajmie nam tylko chwilę. 2 pęczki natki(...)słonecznika, natkę i czosnek wrzucamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Dolewamy 5 łyżek oleju. Blendujemy wszystkie składniki tylko do momentu ich połączenia. Pesto dodajemy do ugotowanego makaronu i mieszamy. W zależności od upodobań możemy dodać go więcej lub mniej. Gotowe! Tak przygotowane pesto można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można też przygotować większą ilość
Dieta bez mlekaOliwa z oliwek – ½ szklanki Wykonanie: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. W blenderze umieszczamy natkę pietruszki (bez twardych łodyg), czosnek, sól, ser i migdały. Całość miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając oliwę. Podajemy z grzankami, grissini, makaronem lub innymi ulubionymi dodatkami
Kuchnia Bon Appetitpokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić. Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim. Smacznego! *wersja z jogurtem nie jest wypróbowana
Chocolate Muffin BlogZapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka... Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką. Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta. Pyszna kompozycja! Składniki: 1
Gospodyni Miejskabędzie znikać w niepokojącym tempie. Pyszne składniki w formie zdrowej włoskiej sałatki makaronowej! Włoska sałatka makaronowa Składniki 200 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu zielone oliwki pokrojone na połówki Sałata rzymska grubo posiekana 1 filiżanka pokrojonego sera mozzarella Pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone) pokrojone w ćwiartki Sos oliwkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2-3 łyżki soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Polędwiczki kroimy(...)Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente
Moje Kuchenne Rewelacjestanie się szklista. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy i szklimy jeszcze 1 min. 2. MAKARON/RYŻ: na tym etapie warto wstawić wodę na makaron, aby był gotowy równocześnie z sosem. Ryż też świetnie pasuje, więc wybierzcie to, co lubicie. Sos będzie gotowy za ok. 15 min więc weźcie to pod uwagę gotując makaron/ry(...)mieszając co jakiś czas. Kiedy kurczak przejdzie z barwy różowej w białą, czas przejść do następnego kroku – jeśli będziecie obsmażać go za długo, stanie się gumowy. 4. SER TOPIONY (1 min): do garnka dorzucamy ser topiony. Doda ciekawego smaku, ale można go pominąć, ponieważ do najzdrowszych nie należy (ma sporo fosforanów). 5. KUKURYDZA + ŚMIETANA (3 min): do garnka dorzucamy pół
Nerds Kitchenmną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula(...)pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comser parmezan(...)WYKONANIE ..makaron gotujemy w osolonej wodzie wedlug przepisu....Gotowy ugotowany makaron -gniazda ukladamy w naczyniu żaroodpornym ,na to szpinak,oraz szynke z cebulką ,na to ugotowane marcheweczki...Posypujemy serem starkowanym parmezanem ,zapiekamy 6-8minut w piekarniku.Smacznego
w mojej kuchnimojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie . Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie
kulinarnyJamojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie . Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie
kulinarnyJabiesiadnym stole. Sprawdzają się na śniadanie lub kolacje. Można je przygotowywać na wiele sposobów, jak np. sałatki warzywne, mięsne, z makaronem, kaszą lub ryżem. Przyrządzić je z konserwowych warzyw, świeżych, pieczonych. Dziś sałatka z pomidorkami, czerwoną fasolą i pleśniowym serem Lazur. Składniki: kilkanaście pomidorków koktajlowych 90 g sera pleśniowego błękitnego Lazur 1 mniejsza cebula 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
Zasmakuj KuchniSkładniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam. Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju(...)koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam. W głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę. Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku
Darcia w kuchni