różnych dań. Pomidory pieczone można również zamrozić. Można jeść pieczone pomidory np. jak chipsy, na chlebie żytnim z mozzarellą , albo na grzance z serem ricotta, pomidory z dodatkiem szpinaku, czy rukoli i oliwkami możemy podać do makaronu. Pieczone pomidory pasują prawie do wszystkiego. Pieczone pomidory dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2 kg pomidorów Lima sól karpacka ocet balsamiczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemząbki czosnku sól,pieprz papryka czerwona 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszki manny 1 bułka 1 szklanka mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką(...)mieszam. Wstawiam na ogień, zagotowuję. Dodaję czosnek rozduszony, śmietanę, sól, pieprz. Do sosu dodaję małe różyczki brokuła surowego i nie gotuję ich. Do naczynia do zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule mięsa które posypuję papryką. Nie gotuję brokuła i makaronu wcześniej bo one dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam
wesoła kuchniaKrem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki(...)dynia będzie miękka, ok 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione. 2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente. 3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż żeby z każdej strony był
AZgotuj!moja ulubiona forma dania z makaronem. Na równi z lasagne i.. większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano, bazylia(...)naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią sosu. Wstawić do piekarnika, zapiekać w 170 z termoobiegiem przez 40-50 minut. Można pod koniec posypać z wierzchu tartym serem np. mozzarellą. Uwaga: krojone na ciepło nie zawsze zachowuje konsystencję rurek, na zimno wygląda ładniej na talerzu :) marcelina
Czerwony GupikCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki(...)dodać starty ser. Na dnie natłuszczonej formy układamy kolejno warstwami: namoczone we wrzątku dwa płaty lasagne, na to wykładamy podgrzany sos śmietanowy z bobem, na to dwa surowe płaty lasagne, ponownie sos śmietanowy z bobem i dwa ostatnie surowe płaty lasagne - całość zalewamy jeszcze ciepłym sosem beszamelowym. Pieczemy od 30-40min aż do osiągnięcia miękkości makaronu i zarumienienia
Symfonia Smakówzapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże(...)ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii, przylać połową pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwłaśnie tej przystawki. Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić ze sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny;/ dla 2 osób 2 krążki sera camembert (najlepiej w drewnianym opakowaniu, najlepiej zszywanym) kolorowy pieprz gałka muszkatołowa tymianek kilka kromek ciemnego chleba oliwa tymiankowa
W kuchni Karmel-itkiposmarować go dżemem. Albo zrobić sobie grzanki z chleba żytniego na zakwasie z cienkim plasterkiem sera koziego. Pieczywo jem rzadko, dlatego mam odwagę położyć plasterek nabiału. 🍎 Jeśli jem kaszę to z warzywami. A nawet z owocami. Uwielbiam kaszę gryczaną na ciepło . 🍎 Jeśli makaron to pełnoziarnisty i również z warzywami. 🍎 Mleko piję kokosowe lub migdałowe. To drugie bardziej(...)zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎 Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła klarowanego . Zwiększyłam ilość warzyw i owoców. Nawet bardzo! 🍎 Sery? Tak, ale nie żółte tylko kozie, które uwielbiam! Mleko kozie też jest smaczne. 🍎 Więcej jem jajek, a czasem zastępuję je nasionami chia (1 łyżka nasion, to jedno jajko, poza
Szczęśliwa kuchniadelikatnym farszem. Myślę że szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę go jeszcze oswoić. Mimo(...)zmięknie. Odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko się zbrązowi. Dodać szpinak i chwilę odparowywać. Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać szpinak, posiekany czosnek, dobrze doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi
Stare Garywyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie z zasadami naszej ekonomicznej kuchni menu na tydzień jest zaplanowane tak, żeby maksymalnie wykorzystać kupione składniki. Jeden skadnik pojawia się więcej(...)całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być to co macie w lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy
Niedzielny kucharzBardzo delikatne i wyrafinowane danie, które z kawałkiem chrupiącej świeżej bagietki może być przystawką, a z makaronem, np. tagliatelle, może stać się obiadowym daniem. Pasują do tych medalionów jedynie neutralne w smaku, niezbyt aromatyczne dodatki, ponieważ i mięso, i sos, i ser brie tworzą bardzo łagodną kompozycję subtelnych aromatów, którą z lekko leśnym, kwaskowatym wdziękiem podkreśla akcent żurawinowy. Mimo(...)kilka kulek żurawiny, lekko je dociskając do sera, przykrywamy ser następnym medalionem. Mięso przełożone serem i żurawiną władamy do piekarnika na10-15 minut, wyjmujemy, gorące polewamy gorącym sosem (gdyby sos trochę zgęstniał, wlewamy do niego 2-3 łyżki wina). Podajemy z bagietką lub makaronem
Kuchnia Prezydentowejupiec, nafaszerować, ułożyć na pizzy, dodać do makaronu. Oto kilka moich propozycji: Jeden z prostszych, dobrych na początek pomysłów, to usmażenie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym. Do ciasta zamiast mleka dajemy wodę gazowaną, albo piwo, otrzymując lekkie ciasto piwne, jak z dzisiejszego przepisu. Faszerowane kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii świetnie łączą się z serami, ale do środka można włożyć inne produkty(...)możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie: Jak już wspomniałam, kwiaty cukinii kochają ser. Jeżeli nie lubisz zaproponowanej poniżej fety, możesz ją zastąpić innym serem lub przygotować zupełnie
Chilli Czosnek i Oliwapróbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera żółtego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Mini rurki gotujemy(...)łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekany szczypiorek i ugotowany makaron. Jajka z mlekiem roztrzepujemy w misce, przyprawiamy wyraźnie kolorowym pieprzem i solą ziołową, zalewamy warzywa na patelni. Wierzch posypujemy posiekaną natką (ja posiekałam grubo, bo tak lubię), oprószamy tartą mozzarellą i żółtym serem. Przykrywamy patelnię i na malutkim ogniu podgrzewamy, aż całość się zetnie
Kolorowy Przepisownik