makaron z serem - 5662 przepisów (strona:219/378)

Spaghetti Bolognese Hot DeLux 106

Składniki: makaron do spaghetti puszka pomidorów pokrojonych 1 cebula 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 5 ząbków czosnku świeża bazylia 10 listków zielona pietruszka - natka 150g zielonych oliwek Knorr Fix Spaghetti Bolognese ser mozzarella - wiórki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego uniwersalna przyprawa do potraw - wegeta pieprz sos piri piri lub tabasco 1/2 kostki rosołowej oliwa z pestek winogron(...)soli, liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki rosołowej i łyżkę oleju z pestek winogron. Do wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki). SOS: Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków bazylii i 5 ząbków wyciśniętego czosnku. Smażymy i dodajemy

ClauditteMissCooking
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą 149

rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba! Składniki: 25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki 50 g rukoli  Fit&Easy 20 dag tuńczyka w oliwie 6 suszonych pomidorów z oliwy 50 g startego sera cheddar 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku

Wanilia i Kardamon
Zupa pomidorowa z awokado i mozzarellą 166

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy makaronu królują inne dodatki. Właśnie taką wersję, z tymi innymi dodatkami chciałam Wam dziś zaproponować, tak dla odmiany, dla przełamania znanych schematów :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała w takim właśnie wydaniu(...)kroimy w ćwiartki, a następnie każdą z nich w plasterki, mozzarellę kroimy w kostkę.  Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy do niej ser i awokado, a jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać ją posiekanym szczypiorkiem (ewentualnie dodać drobny makaron

Czary - gary w kuchni
carbonara z dodatkami 147

pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy boczek, gdy nabierze koloru dorzucamy grzyby po ich ze złoceniu dodajemy Śmietanę zaś ser wszystko wymieszać dodać opłukane liście szpinaku oraz rozniecone ząbki czosnku i przyprawy. Przed podaniem wymieszać z makaronem i na wierzchu posypać startym parmezanem. Smacznego

cookpl
Sałatka z makaronu orzo 181

duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam

Kuchenne zapiski Edyty
PENNE ZE SZPINAKIEM FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 124

się wstrzymać gdyż ser feta jest słony (bądź przyprawiać już po wymieszaniu  wszystkich składników) do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ser feta, rozdrabniając go na patelni na koniec dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów mieszamy wszystko razem i łączymy z makaronem PYCHA

BezglutenowaIzabela
Tagliatelle al nero di sepia w sosie porowym z trzema serami 206

nigdy nie chciał spróbować, nie chciał nawet myśleć o możliwości zjedzenia tego. Ja mam tak z nerkami, które kiedyś podano mi podstępem, a Żona Ma, ma tak z czarnym makaronem. W smaku wiele się nie różni od tego niebarwionego atramentem mątwy, ale gdzieś tam w jej głowie jest zaczepiona myśl, że to właśnie coś z obślizgłej, pożal się boże ośmiornicy(...)maśle w rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz i bazylię. Podlewamy białym winem. Gdy lekko odparuje wrzucamy po kolei sery intensywnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy śmietankę, mieszamy, pieprzymy i dodajemy oregano. Ugotowany makaron wrzucamy do rondla podrzucając nim na okrągło, ale w poziomie, tak by sos oplótł jego powierzchnię. Smacznego

BaRepas
Spaghetti alla carbonara 254

cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut. W miseczce wymieszać śmietanę z serem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki do smaku. Na koniec dodajemy makaron i całość łączymy. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta bolońska 153

makaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe.  Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula  400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 126

zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 kapusta pekińska  1 papryka czerwona 1 świeży ogórek  30dag sera żółtego  Sól, pieprz  Sos: 2 łyżki majonezu 2łyżki śmietany 12% Pół pęczka posiekanego kopru Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem żeby się zaparzył. Tuńczyka odcedzam z sosu i kroję go na średnie(...)posiekany koper mieszam razem. Dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, by wszystkie składniki się połączyły.   Sałatkę przerzucam do misy, po czym posypuję startym na średnich oczkach żółtym serem.  SMACZNEGO

Domowa Kuchnia u Mamy
Cannelloni z mięsem mielonym 129

porcje: 12-16 rurek makaronu 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 350 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos beszamelowy: 30 g masła 2 pełne łyżki mąki 300 ml mleka Szczypta gałki muszkatałowej Sól Pieprz Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę(...)mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać za pomocą łyżeczki od herbaty farszem. Nadziane rurki układać na dnia naczynia żaroodpornego koło siebie. Wylać resztę sosu beszamelowego, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 25 minut do momentu rozpuszczenia sera.  Jeżeli macie małe naczynie

Fabryka pomysłów
Makaron z cukinii z karmelizowaną dynią i szpinakiem 173

łyżki cukru ser tarty grana padano 3 łyżki ziaren słonecznika  Łyżeczka soli  szczypta pieprzu Jak przygotować : Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku -  cienko pokrojonego w  plastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Specjalną obieraczką (z zestawu z Ikei np. ;)) obieramy cukinie - tworząc z niej cienkie paski - makaron, który wrzucamy do przygotowanego wcześniej(...)Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju. Lekko przypiekamy - następnie dodajemy 2 łyżki cukru i  karmelizujemy. Ciepły makaron z cukinii wymieszany ze szpinakiem i czosnkiem układamy na talerzu, następnie układamy na nim skarmelizowaną dynię i posypujemy serem granna padamo, posypujemy prażonym słonecznikiem. Dodajemy pieprz i sól dla smaku. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Pesto bazyliowe 124

jednego i drugiego na raz) na spędzanie długich godzin przy garach. Zaskoczyłam Was? Nieee... Każdy tak czasem ma, prawda? W takich sytuacjach pojawia się u mnie prawie zawsze niezawodny makaron z tzw "czymkolwiek" na szybko. "Czymkolwiek" jest u mnie zwykle czosnek/oliwa/chili (aglio-olio-e-peperoncino) lub pesto. To mój patent na udany posiłek, bo wszystkim smakuje, a przygotowanie go zajmuje(...)oparta na sezonowości, prosta ale kreatywna i nigdy banalna. Kilka prostych składników wystarczy, aby przygotować bazyliowe pesto z poniższego przepisu. Pęczek bazylii, ser parmezan lub grana padano, orzeszki pinii, oliwa i czosnek. Przygotowane pesto mieszamy z ulubionym makaronem ugotowanym al dente i mamy danie, że palce lizać! Bon Appetit kochani! Składniki: liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku

Smakowity Blog Kulinarny
Danie Kurczak z makaronem po japońsku na bazie Miso 185

gorąco ( kake soba ) i na zimno ( zaru soba ). W Japonii jest tak popularny, że dania z makaronem soba znaleźć można zarówno w ulicznych, niewielkich budkach-barach, a także w eleganckich restauracjach.  Łączy się go z: wodorostami ( wakame soba ), smażonym serem tofu ( kitsune soba ), surowym jajkiem ( tsukimi sob a),  także tonkatsu ( tanuki soba ). Tonkatsu to gruby wieprzowy kotlet, pokrojony

Codzienna kuchnia niecodzienna
CANNELLONI Z WARZYWAMI 202

pieczenia posypać ulubionym serem (jak kto lubi) i w zasadzie gotowe. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób przygotowane cannelloni zapewne Wam się poskleja. Przypuszczam, że niektórym wcale nie musi to przeszkadzać i na pewno przy tej wersji zaoszczędzimy sporo czasu. Aby jednak nasze cannelloni wyglądało jak z powyższego obrazka, trzeba poświęcić trochę naszej energii... makaron(...)należy najpierw ugotować al dente, spłukać go zimną wodą, po czym zacząć faszerować. Faszerujemy ostrożnie, aby nie uszkodzić makaronu. Jeśli lubimy al dente, wystarczy na koniec polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Taką wersję cannelloni możemy również zapiec w piekarniku np. z serem. Co prawda tego na obrazku nie ma, ale tuż przed podaniem polecam udekorować talerz rukolą, która będzie idealnym

wege i kropka