też jakiejkolwiek kaszy albo ryżu, by osiągnąć podobny efekt. Podobnie z serem – możecie podmienić go na kozi lub fetę. Składniki: 3-4 marchewki 1/2 szklanki frikeh 1 kostka sera owczego 2-3 szczypty czarnuszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Frikeh płuczecie pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujecie szklankę wody, solicie, wsypujecie ziarno(...)ryż, więc możecie ją odlać, jeśli nie odparowała. Marchewki myjecie, obieracie, a potem ścinacie obieraczką paski przypominające makaron tagliatelle. Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek, wrzucacie marchew i blanszujecie. Posypujecie czarnuszką, przyprawiacie solą i pieprzem, mieszacie. Dodajecie ser pokrojony w kostkę, kaszę, mieszacie i zdejmujecie z palnika. Po chwili, kiedy smaki się wymieszają, przekładacie na piękne talerze i wcinacie, póki
GRUBY WAŁEKkolorowym, pomidorkami i jarmużem serowym. Wszystko pasuje do siebie genialnie i smakuje niebanalnie. Składniki: 3 porcje 150 g makaronu świder Czaniecki z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1 filet z kurczaka, jedna mała marchew, garść jarmużu, w łyżki startego sera żółtego, 6 pomidorków koktajlowych, sól do smaku, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 3 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę, szczypta(...)papryk łagodnej czerwonej w proszku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy i polewamy 1 łyżką oleju. Dodajemy soli, papryki i rękoma mieszamy. Jarmuż posypujemy startym serem i przekładamy blachę do pieczenia wyłożoną na papierem do wypieków. Wkładamy na ok. 6-8 min do piekarnika rozgrzanego do 140°C. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na bardzo cienkie plastry i doprawiamy
Moniki Smakołykiwyniki konkursu. Nagrodzone przepisy to: Makaronopita z bloga Kulinarne Wariacje Makaronowe muffiny ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem z bloga Z pamiętnika piekarnika Makaronowo - serowy torcik z musem truskawkowymz bloga TakToTu - moje kulinarne coś Wszyscy otrzymali nagrodę od sponsora CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o. o. w postaci takiej oto paczki :) Co, korzystając z darów lata, natchnęło mnie do przyrządzenia
Kryzysowa Książka Kucharskapodsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę i dosypujemy parmezan. Mieszając czekamy aż rozpuści się ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Można również dodać soku z cytryny. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty i dodajemy do makaronu wraz ze szparagami. Przygotowanie zajmuje ok 20 minut i mamy fantastyczny obiad … Powodzenia ! The post Makaron
Kulinarna Patilogiakawałki. Wrzuć do miksera lub miski, dodaj obrany czosnek, orzeszki, ser, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli robisz w mikserze, to pietruszkę z rukolą dodawaj stopniowo podczas miksowania. Posmakuj, jeżeli trzeba dosól i to wszystko jeżeli chodzi o sos. Wstaw wodę na makaron, osól . Gdy zacznie wrzeć , wrzuć makaron i osól(...)lekko podgrzej i wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj i jeżeli jest za suchy, podlej odrobiną wody z makaronu. Wymieszaj i podawaj. Posyp parmezanem i SMACZNEGO .To nie może się nie udać. CMOK Sos możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Używać do mięs, serów i sałat
Pasje Jolkibogatą teksturę i wyraźniejszy smak, przyjemnie oblepi makaron i nada mu głębszego aromatu. Niektórzy twierdzą też, że taki sposób przygotowania pesto zapobiega gorzknieniu bazylii i utracie przez nią pięknego koloru. Z mojej strony mogę Wam potwierdzić, że różnica jest wyczuwalna - pesto jest intensywniejsze i ciekawsze - wyczuwamy na języku kawałeczki orzechów, okruszki sera i drobinki czosnku. Oczywiście ten sposób wymaga(...)babć Pesto genovese pesto wychodzi tyle, ile zużywam np. do 500 g makaronu czas przygotowania: 20-30 min. Składniki: (proporcje są tak naprawdę na oko) duży pęczek świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku garść orzechów piniowych, ja sięgam po tańsze migdały albo nerkowce - smakują równie dobrze kawałek sera parmezan, świeżo startego (starte przemysłowo nie mają smaku) oliwa extra vergine ewentualnie
Chilli Czosnek i Oliwakróluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących(...)odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek 80 g orzechów nerkowca
Food Squarerazem, pod przykryciem, jeszcze przez około 10-12 minut na malutkim ogniu. Między naszykowane głębokie talerze rozkładamy porcje drobnego makaronu, wyławiamy z zupy po pięć klopsików na porcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka(...)soli (lub mniej, jeśli rosół bardzo słony) ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki lodowato zimnej wody 1 łyżka octu z czerwonego wina DO PODANIA drobny makaron „koraliki” lub orzo natka pietruszki, świeża bazylia starty parmezan albo Pecorino Romano
Karo in the Kitchenjest delikatny, ale naprawdę kremowy i aromatyczny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu al dente, w zależności od rodzaju makaronu 9-12 minut (sprawdźcie na opakowaniu). Makaron odcedzamy, mieszamy z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał. Zostawiamy go pod przykryciem. W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, drobno pokrojony ząbek czosnku i zmielony pieprz. Całość szklimy(...)minut, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, wsypujemy starty na drobnej tarce parmezan. Mieszamy całość, czekamy aż ser się rozpuści i całość zgęstnieje. Sosu nie solimy – wędzony łosoś jest już wystarczająco słony. Dodajemy do sosu ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie mieszamy, żeby równo rozprowadzić sos po makaronie. Od razu podajemy. Ta ilość spokojnie wystarczy jako starter/lunch dla 4 osób
Karo in the Kitchenchlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań(...)przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową
Chilli Czosnek i Oliwaróżyczek brokuła 1 ząbek czosnku 1/4 czerwonej papryki ser grana padano (lub parmezan) bazylia, pieprz, papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka umyć i ugotować - wrzucić na wrzątek i gotować w osolonej wodzie ok. 20 min., pokroić w kostkę. W tym czasie obrać marchewki i zrobić makaron - ja użyłam obieraczki do warzyw :) Ugotować brokuł - wrzucić(...)cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy makaron z marchwi - smażymy ok. 10 min. na średnim ogniu (marchewka ma być al dente), doprawiamy pieprzem, bazylią i papryką. Teraz dodajemy kurczaka, czosnek i paprykę - smażymy do momentu podgrzania mięska. Gotowe danie przekładamy na talerz, dorzucamy brokuł i posypujemy serem...pycha
Alutka-GotujeLubimy makarony, w każdej formie. Ta forma była bardzo udana i pyszna! Polecam. Składniki: makaron tagliatelle - u mnie jest to tagliatelle o smaku szpinaku, pomidorów i tradycyjnym, tym samym w trzech kolorach co dodaje dodatkowy efekt wizualny 300 gram piersi kurczaka pół słoiczka pomidorów suszonych (około 100-120 gram) dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów (dodajemy dodatkowy posmak suszonych(...)międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na koniec gotowania sosu dodajemy świeże zioła. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go (nie przelewamy zimną wodą!!) i ponownie wkładamy do pustego garnka, wlewamy nasz sos śmietanowy i dokładnie mieszamy całość. Podajemy ze startym serem cheddar. Smacznego
Mango Papajamakarony sprawdzają się idealnie, gdy brakuje nam pomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki, to czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety
Kitchens Alphabetnaszym stole gości dorsz. Bardzo mi smakuje, szczególnie jego najbardziej mięsista część bez ości, polędwica. Z racji tego, że tym tygodniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Makaronu, to do ryby proponuję makaron warzywny z cukinii na surowo, a jako dodatek faszerowane duże pieczarki portobello. Dzisiejszy wpis jest dosyć oryginalny, danie nie jest pospolite, a każdą jego część możecie zrobić i zajadać oddzielnie(...)małą pokrywką i mocno docisnąć do dna, żeby się rozpłaszczyły, a ser je skleił. Po 3-4 minutach pieczarki odwrócić i smażyć po drogiej stronie. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. 1 pieczarkowy kotlet to ok. 120kcal , węglowodany: 6g, białko 13g, tłuszcz: 5g 0,6WW i 1WBT Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a następnie na tagliatelle nałożyć po kawałku zapieczonego dorsza
Dietologmiłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti. 4 porcje Przygotowanie: ok.15 min. Składniki: 300 g makaronu penne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 20 g masła 35 cl gęstej śmietany* 20 g startego parmezanu mały k awałek pokruszonego sera typu Roquefort Kilka wyłuskanych orzechów włoskich Sól Pieprz Cebulę i czosnek obierz i posiekaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska