nadzienie: 300 g szpinaku 1/2 ząbku czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 g gorgonzoli lub sera Lazur 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka octu balsamicznego Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy
KuchcikoweLovezaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa. Składniki: makaron, np. kokardki puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 cała
pieprzny smaczekprzepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSKŁADNIKI : 2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 słoik selera sałatkowego 160 g garść ciemnych oliwek sól i pierz do smaku 2-3 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron kruszymy, dodajemy przyprawę i zalewamy 2 szklankami wrzątku, nakrywamy talerzykiem i odkładamy na 15 minut aby napęczniał. Następnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy dowolnie i pieczemy na oleju. Fasolkę, seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki
Kulinarne Fantazje Mariolipełnoziarnistego spaghetti sól morska pesto z rukoli rukola (+ ewentualnie parmezan) do przybrania'; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto. Odkładamy garstkę liści rukoli do dekoracji. Resztę wkładamy do malaksera wraz z obranymi ząbkami czosnku, serem (może być starty lub w kawałkach) i orzechami (można je podprażyć na suchej
Poezja smakumascarpone; 1 czerwona papryczka chili; 50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju); Biała część pora; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól; Natka pietruszki do dekoracji. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w drobną kostkę. Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili wydrążyć z nasion(...)dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek. Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por. Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać. Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo
Gospodyni MiejskaFETĄ. 4 porcje ok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte (już miękki, ale z wyczuwalną
W kuchni Karmel-itkiFettuccine Alfredo , czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał(...)swoje imię. Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :) Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo
Chilli Czosnek i Oliwazioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz(...)bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki. Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około
Kuba Gotujezioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz(...)bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki. Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około
Kuba Gotujeopakowania gorgonzoli (pokrojonej w mniejsze kawałki, aby szybciej się rozpuściła. Mieszamy, mieszamy, mieszamy. Gdy ser się rozpuści dodajemy 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Jeszcze chwilkę gotujemy. Zdejmujemy garnek z ognia o dodajemy pokrojonego w małe kawałeczki łososia. Makaron odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiminuty i przekładamy do rosołu. Rosół z cebulką i koncentratem gotujemy, po chwili dodajemy śmietankę 30% i ser pleśniowy, cały czas energicznie mieszając. Zupę doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, wsypujemy zieleninę i gotowe :) Zupę pomidorową podawać możemy z ulubionym makaronem, ryżem, czy zacierką. Artykuł Zupa pomidorowa pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plzdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA ZAPIEKANKA Z CUKINII SURÓWKA PEKIŃSKA Z SUSZONYM POMIDOREM PSTRĄG GRILLOWANY MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA SAŁATKA Z ANANASA KURCZAK(...)TRUSKAWKOWY RYBA NA WARZYWNEJ PIERZYNCE FILET Z INDYKA W WARZYWACH SZPARAGI Z GRILLA SAŁATKA BROKUŁOWA PASTA TWAROGOWA Z SERA KOZIEGO SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM OMLET Z JAGODAMI I CYNAMONEM ZIELONA HERBATKA KWIATOWA KOKTAJL OWOCOWY KOKTAJL Z MANGO I BANANA MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SERKA WIEJSKIEGO PASTA
W kuchennym oknie Ewypodsmaży, zalewamy całość śmietanką oraz dodajemy sery - pokrojone ma małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą i sos zgęstnieje. 3 Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy delikatnie solą oraz dużą ilością pieprzu i gałką muszkatołową. Podajemy z makaronem. Artykuł Kurczak w sosie serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliikiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta(...)bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana
Moja smaczna kuchnia