ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody lub oliwy. Pastę możemy dodawać do kanapek, makaronu, mięs – co kto lubi;) Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce. Pesto z podanych składników (bez sera) zawiera
Powiedz dietom niegotowałam ok. 30 min. Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo
Kuchnia Prezydentowejkuchence. Jestem z niej mega zadowolona. Składniki: 25 dag makaronu casarecce 1/2 cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g sera grana padano 1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili Sól(...)oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą. Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki. Serwujemy prosto z patelni. Smacznego
Wanilia i Kardamonpyszna i pożywna zapiekanka SKŁADNIKI 250 g makaronu kokardki, 3 kiełbaski śląskie, 3 łyżki kukurydzy, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, sól, pieprz, papryka słodka, kawałek żółtego sera Sos: 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, majeranek, sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, ketchup pikantny WYKONANIE 1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy(...)sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami. 6. Całość zapiekamy ok. 20-25 min, 10 min przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy. Zapiekankę podajemy polaną keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
słodki bratekbazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami pesto polecam wypróbować taką wersję :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150g jarmużu 2 garści pestek ze słonecznika 2 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 30g sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Z jarmużu obrywamy listki(...)chwilkę słonecznik. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach
Kolizje SmakówSałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską to nasza propozycja na szybką i pyszną kolację. Sałatkę tą przygotujecie dosłownie w 10 minut i z całą pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Szczególnie taki z dużą ilością dodatków i pysznego sosiku, a do tego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka
karmelowypołowę parmezanu i dokładnie ze sobą mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy z makaronem - mają się ściąć tylko na rozgrzanym makaronie - ma powstać sos. Wykładamy na talerze i ścieramy resztę sera. Smacznego
Moje-pitraszeniekremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety
Pomysłowa kuchniaSkładniki pęczek zielonych szparagów 200 ml śmietany kremówki (30 %) 100 g szynki parmeńskiej (lub innej, najlepiej dojrzewającej) 1-2 garście świeżo startego parmezanu sól (himalajska
OliveandThymeSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która
Oryginalny smakrzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z cukinią. Po chwili dodajemy szpinak. Smażamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a cukinia będzie półtwarda. Doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron podajemy z warzywami. Warto posypać danie dobrej jakości włoskim serem, może to być starty twardy parmezan czy grana padano, ale i pokruszona, miękka i delikatna ricotta
Moja smaczna kuchniamrożonej zielonej fasolki - 1 kulkę mozzarelli Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 400 ml śmietany 18% - 1 żółtko - 100 g tartego żółtego sera - 1 łyżeczkę bazylii - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miski. 2. Mrożone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy
Bez CebuliKolejne danie z serii dyniowej na mym stole zagościło. Dynia dopóki ją jeszcze zakupię u zaprzyjaźnionej pani będzie królowała na mym stole, są takie odmiany które
Moje Małe Czarowaniestopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest czas gotowania makaronu. Wg gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym serem
Pyry na GazO tym, że makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami
OliveandThymeśmietankę, wymieszać. Dodać zioła i smażyć do czasu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego. 1. Podsmażyć kawałki kurczaka 2. Dodać serem i śmietankę 3. Pomieszać wszystko i gotować do czasu, aż sos zgęstnieje Pobierz wersję do druku: Pobierz Kurczak w sosie śmietanowym
KuchniaWeDwoje.plMoje ulubione spaghetti z domowym pesto i tartym parmezanem – gotowe w 20 minut. Nic dodać nic ująć – spróbujcie koniecznie zrobić
KuchniaWeDwoje.plwrzucić małże, wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D Mamma
MarciochaKucharzyoliwek, olej kokosowy, czy też masło roślinne. Wprowadź do swojej diety duże ilości białka i tłuszczów nienasyconych. Ich źródłem są jajka, mleko, nabiał, sery śmietankowe i mięso. Jedz łatwo przyswajalne węglowodany: kasze, ryże, makarony i pieczywo z pełnego ziarna, a także owoce. Jeżeli zależy Ci na długotrwałym efekcie, zmianę diety rozpocznij poprzez stopniowe zwiększanie ilości spożywanych kalorii. Upewnij się jakie
Codogaramiseczki z zupą. Ja nie dodawałam do tej zupy wcale śmietany, wystarczyła mi sama feta. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i posypujemy obficie koperkiem. Można podawać z ziemniakami, makaronem, ale można również samą, dla mnie sama była najlepsza. Smacznego
Smaczne Zdroweświeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan - tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnimieszając, aż sos zacznie gęstnieć. 9. Przyprawić solą, pieprzem oraz, opcjonalnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 10. Sos podawać z makaronem al dente. Każdą porcję można posypać drobno startym twardym serem. Smacznego
W mojej kuchniTakie zapiekanki w zimowe dni to skarb bo rozgrzewają zziębnięte ciała a i energii dodadzą. Wystarczy dodać ulubione składniki i danie gotowe. Ja tym razem zaszalałam
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam rewelacyjny przepis na bardzo jesienne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ulubiony makaron z kurczakiem i dynią w śmietankowym
karmelowyPotem robimy sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then we do a dill sauce
Projekty ze smakiemdanie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary wchodzi podsmażony boczek(...)dorzucić sprasowany czosnek. Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaNie wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na
Moje Małe CzarowanieDziś trochę historii o pochodzeniu słowa lasagne. Jest kilka teorii skąd pochodzi to słowo. Jak wiele włoskich kulturalnych i intelektualnych osiągnięć może pochodzić ze starożytnej Grecji
wegetalerzepokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem
magiczna kuchnia Kasimogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej
Wiem co jemprzecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron
Dzieje kuchennej WiewióryDodatkowo jest ona źródłem żelaza, cynku, witaminy B i białka. Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka
Trzeci talerzDziś ciąg dalszy palących dań. Potrzebowałam endorfin, a kapsaicyna sprawdziła się doskonale! Dodatkowo bardzo krótki czas przygotowania. Akurat dziś nie miałam ochoty długo stać przy garach
zabawa smakiempotraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć
Kuchnia Beatyprzez chwilę i teraz dodajemy rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy posypany delikatnie startym żółtym serem. Gotowe :) Życzymy smacznego
vegetanie