znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy aby była al dente. Jak widać w składzie nie ma tłuszczu(...)jest już gotowa dodajemy do niej kiełbasę aby się zagrzała. A na koniec wszystko wrzucamy do odcedzonego makaronu. Mieszamy i gotowe, można jeść i się cieszyć pysznym smakiem prostej, szybkiej potrawy. Kto chce może gorącą potrawę posypać żółtym serem, to taka wersja wypasiona i bardziej kaloryczna. Ale bez, też smakuje wybornie
Dieta moja pasjaskórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby kilka minut, do lekkiego zrumienienia (5-10 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, mieszamy ( ja dodaję zawsze jeszcze wodę, ok.2 łyżki wazowe (najlepiej od gotującego się makaronu, ale można zwykłą gorącą wodę), dodajemy zmiażdżony (przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy
Smaczne ZdroweSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką(...)momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy już będzie ugotowany - odcedzamy, przekładamy do garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego
Moje-pitraszeniedietetyczna (makaron i majonez), ale kiedy mamy mieć gości i chcemy coś podać do zjedzenia to warto sięgnąć po ten przepis. Makaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest
Poezja Smaków - blog kulinarnypomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi / ulubiony żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Podsmażać, aż przestanie być surowe. W garnku podgrzać pozostała(...)się nie przypaliło. Tak powstały sos rozdrobnić blenderem. Dodać do niego podsmażone mięso. Całość odstawić jeszcze raz na gaz i gotować około 15 minut w celu zredukowania sosu. Makaron ugotować al dente. Porcję makaronu przełożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem
Kuchnia w opałachpestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich ) ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej) makaron do dania ok 100 gram SPOSÓB WYKONANIA : - dynie przekrawamy(...)dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu - pieczemy ok 20 minut do miękkości - na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno) - przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy
Basia w kuchnifiletu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy(...)mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny pod przykryciem i 15 minut bez, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaużyłam wersji z dzikim czosnkiem z Lidla) 2 pojedyncze filety z kurczaka 250 ml śmietany kremówki 30% 125 g sera ricotta 2 żółtka 8 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia zioła prowansalskie garść pestek dyni PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski
zabawa smakiemprażony słonecznik i prażone płatki migdałów. Do tego sos: miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli ) 1 wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera feta oliwki zielone 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szczypiorek słonecznik (3 garście) płatki migdałów (2 garście) sól pieprz
kruche babeczkiwstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobina soli i pieprz. Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5 min. Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do szpinaku, mieszamy. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewywręcz musiał, musi! – być z dedykacją (to i jest ;), oczywiście dla Mamy i wszystkich smakoszy mięsnych chrupiących z zewnątrz gorących zapiekanek makaronowych ♥♥♥ Zapiekankę można podawać z dowolnym makaronem krótkim, dodać kukurydzę, kosteczki cukinii, groszek lub posiekaną paprykę. Zapiekanka sprawdzi się także z ryżem. W zależności dla ilu osób przygotowuję obiad, na oko zwiększam składniki. Podaję z natką pietruszki(...)szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gęstej śmietany 36% 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 20 dag startego sera grojer 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy
Zasmakuj KuchniProdukty Potrzebne: Tuńczyk ,,Rio Mare"- 160 gr Makaron spaghetti ,, Lubella"- 250 gr oliwa z oliwek z nutą smaku czosnku i natki pietruszki- 50 ml dynia - 150 gr pomidorki cherry- 500 gr pestki dyni - 2 łyżeczki papryczka chili- 1 sztuka cebula szarlotka - 1 sztuka oliwki - 50 gram ser Parmezan- 50 gram bazylia - kilka listków sól- 3 szczypty pieprz
pichcisztouznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana! Składniki: 2 pory 500 g mięsa mielonego z indyka 100-150 g sera żółtego 3 łyżki mąki 3 łyżeczki musztardy 500 ml bulionu oliwa do smażenia makaron typu lasagne 3 jajka sól, pieprz przyprawa do indyka Wykonanie: Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę(...)patelnię z ognia. Prostokątne naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i na dnie układamy płaty lasagne - jeśli zajdzie taka potrzeba możemy je połamać. Następnie wykładamy 1/3 sosu, posypujemy 1/3 porcji żółtego sera startego na tarce, przykrywamy płatami lasagne i wykładamy kolejną 1/3 porcji sosu i sera. Przykrywamy warstwą lasagne i wykładamy resztę sosu. Jajka rozbełtujemy z 1 łyżeczką musztardy. Wylewamy
Kuchnia MagdaLenyszklanka startego Grana Padano lub Parmezanu garść świeżej bazylii garść świeżej natki pietruszki świeżo mielony czarny pieprz, sól Wodę na makaron solimy i wstawiamy na gaz. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy do stopnia al dente, około 7-9 min. Boczek, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wsypujemy boczek i włączamy gaz. Gdy boczek ładnie się(...)koniec polecam dodać trochę suszonej bazylii. Do miski wbijamy dwa całe jajka oraz żółtka i mieszamy je. Do rozbełtanych jaj dodajemy śmietankę, ser, zioła, sól do smaku oraz sporą ilość pieprzu - tak naprawdę od serca. Makaron wyjmujemy z wody i kładziemy prosto na patelnię z boczkiem (nie odcedzajcie makaronu). Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz
Kuba GotujeDania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu. Co prawda jej wykonanie według tradycyjnych przepisów zajmuje bardzo dużo czasu, to jednak udało mi się trafić na nieco inną wersję, trochę mniej pracochłonną. Lasagne z tego przepisu jest nie tylko bardzo smaczna(...)suchych) 350 g szynki gotowanej w plastrach 1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego) ok 1 litr wody 2 kulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie
Złote przepisy