makaron z serem - 5662 przepisów (strona:203/378)

Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia 120

Smaczna i aromatyczna włoska kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 118

tego sos beszamelowy z mleka i mąki... czyli wszystko co większość z Was ma w swojej kuchni. Składniki: Makaron 1 opakowanie (ja zmieszałam makaron szpinakowy z pełnoziarnistym) szpinak mrożony lub świeży około 300 gram 15 dag sera mozzarella 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz Sos beszamelowy: 300 ml mleka 20 gram mąki 2 łyżki masła przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Tradycyjna Kuchnia
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 214

pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie)  lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę  4 łyżki sosu sojowego  1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego  odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych(...)dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia.  Gdy  nasz "dressing" ostygnie dodajemy go do makaronu i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy również połówki pomidorków koktajlowych, połówki lub paseczki oliwek i ostudzonego kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła, starty ser lub kostki fety, doprawiamy do smaku i finalnie dokładnie mieszamy. Ozdabiamy listkami świeżych ziół i gotowe!  (function

Symfonia Smaków
Makaronowe koszyczki z warzywnym sosem 152

Zamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek(...)chili cayenne - kilka szczypt, szczypta oregano Makaron ugotuj al dente. Ostudź i wymieszaj go z pozostałymi składnikami na koszyczki. Foremki na muffiny lekko natłuść i ułóż w nich porcje makaronu, formując z nich rękoma koszyczki. Piecz ok. 10-15 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, następnie

Corner With Recipes
Makaronowa sałatka w greckim stylu 215

się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;) 400 g makaronu mini kokardki Lubella 2 mini sałaty rzymskie 1 ogórek tzw wąż 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki(...)paseczki, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki na plasterki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą

Smaki Na Talerzu
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 247

chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) sól, pieprz 1/2 cebuli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez(...)Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku.  Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka chwil. Odcedzić i dodać do mięsa i wymieszać. Posypać startym żółtym serem

Pasja Smaku
Makaron ze szpinakiem i pomidorami 164

szpinaku świeżego lub mrożonego - 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 2 średnie, dojrzałe pomidory - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 50 g sera feta - szczypta pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i jeden liść laurowy - 2 łyżki oleju Wstaw wodę na makaron, a następnie gdy woda zawrze,posól ją i wrzuć makaron. Gotuj w/g przepisu na opakowaniu. W między czasie : Podsmaż na dwóch

Pasje Jolki
makaron po seczuańsku z sosem śmietanowo-serowym... 174

garnka wlać ze 3 szklanki rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi, pieprz gotowy makaron jest smaczny, wyśmienita egzotyka na talerzu podana......POLECAM......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) 153

chciałabym podzielić sie z Wami przepisem na pyszne a jednocześnie szybkie danie obiadowe: makaron z pesto z buraków z dodatkiem migdałów, świeżej bazylii i sera pecorino. Pesto nie wymaga wiele pracy a jego kolor cieszy oko nawet w jesienne dni.  Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un delizioso primo piatto di pasta con un buonissimo pesto di barbabietole(...)oliwę extravergine. Dodajemy pecorino, doprawiamy solą i pieprzem.   Gotujemy spaghetti al dente. Pesto z buraków mieszamy z 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Spaghetti mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym pecorino i dekorujemy listkami bazylii.  **** PREPARAZIONE Mettete nel tritatutto le barbabietole cotte, l'aglio, le foglie di basilico e le mandorle

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka warzywna 119

żółta 2 cebule 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 50 g sera żółtego Sposób przyrządzenia: Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie(...)całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami. Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko

upichcic
Przechowywanie żywności 150

się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega(...)może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć

moj przepis na
MAKARON Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 117

Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z wcześniej przygotowanym makaronem

JejKuchnia
Czarny makaron z szynką w pesto z rukoli 144

sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki  miksujemy za pomocą blendera, dodajemy  rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron

Moniki Smakołyki
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 178

mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą

Monia miesza i gotuje
Spaghetti z klopsikami po włosku 309

starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie. Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak. Bazylię można zastąpić natką pietruszki. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska