chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczka suszonej bazylii i ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron zalewamy wo dą we dług przepisu na opakowaniu. Czekamy do spęcznienia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej(...)brokułem przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy do naczynia żaroo dpornego. Ścieramy żółty ser, do dajemy śmietanę, przyprawy i dokła dnie mieszamy. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Posypujemy parmezanem
ChilliJemyosobiście gotuję sama taki wywar) 3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski) 150g sera żółtego startego na małych oczkach sól pieprz biały 100 ml słodkiej śmietanki makaron (100 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko) Przygotowanie: Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu(...)odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być
Amatorka kuchennamacie czasu na gotowanie, to proponuję mojego dania przygotowanie. Makaron, salami i pesto to składniki podstawowe, razem je łączymy i danie jest gotowe. Składniki: 2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 50 g chipsy z salami o smaku chili, 1 łyżka kapary, pęczek świeżej bazylii, 6 zielonych oliwek bez pestek, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, świeże oregano(...)świeżo zmielony. Przygotowanie: Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy
Moniki Smakołykidelikatnie przekładać kawałki łososia na różne strony aby został równomiernie usmażony. Dodać mascarpone i wszystko razem wymieszać. Posolić i popieprzyć. Dorzucić ugotowany makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować, ewentualnie dosolić. Wyłożyć do miseczek i posypać tartym serem. Polecam cheddara. Smacznego
Jaglusiakoniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem. Piecz przez 15 minut bez przykrycia, aż ser się roztopi, po czym włącz funkcję grilla 2-3 minuty aby się ładnie zarumienił. Podawaj zapiekankę
karmelowydyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka sera startego twardego 100 ml wina białego 2 żółtka bazylia świeża 1 ząbek czosnku masło klarowane Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Dynię obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję drobno następnie ją przesmażam na odrobinie masła. Do cebuli(...)dynię z papryką pokrojoną.Do garnka wlewam połowę śmietany i podgrzewam. Do reszty śmietany dodaję żółtka , ser i mieszam. Wlewam do gotującej się śmietany, podgrzewam ale nie gotuję i wyłączam gaz. Sos jak postoi to zgęstnieje. Doprawiam solą pieprzem, dodaję boczek i mieszam. Makaron dodaję do sosu, razem z dynią. Podaję z bazylią świeżą
wesoła kuchniaszynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette, Twój smak puszysty) 10 dag startego sera żółtego Szczypta cukru 1 łyżeczka oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek(...)garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym. Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkucharskiej Kuroniów". Szukałam dania bezmięsnego, którego jeszcze nie robiłam, a która spełniłaby moje "zachcianki" smakowe dnia dzisiejszego :) Składniki na nadziewane muszle makaronowe (3 - 4 porcje): makaron muszle 16 sztuk pieczarki około 300 g ser feta około 150 g 1/2 pęczka natki pietruszki cebula przecier pomidorowy 300 g ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz(...)kostkę, podsmażyć na patelni. Ostudzone wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz serem feta pokrojonym w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, wlać przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć
Karola gotujegroszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później
CookYourselfKolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne Składniki 300 g makaronu farfalle 500 g pieczarek 6 dymek świeży tymianek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego lubczyku łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 200 ml gęstej śmietany 150 g sera startego corregio sól ,pieprz Przygotowanie Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy(...)śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym ogniu redukujemy sos (wg własnych upodobań). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu ,mieszamy i lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy startym serem
R'n'G Kitchenmakaron i pół kilo brokułów. Pozostałe składniki prawdopodobnie zawsze macie w domu. Porcja jest dla czterech osób. Należy przygotować: - ok. 400g makaronu - 500g brokułów - 4 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka słodkiej papryki - pół szklanki sera typu parmezan (parmiggiano reggiano, gran padano) Obieram czosnek. Od jakiegoś czasu za sprawą internetowej podpowiedzi obieram go przez energiczne potrząsanie(...)wodzie, w której gotowały się brokuły, gotuję makaron al dente. Przed odcedzeniem gotowych klusek odlewam ok. pół szklanki płynu. Dodaję makaron i wodę z niego na patelnię, mieszam delikatnie z warzywami. Posypuję większością parmezanu, mieszam. Reszta sera ląduje na stole. Każdy posypuje dodatkowo swoją porcję zgodnie z chęciami. Gotowe po ok. 20 minutach. Nieskomplikowane, zdrowe danie, dogodne nawet dla wegetarian
I tu będę miała takie tecałość sos sojowy dopełnia tylko oryginalności :-) SKŁADNIKI: - makaron świderki (garść) - makaron kolanka (garść) - opakowanie makaronu Konjac noodles nitki - opakowanie makaronu Konjac noodles ziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera żółtego - sól różowa himalajska - pieprz czarny mielony - sos sojowy Łączę ze sobą kukurydzę, czerwoną fasolę i selera konserwowego pokrojonego(...)paski. Dodaję wszystkie makarony - ugotowane kolanka i świderki oraz nitki i ziarenka (dwa ostatnie rodzaje nie wymagają gotowania, tylko przepłukania ciepłą wodą). Żółty ser ścieram na tarce, łączę z pozostałymi składnikami. Posypuję solą, pieprzem, polewam sosem sojowym (jest dosyć słonawy, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością). Sałatka rewelacyjnie smakuje jako dodatek do różnych grillowanych
Wielopokoleniowoosoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy 30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i kroimy na 4 części. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez
Moje Kuchenne RewelacjePost Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojejest to idealne połączenie. Wcześniej robiłam podobne danie tyle, że ze śmietaną. Odkąd dodaję ser feta, śmietana jest wg mnie zbędna. Całość dopełniają prażone pestki słonecznika, które nadają daniu przyjemnej chrupkości i ciekawego smaku. Kolejna zaleta to czas przygotowania dania (niemalże tyle co samo ugotowanie makaronu), w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy jest(...)250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy (jak ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta (pól opakowania kostki) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 3 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie Nastawić wodę na makaron i od razu przystąpić do przygotowania sosu. Na patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy
coolinarnastrefa.blogspot.com