makaron z serem - 5662 przepisów (strona:159/378)

Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 169

trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną . Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku. W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna z nas nie odmówiła

Pasja Smaku
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 143

też fasolkę po bretońsku z sosem worcestershire . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanki Składniki – Zapiekanka makaronowa z wołowiną 400 g wołowiny mielonej 300 g makaronu świderki 500 g przecieru pomidorowego 250 g tartego sera cheddar pół papryki zielone i czerwonej średnia cebula papryka jalapeno konserwowa – tutaj możecie zobaczyć łyżka masła klarowanego (oliwa) 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie papryka(...)się równomiernie gotować na patelni. Trzymajmy tak naszą wołowinę około minutę. Do szkła żaroodpornego wkładamy ugotowany makaron i wykładamy na niego nasze papryczki – czerwoną, zieloną i jalapeno – pocięte dowolnie. Całość zalewamy naszym pomidorowym farszem z wołowiną. Na całość sypiemy tarkowany ser cheddar. Całość pieczemy 30 minut. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe. Koszt: 24 zł (porcja dla czterech

Kuchennyviral.pl
Zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i brokułami 493

duża cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 brokuł sól, pieprz, słodka lub ostra papryka przyprawa do mielonego olej do smażenia 3 jajka 150 g startego żółtego sera 150 ml śmietanki 12% gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron ugotuj al`dente zgodnie z przepisem na opakowaniu - odcedź i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając solą, pieprzem(...)mielonego - wrzuć do makaronu i wszystko razem wymieszaj. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w plastry/piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego, Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę - gotuj brokuły 3 min., odcedź i ułóż na górze zapiekanki. Teraz wymieszaj jajka, ser, śmietankę i gałkę muszkatołową

Alutka-Gotuje
Tagliatelle z sosem serowym i zieloną herbatą 221

wykorzystaniem herbaty :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka zielonej herbaty, 2 łyżki świeżej bazylii, 400 g makaronu tagliatelle. Przygotowanie:     Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy. Następnie podsmażamy(...)oleju. Dodajemy do nich starte sery (lub pokrojone w drobną kosteczkę) i zalewamy śmietaną. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia wszystkich serów. Na końcu wsypujemy do sosu zawartość torebki zielonej herbaty oraz drobno posiekane listki świeżej bazylii. Podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle

Aga w kuchni
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 110

mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego

VioletoweKucharzenie
Makaronowa sałatka z oliwkami, feta i pomidorami 190

poprzestaniecie. Ja już wiem, co jutro zabieram do pracy na lunch! :)  SKŁADNIKI (1 porcja) 1 garść makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1/2 dużego pomidora albo 1 mały 8-10 oliwek (wybrałam czarne, ale zielone również pasują) 1 duża łyżka sera feta kilka listków bazylii(...)olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz pestki słonecznika opcjonalnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pomidora kroimy w sporą kostkę i mieszamy z makaronem. Dodajemy całe oliwki, listki bazylii oraz pestki słonecznika. Kruszymy ser feta i całość zalewamy 1-2 łyżkami oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.  Na koniec doprawiamy do smaku świeżozmielonym pieprzem i dekorujemy bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI I SZPINAKIEM 131

Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią  200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz  masło parmezan A jak to zrobić: Makaron ugotować(...)paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe

Kuchnia w opałach
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 166

wiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa

kolorowotorcikowo
Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów 126

porcje) 250 g makaronu pełnoziarnistego 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 3 - 4 świeże pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczki oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz i sól do smaku 2 łyżki startego sera żółtego długodojrzewającego do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Świeże(...)tuńczyka wyjętego z zalewy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i już długo nie smażyć. Do sosu dodać ugotowany al'dente według przepisu na opakowaniu makaron. Po wyłożeniu na talerze można posypać serem i udekorować świeżą bazylią

Kuchcik gotuje
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 178

ostrożnie, bo łatwo z nim przesadzić. Nawiasem mówiąc, zamiast sosu pomidorowego do przyrządzenia cannelloni z tego rodzaju nadzieniem stosuje się często beszamel . To jednak rozwiązanie dla wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała(...)przez to słabo utrzymuje kształt makaronu. Zamiast obgotowania stosujemy metodę dość znacznego rozcieńczenia sosu pomidorowego bulionem, sytuację ratuje też spora zawartość tłuszczu w farszu (ser!). Przypilnujcie tylko, aby na dnie brytfanny do której zaczynacie wkładać makaron było już trochę sosu – dzięki temu dokładnie otoczy on cannelloni. Między poszczególnymi rurkami powinny być też wprawdzie niewielkie, ale jednak przerwy. Cannelloni ze szpinakiem

Kulinarna Pokusa
Suszone żółtko – omami smakiem umami 161

jednocześnie staną się nie tylko mocno ścięte, ale również twarde. W taki sposób otrzymuje się właśnie suszone żółtko. Można je następnie drobno pokroić lub nawet zetrzeć na tarce do sera. Tak przygotowane żółtka mają bardzo intensywny smak umami, czyli najmniej znanego z pięciu podstawowych smaków. Omówiona wyżej metoda jest uznawana za podstawową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szef(...)sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić nim mięso i stworzyć danie wegetariańskie. Suszonego żółtka można użyć też do posypania makaronu. Zazwyczaj używa się do tego sera, ale żółtko w takiej nietypowej formie sprawdzi się równie dobrze i zaskoczy gości w restauracji. Żółto jest również tradycyjnym dodatkiem do tatara. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie

codojedzenia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 290

bazie makaronu i kurczaka, plus dowolne kombinacje. Dziś dodatkiem będzie przede wszystkim kukurydza, ale nie zabraknie także pieczarek. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera pieprz koperek olej do smażenia Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia(...)oleju. 4. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem. 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta

Pasja Smaku
Klopsiki w sosie śmietankowym 176

kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8   Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka margaryny garść zielonej natki pietruszki sól pieprz SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę(...)pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać

Gotuję Testuję
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 145

Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku(...)ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez  około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj

Tradycyjna Kuchnia
Smaczny sos do makaronu z grzybami i kalafiorem 137

rusz wymyślam nowy i smaczny sos. Lubię też makarony o wyszukanych kształtach. Od razu zaznaczam, że kształt nie wpływa na smak makaronu ale sos z jakim go się poda…he, he… Sos z grzybami, serem, boczkiem i kalafiorem to moje ostatnie odkrycie. Sos na bazie dwóch serów jest kremowy i aromatyczny. Do sosu wykorzystałam boczniaki. Są to bardzo(...)jest to typowy mac cheese z kalafiorem , ale makaron z kalafiorem to oryginalna kombinacja. Smaczny sos do makaronu Składniki: 4-5 porcji 400 g grzybów, 3 łyżki masła 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 125 g żółtego sera, u mnie provolone 1 mały kalafior 200 g philadelphia 150 g mleka lub śmietanki 1 doniczka świeżej bazylii

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania