Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan A jak to zrobić: Makaron ugotować(...)paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe
Kuchnia w opałachwiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa
kolorowotorcikowoporcje) 250 g makaronu pełnoziarnistego 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 3 - 4 świeże pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczki oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz i sól do smaku 2 łyżki startego sera żółtego długodojrzewającego do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Świeże(...)tuńczyka wyjętego z zalewy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i już długo nie smażyć. Do sosu dodać ugotowany al'dente według przepisu na opakowaniu makaron. Po wyłożeniu na talerze można posypać serem i udekorować świeżą bazylią
Kuchcik gotujeostrożnie, bo łatwo z nim przesadzić. Nawiasem mówiąc, zamiast sosu pomidorowego do przyrządzenia cannelloni z tego rodzaju nadzieniem stosuje się często beszamel . To jednak rozwiązanie dla wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała(...)przez to słabo utrzymuje kształt makaronu. Zamiast obgotowania stosujemy metodę dość znacznego rozcieńczenia sosu pomidorowego bulionem, sytuację ratuje też spora zawartość tłuszczu w farszu (ser!). Przypilnujcie tylko, aby na dnie brytfanny do której zaczynacie wkładać makaron było już trochę sosu – dzięki temu dokładnie otoczy on cannelloni. Między poszczególnymi rurkami powinny być też wprawdzie niewielkie, ale jednak przerwy. Cannelloni ze szpinakiem
Kulinarna Pokusajednocześnie staną się nie tylko mocno ścięte, ale również twarde. W taki sposób otrzymuje się właśnie suszone żółtko. Można je następnie drobno pokroić lub nawet zetrzeć na tarce do sera. Tak przygotowane żółtka mają bardzo intensywny smak umami, czyli najmniej znanego z pięciu podstawowych smaków. Omówiona wyżej metoda jest uznawana za podstawową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szef(...)sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić nim mięso i stworzyć danie wegetariańskie. Suszonego żółtka można użyć też do posypania makaronu. Zazwyczaj używa się do tego sera, ale żółtko w takiej nietypowej formie sprawdzi się równie dobrze i zaskoczy gości w restauracji. Żółto jest również tradycyjnym dodatkiem do tatara. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie
codojedzeniabazie makaronu i kurczaka, plus dowolne kombinacje. Dziś dodatkiem będzie przede wszystkim kukurydza, ale nie zabraknie także pieczarek. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera pieprz koperek olej do smażenia Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia(...)oleju. 4. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem. 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta
Pasja Smakukolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8 Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka margaryny garść zielonej natki pietruszki sól pieprz SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę(...)pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać
Gotuję TestujęGłównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku(...)ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj
Tradycyjna Kuchniarusz wymyślam nowy i smaczny sos. Lubię też makarony o wyszukanych kształtach. Od razu zaznaczam, że kształt nie wpływa na smak makaronu ale sos z jakim go się poda…he, he… Sos z grzybami, serem, boczkiem i kalafiorem to moje ostatnie odkrycie. Sos na bazie dwóch serów jest kremowy i aromatyczny. Do sosu wykorzystałam boczniaki. Są to bardzo(...)jest to typowy mac cheese z kalafiorem , ale makaron z kalafiorem to oryginalna kombinacja. Smaczny sos do makaronu Składniki: 4-5 porcji 400 g grzybów, 3 łyżki masła 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 125 g żółtego sera, u mnie provolone 1 mały kalafior 200 g philadelphia 150 g mleka lub śmietanki 1 doniczka świeżej bazylii
codojedzeniacebula · 50 g sera feta lub zamiennika · sól & pieprz · odrobina Parmezanu do wykończenia · 300 g makaronu krótkiego np. penne*, rigatoni, u nas castellane, programie jeszcze inny(...)zmniejszamy ogień, tak by ją zeszklić. Dodajemy czosnek na kilkanaście sekund, kiedy cebula będzie gotowa, wraz z listkami brukselki , jabłkiem i serem pokruszonym w palcach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dwie, trzy minuty i gotowe Odcedzamy gotowy makaron, nie przelewamy go wodą (!) i mieszamy na patelni lub w garnku z sosem . Tak przygotowany makaron będzie pyszny! Smacznego! * Wymawiamy przez
Bazując na smakuspisał się idealnie! :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne -2 pomidory -1 cukinia -2 jajka -5 łyżek śmietany -250g szpinaku mrożonego -opakowanie sera lazur (ok 150-200g) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukienię i pomidory obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić(...)smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę. Na wierzch pokruszyć ser (ewentualnie poukładać pokrojony w plasterki). Piec ok 20 minut w temp. 185 st. Smacznego
Zielona KuchniaMakaron spaghetti - 40 dag wędzony boczek - 10 dag ser żółty - 10 dag śmietana 18% - 200ml cebula - 2 szt żółtka 4 szt sól ziołowa pieprz kolorowy Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokrojoną dodać do podsmażonego boczku i smażyć dalej razem, oprószyć sola i pieprzem. Śmietanę 18% wymieszać z roztrzepanymi(...)żółtkami oraz startym serem. wlać na patelnię do boczku z cebulą. Składniki razem wymieszać i dusić na małym ogniu razem aż powstanie gęsty sos. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać razem i podawać
Camilla w kuchniWażne, żeby kupić dobrej jakości zupkę. U mnie to przypominający ramen rosołek Oyakata . Można użyć też makaronu z dań typu yakinoodles tego producenta – będą miały bardziej zdecydowany smak. Składniki: 5 jajek na twardo – osobno białka i żółtka 150 g sera żółtego startego na tarce puszka kukurydzy odsączona pół puszki ananasa odsączonego i pokrojonego na kawałki (opcjonalnie) puszka(...)małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 2 opakowania zupek chińskich listek bazylii do dekoracji Jak przygotować sałatkę z tuńczyka i makaronu instant? Białka jajek posiekać i ułożyć jako pierwszą warstwę naszej sałatki, na to ułożyć starty ser i kukurydzę. Następnie pokrojonego ananasa i tuńczyka wymieszanego z cebulą. Ostatnią warstwą jest ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odsączony
Ugotowane pozamiatanedoskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest(...)racji podatności na pleśń na pergolach. Nos przyjemny owocowo - kwiatowy (wiśnie, fiołki). W ustach niezbyt skoncentrowane. Proste codzienne wino do picia już i teraz najlepiej z lokalnymi wędlinami i serami. Trzy kieliszki Gambero Rosso przyznane temu winu są według mnie nieco na wyrost. Meran Burggrafler - Graf von Meran Meraner Schickenburg Alto Adige DOC 2013 100% Schiava. Winogrona pochodzą z idealnego
królestwo garówszpinakiem i grillowanymi krewetkami z makaronem i plasterkiem parmezanu. Zapraszam! Składniki: 200 g makaronu tagliatelle ugotowanego wg przepisu 12-15 szt krewetek 7-8 garści liści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa 2-3 łyżki masła sól pieprz ser typu parmezan Wykonanie: Cebulę posiekać drobno, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, szpinak opłukać i osuszyć. Krewetki(...)strony. Krewetki dodać do szpinaku, ponownie dodać łyżkę masła i dusić ok 5-7 minut. Ugotowany makaron przecedzić, wymieszać z natką pietruszki. Do miski wrzucić makaron, dodać szpinak z krewetkami, a całość dopełnić serem typu parmezan. Smacznego
Trufelkowo