Składniki: 250 g makaronu nitki 200 g cienkich kabanosów puszka zielonego groszku 1 zielony ogórek 2 pomidory 10 rzodkiewek 100 g sera żółtego 1/2 pęczka koperku po 2 łyżki majonezu i jogurtu sól, pieprz (do smaku) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przelać wodą, odcedzić. Kabanosy pokroić na kawałeczki. Groszek osączyć z zalewy. Pomidor,ogórek i rzodkiewkę kroimy
magiczna kuchnia Kasimyślą o pracy. Ja mam banię na punkcie suszonych pomidorów, wiecie. Do tego świeża bazylia i feta. Dla mnie bomba. Składniki: 200 g drobnego makaronu 10 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta 1 mała czerwona cebula duża garść liści bazylii sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy
Kardamonovymakaron nawet nie pytam ;-)). Ja uwielbiam! W tym daniu nadają raczej główną nutę smakową. Pomimo swej kaloryczności sos jest warty 'grzechu'. Bez dokładki się nie obędzie! W temperaturze pokojowej lub schłodzony bardzo fajnie tężenie, w związku z tym można go z powodzeniem użyć także do smarowania kanapek. Składniki (na ok. 3 porcje) -1 op. sera typu(...)camembert -małe opakowanie śmietany kremówki 30% -1 cebula -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju -sól i pieprz -ok 200-250g makaronu (u mnie orkiszowy) Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju z pomidorów. Wlać kremówkę, podgrzać. Ser pokroić w kawałki, dodać do śmietany. Mieszać aż do roztopienia. Pomidory pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do reszty, wymieszać. Przyprawić do smaku
Zielona Kuchniarodziny. Składniki: (5 porcji) - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - cebula - 2 sztuki - makaron pełnoziarnisty - 200 g - pomidory z puszki - 1 opakowanie - ser Mozzarella - 1 sztuka - świeża bazylia - pieprz, sól, ostra papryka - suszone zioła ( tymianek, bazylia, oregano) - oliwa - 1 łyżka Sos czosnkowy(...)Mięso oraz posiekaną cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry. Wszystkie warzywa kolejno układać warstwami na pozostałych składnikach w naczyniu. Całość posypać tartym serem Mozzarella oraz ziołami. Zapiekankę podawać z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: Jogurt naturalny wymieszać
Fit-aminamamy ochotę na naprawdę fajny makaron sięgamy po ten przepis. Nie dość, że ekspresowy to jeszcze pyszny- czego chcieć więcej? Składniki: makaron parpadelle 100 g boczku delikatnie wędzonego 1 czerwona cebulka 50 g ulubionego tartego sera 50 g sera grana padano (świeżo startego) 200 ml śmietany 30% 150 ml wody Sos cztery sery z bazylią (Winiary) świeża bazylia kilka suszonych(...)pomidorów z oliwy chilli suszona sól morska Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy sos rozrobiony w wodzie z dodatkiem śmietany i gotujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy starte sery ( zostawiając odrobinę do posypania gotowego dania) i pokrojone suszone pomidory. Podajemy gorące z wierzchu posypujemy serem i posiekaną bazylią
Wielki apetytbyło trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii kilka gałązek(...)będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami szczypiorku
Gosia gotujeogniu. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz możemy zetrzeć jeszcze na wierzch sera cheddar lub innego żółtego sera i całość posypać pietruszką lub szczypiorkiem. Podajemy z makaronem, kopytkami lub ziemniakami
Piekielna Kuchnia Patidzięki rukoli i pistacji nadal utrzymujemy wiosenny zielony kolor pesto. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 gr makaronu 100 gr rukoli 50 gr pistacji bez łupin 2 ząbki czosnku 80 gr sera pecorino (może(...)być dowolny ser kozi) 100-150 ml oleju extra vergine s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Zmiksuj rukolę, starkowany ser pecorino, ząbki czosnku i pistacje z oliwą extra vergine. Ugotuj makaron al dente. Pesto wymieszaj z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron wymieszaj z pesto. Udekoruj rukolą i pistacjami
La grande e la piccola cuocaFarsz: kilkanaście rurek makaronu cannelloni ok. 1/2 główki młodej kapusty 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki drobno posiekanego jarmużu (użyłam mrożonego) 200 g twarogu sól i pieprz, przyprawa warzywna, suszony lubczyk, kminek i majeranek posiekany koperek lub natka pietruszki olej i masło do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka zimnego mleka 1 szklanka słodkiej(...)mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, wkruszyć ser pleśniowy, dodać zioła i mieszając sos trzepaczką, zagotować. Gotować na najmniejszym ogniu aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Czerwień i błękituwielbiam i warto się tym dzielić;) Mogłabym je jeść codziennie, raz z pomidorami, raz z serem, sosem pieczarkowym, szpinakiem. Wersji może być niezliczona ilość. A każda pyszna i w zależności kto zrobi - inna;) Niekoniecznie z mięsem, choć moi rodzice uwielbiają zawsze makaron spaghetti zjadać z - jakimkolwiek - sosem, ale mięso musi być. No więc dziś dla Was spaghetti pomidorowe z małą(...)Podduś składniki, mieszaj, następnie dodaj passatę, oliwki przekrojone w pół oraz łyżkę cukru pudru. Mieszaj. W osolonej wodzie ugotuj al dente makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj dokładnie i nakładaj;) Posyp tartym serem, udekoruj smaczną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego moi drodzy
Zasmakuj Kuchnimówi Marco Ghia i zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed spożyciem. Do podniebień polskich konsumentów powoli
Codzienna kuchnia niecodziennaolio , dziś będzie mała modyfikacja w postaci papryczki jalapeno i suszonych pomidorów w oleju. Składniki: - 200 g makaronu(u mnie tym razem tagliatelle) - ok. 50 ml oleju z pomidorów - dwa ząbki czosnku - 4 suszone pomidory - papryczka jalapeno (ilość według uznania) - tarty ser do posypania - bazylia, oregano Zasadniczo przygotowanie tej wersji aglio e olio nie różni się zbyt wiele od poprzedniej(...)praskę czosnek, oraz pokrojone w dość grubą kostkę pomidory oraz drobno posiekaną papryczkę. Gdy wszystko razem ładnie się podsmaży, wrzucamy na patelnię odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i można wykładać :) Gotową potrawę posypujemy tartym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosapieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w misce na jednolitą masę. Dodatkowo: 250 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach Wykonanie zapiekanki: Makaron dzielimy na trzy równe części. Jedną trzecią makaronu wykładamy na dno wysokiego naczynia żaroodpornego o wymiarach: 15cm x 27cm (wysokość min 10 cm). Wykładamy połowę(...)mięsa. Na nim układamy brukselkę. Następnie wykładamy drugą część makaronu. Druga część mięsa. Na mięsie układamy pozostałą brukselkę. Ostatnia część makaronu. Polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 0 C i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy posypujemy serem. Pieczemy 15 minut i przykrywamy folią aluminiową lub górną pokrywą naczynia żaroodpornego. Pieczemy jeszcze 15 minut. W sumie czas pieczenia wynosi
Przepisy Babcipomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :) Przepis Składniki makaron spaghetti 2 puszki po 400 gram pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano 50 g startego parmezanu lub żółtego sera Wykonanie 1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu(...)Jeszcze przez chwile gotujemy sos na małym ogniu 5. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku przez około 9 min. 6. Odcedzamy makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem. 7. Pyszne jedzonko gotowe. Smacznego
Mój pomysł naoliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Przekładamy go na papierowy ręcznik, a następnie dodajemy do makaronu. Pomidory kroimy w paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem. Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy
Czary - gary w kuchni