makaron z dynią i boczkiem. Proste i szybkie, ale pyszne danie. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego penne Barilla 100 g boczku 200 g dyni 1 cebula 2 zabki czosnku 50 g pestek dyni 50 g startego żółtego sera pieprz, sól do smaku olej lub smalec(...)podsmażenia Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także. Wszystko podsmaż aż dynia zmięknie. Dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z zawartością patelni. Na talerzach posyp startym serem i pestkami dyni. Można dodać też natkę pietruszki. Pozdrawiam, Dariusz Ł. GRATULUJEMY
SMYKWKUCHNIwieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek bazylii • 3 ząbki czosnku • mozzarella 1-2 kulki • ser żółty • olej • sól, pieprz biały • zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę(...)jeszcze chwilę podsmażamy, całość przekładamy do miski z bakłażanem, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy przez ok.20-25 minut, gotową można posypać posiekaną bazylią
KUCHNIA POLSKAWłosi. każdy uważa, że najlepsze danie pochodzi z jego regionu. Jedna hipoteza głosi,że Carbonara powstała w kuchni neapolitańskiej, w której często łączyło się jaka, ser i pieprz. kolejna -to Rzymianie, którzy twierdzą,że 1944 roku wspomagali ich alianci i z kilku składników udało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi(...)żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce
Kopystką po garachWłosi. każdy uważa, że najlepsze danie pochodzi z jego regionu. Jedna hipoteza głosi,że Carbonara powstała w kuchni neapolitańskiej, w której często łączyło się jaka, ser i pieprz. kolejna -to Rzymianie, którzy twierdzą,że 1944 roku wspomagali ich alianci i z kilku składników udało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi(...)żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce
Kopystką po garachSkładniki: Pełnoziarnisty makaron np. tagliatelle 1 brokuł 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 podwójna pierś kurczaka 10-15 pieczarek 1 serek topiony kremowy 1/3 szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej(...)topiony z 1/2 szklanki wody. Wlać do kurczaka i nadal dusić do momentu zredukowania się sosu. 7. Doprawić solą, pieprzem. Dodać ugotowany brokuł i żółty ser. 8. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie pełnoziarnistym makaronem
A Ty Smakuj MnieGoteborgu mamy sklepik z włoskimi specjałami, między innymi ze świeżymi makaronami i jak mam ochotę na nadziewane makarony to kupuję gotowe tortellini . Jest pyszne jak domowe. Dzisiaj wypróbowałam tortellini z mięsem, równie smaczne i syte. Tortellini podałam z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem feta. Sos pomidorowy to typowy sos marinara. Można go przyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą(...)szpinak jeśli są duże liście. Ugotuj tortellini w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ułóż na półmisku. Gorący sos wymieszaj ze szpinakiem i oliwkami. Polej makaron i lekko przemieszaj. Całość posyp płatkami parmezanu i pokruszonym serem feta. The post Tortellini na obiad w sosie pomidorowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniażurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 2 pomidory 2 małe żółte papryki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 1 szklanka passaty pomidorowej 30 gram sera mozzarella 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki ostrej Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, oddcedzić. Piekarnik nagrzać do 170C. Pora umyć, białą część odkroić, przepołowić wzdłuż i pokroić
Czerwony Gupikgrube plastry pokrojone w sporą kostkę) 2-3 ząbki czosnku (to tak normalnie ja dodaję nawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan u mnie inny tańszy pół opakowania makaronu spaghetti pieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego ja już nie dodaję oliwy(...)przysmażamy aby wydobyć smak czosnku. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami, serem i przyprawami (Rozmarynu dodajemy małą szczyptę gdyż ma bardzo wyrazisty smak jednak do tego dania pasuje idealnie) i wylewamy na patelnię z boczkiem - nie dopuszczamy do zagotowania tylko delikatnie podgrzewamy aż troszkę zgęstnie. Wrzucamy do sosu makaron i razem smażymy ok 2 minut aż sos dokładnie ,,obklei" makaron
sierotka maRysia w kuchnisłoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza) 2 ząbki czosnku 1 serek topiony z ziołami 1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%) 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwile smażymy aż się zeszkli. Wlewamy(...)całą śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Ser topiony kroimy na kostki i wrzucamy do śmietany i roztapiamy go po czym dosypujemy tartego żółtego sera i również roztapiamy. Warzywa ze słoika przesypujemy na sito i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą odstawiamy, aby obciekły z wody a w tym czasie do sosu dodajemy jedna kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przeciskamy przez praskę
vegetanieryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki Rybę(...)zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na ok. 5-10 min., aż ser zarumieni się. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą
Kuchnia Pauletteszielony = tata w delegacji :) Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem! makaron penne brokuły pieczarki śmietanka 12 % do sosów sól, pieprz kilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowej ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar) Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry. Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej(...)dodałam mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam. Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem. Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią... Niby nic, a takie pyszne :)) var bbSite='http___gotujmy.pl
bistro mamaSkładniki: makaron penne świeży, lub mrożony szpinak 2 filety z kurczaka 1 kostka sera feta 400 ml śmietany 18% parmezan sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła olej Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oleju smażymy pokrojonego fileta z kurczaka. Solimy kurczaka, pieprzymy, wykładamy go na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak, chwilę dusimy
MojaQchnia.plprzekładany jest dodatkowo sosem beszamelowym. W mojej wersji jest tylko sos boloński. Taka moja polska wersja ;) A jaki jest wasz ulubiony makaron? Może podrzucicie w komentarzu jakieś ciekawe propozycje ;) Składniki: 15 płatów lasagne 150 g zółtego sera najlepiej parmezanu sos boloński: 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do podsmażenia cebuli i czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego(...)sosu bolońskiego, przykrywamy płatami, następnie sos, płaty, sos i tak do czasu aż nam się skończy sos. U mnie były 3 warstwy makaronu. Ważne żeby na wierzchu tez było sporo sosu. Wierzch dodatkowo posypujemy obficie serem. Tak złożoną lasagne wkładamy do piekarnika na 45 -60 minut. W zależności od piekarnika. W połowie tego czasu, jak już będzie ładnie zarumieniona
Życie zaczyna się w kuchniopcjonalnie (z racji tego ze sama je odcinałam więc pozostało na nich trochę mięsa) 1000-1200 ml wody 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłe masła pieprz świeżo mielony ser cheddar lub inny grzanki najlepiej z bagietki Na początku zabrałam się za bulion na kościach, mięso pogotowałam w wodzie z kostką rosołową i zielem angielskim i liściem laurowym(Jeśli(...)wolnym ogniu jeszcze min 30 min. Im dłużej tym lepiej. Najważniejsze by cebula była miękka i rozpływała się w ustach, w konsystencji ma być jak "rozgotowany" makaron. Gotową zupę przelewamy do misek posypujemy serem i podajemy z grzankami
Piekielna Kuchnia Patimakaronowe to znakomity pomysł na szybki i lekki obiad. Świetnie sprawdzą się także na każdej imprezie jako przekąska! Składniki: ok 200 g makaronu szpinakowego nitki 1 jajko olej do smarowania foremek 200 g szpinaku 40 dkg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy(...)stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi. Do gotowych koszyczków wkładamy po 2 łyżki mięsa, farszu i posypujemy każde startym serem. Wkładamy na 20 minut
Podróż w kulinaria