makaron z serem - 5662 przepisów (strona:173/378)

Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 240

przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale nie jest trudna. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram makaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków koktajlowych, 1 łyżki miodu, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przede wszystkim(...)wyjaśnię, iż sos ten nie jest oryginalną recepturą na sos pesto, do którego używa się dwóch rodzajów sera oraz orzeszków piniowych, które to składniki mogą nie być proste do kupienia. Moim zdaniem sos przygotowany według mojego przepisu niczym nie ustępuje oryginałowi i smakuje rewelacyjnie. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania sosu a'la pesto. W tym celu starłem na tarce

Wyprawy kulinarne
Spaghetti po sycylijsku. 122

zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaron z sosem serowym 220

jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Kiedy się zarumienią dodajemy pokrojone w kostkę sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy obficie pieprzem. Słonecznik prażymy na osobnej patelni. Ugotowany makaron dorzucamy na patelnie i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz i posypujemy prażonym słonecznikiem. Możemy ozdobić listkiem bazylii. Smacznego

Kolizje Smaków
Kuchnia francuska w pigułce 152

Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Francuskie sery mają swoje specjalne miejsca na listach patentowych i niekiedy mają nawet zastrzeżone kształty oraz znaki towarowe. Ta kuchnia słynie także z bardzo dobrego wina, które produkowane jest z najwyższą dbałością. Wytwarzanie wina francuskiego(...)jakie z pozoru wygląda. Podobnie jak w kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie wykonuje się kolejne kombinacje to – podstawa kuchni francuskiej

Codogara
Pesto z jarmużu z makaronem 192

blendera i zmiksować, w trakcie dodawać stopniowo oliwę, odrobinę soli i mielony pieprz prawdziwy wraz z sezamem i migdałami Spróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksować Jeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej. Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do  kanapek z żółtym serem lub z jajkiem

Proste Potrawy
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 225

użyłam  A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru kilka ząbków czosnku 1 mała cebula oliwa z oliwek ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach gałązka świeżej(...)możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronuMakaron wykładamy na talerze, wykładamy sos i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1224

barillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/ . Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej(...)bazylii kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera.  Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z selerem naciowym! 407

selera naciowego świeżego - 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego - 4 jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów Makaron gotujemy do miękkości. Selera kroimy w kosteczkę. Kukurydzę, kapary, ananasa i seler konserwowy dobrze odcedzamy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Jaja gotujemy na twardo, kroimy

SMYKWKUCHNI
Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 148

już dobrze wiecie makaron w mojej kuchni być musi. Awokado od niedawna także uwielbiam. Do tego pyszny szpinaki i ser. Połączenie smaków idealne i warte spróbowania! Macie jeszcze miejsce na porcje makaronu? A może ktoś się pokusi przygotować go na kolację? Gorąco zachęcam! Składniki : * 2 porcje makaronu Bucatini Garofalo   * pół awokado * garść szpinaku świeżego  * ząbek czosnku * pół małego

Magiczne Życie Marty
Cannelloni wołowo-drobiowe z dodatkiem Campagnolo 129

bułka namoczona w mleku i wyciśnięta 2 surowe jajka Wedle naszych upodobań świeża pietruszka i koperek drobno posiekany (ja dodałam) 4 garście tartego żółtego sera 4 łyżki parmezanu kilka plastrów włoskiego salami "Campagnolo" Makaron Cannelloni Sposób: Musimy jak zwykle za szykować mięso. do mięsa dajemy dwa jajka, wyciśniętą bułkę , wszystkie zioła ,pieprz, sól przcisniety przez prasę czosnek i starta(...)oregano, do czasu aż się zagotuje. Gdy nasz farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego  i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem 20 minut w 200C Następnie posypujemy serami i pieczemy następne 15 minut Smacznego

Viola cooks with passion
Spaghetti z dyni makaronowej 197

smakuje tak jak to z makaronem, ale jest równie smaczne. I zdrowe! Smakowało wszystkim, i nawet mój łasuch powiedział, że mogę je jeszcze zrobić ;)   Składniki: 1 dynia makaronowa Passata z pomidorów/pomidory całe w puszce 250g mięsa mielonego 1 mała cebula Czosnek 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz, papryka mielona, oregano, bazylia Ser żółty   Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym(...)dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik ;) Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nakładamy makaron z dyni razem z sosem i posypujemy startym serem. I gotowe! ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Lumaconi ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 172

zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i zapiekłam pod pierzynką z beszamelu. składniki: ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek) 500 g świeżego szpinaku pieprz 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 150 g sera typu feta beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Szpinak(...)szpinak i smażyć aż zmięknie i zmniejszy swoją objętośc. Nastepnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic

Monia miesza i gotuje
Ziołowa zapiekanka makaronowa z pieczarkami 193

jakże smaczne. Idealne na kolację bądź małą domówkę. Dzięki zawartości ziół łamie ona konwencję "kolejnej zapiekanki z pieczarkami". Składniki - 40 dag makaronu rurki - 30 dag pieczarek - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła - 10 dag tartego żółtego sera - ½ łyżeczki tymianku - ½ łyżeczki estragonu - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)wodą. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i zioła, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać makaron z pieczarkami i wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wyrównać powierzchnię i posypać tartym serem. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 206

soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti z marchewką i groszkiem 119

się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do  makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej wrzucić do sosu, aby się zagrzały, jednak

vegetanie