jednak nie umiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze(...)zdejmij z palnika. W kubku wymieszaj gorącą przegotowaną wodę ze śmietaną. Wlej do garnka i wymieszaj. Dodaj kostkę serka topionego. Wstaw na mały gaz. Mieszając drewnianą łyżką, rozdrabniaj ser, aż całkiem się rozpuści i sos będzie gładki. Doprowadź przy tym do zagotowania sosu. Rozpadnięcie serka trwa dobrych kilka minut. Dodaj przyprawy w ilości wg uznania. Pamiętaj, że ser topiony
Anioszek w kuchninich przeciśnięte ząbki czosnku oraz paprykę. Podsmażamy jeszcze minutę, często mieszając. Patelnię pozostawiamy na malutkim ogniu, dodajemy jogurt oraz ser i mieszamy do momentu aż ser się nie roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy ze świeżym koperkiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkazawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki: 400 g makaronu bucatini 100 g pancetty (w oryginale guanciale) 50 g włoskiego salami 1 cebulka 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 mała papryczka chilli około 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan) 2 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na dużej(...)wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera pecorino i wszystko delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać resztą sera i odrobiną natki pietruszki. Smacznego
Oryginalny smakSmaczny, zdrowy oraz łatwy w przygotowaniu obiad lasagne z łososiem, szpinakiem i serem. Przygotowanie przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na efektownej, kolorowej fotografii. Składniki : 1/2 opakowania makaronu Lasagne Farsz szpinakowy: 2 duże wiązki świeżego szpinaku lub 1 paczka mrożonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe masła sól pieprz gałka muszkatołowa Farsz łososiowy(...)zrobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego jogurt, utarty żółty ser. Wszystko dokładnie że sobą mieszamy. Wykonanie: W dużym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy partiami makaron. Podczas gotowania musimy go delikatnie mieszać ponieważ płaty mogą się sklejać. Rozdzielamy makaron widelcem jak by się nam skleił. Każdą partię makaronu
Smaczne Potrawystartym serem. Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem. Podajemy gorące danie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewychili (dałam pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie. Hiszpańska carbonara – składniki: 320 g makaronu penne 70 g kiełbasy chorizo 1/2 – 1 czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska(...)świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy
Poezja smakudziś Pad Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 200 g makaronu ryżowego 600 g piersi z kurczaka 180 g sera tofu 3 ząbki czosnku 1 - 2 cebule szalotki 1 cebula dymka ze szczypiorem 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu rybnego
Kuchcik gotujePyszna sałatka w stylu śródziemnomorskim. Makaron wybierzcie taki jaki lubicie, ja dodałam kolorowe muszelki. Składników mało a przepyszna sałatka ląduję na naszym obiadowym stole. Na dobry początek dnia czyli śniadanie też smakuje wybornie. Polecam gorąco. Sałatka makaronowa z serem feta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśrednia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć
Pasja Smakuprzygotowania można użyć makaronu, który pozostał nam z obiadu... Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mięso oddzielamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę(...)cały czas mieszając ) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody po gotowaniu makaronu. Sos wlewamy do makaronu i przez chwilę podgrzewamy. Danie rozkładamy na talerze ,przed podaniem posypujemy startym serem i świeżym oregano
R'n'G Kitchenmasła klarowanego 1 duży plaster szynki parmeńskiej 1 łyżki oliwy z oliwek 1 cebulka dymka gałązka rozmarynu 1 łyżki zimnej wody 50 g sera lazura złocistego 1/2 łyżeczki soli 100 ml śmietanki 30 % sól pieprz MAKARON: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kolejno po 1 jajku mieszając, następnie dolewamy oliwę, wodę i solimy. Łączymy ze sobą składniki(...)czym wyrabiamy ciasto na stolnicy. Wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu makaron będzie bardziej elastyczny i miękki. Kroimy w dowolny kształt i rozkładamy, aby się nie posklejał. SOS: Oczyszczoną z pestek dynię kroimy na plasterki i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min, aż stanie się miękka. Można także podgotować, tylko należy pamiętać
Kuchnia od dwojgawyczekiwanego przepisu! Nie ma lepszego połączenia smaków niż ser pleśniowy w towarzystwie gruszki i podbijających smak orzechów włoskich! Do tego lampka wina i kolacja dla dwojga przerodzi się w ucztę dla podniebienia. Wypróbujcie sami, a gwarantuję, że zakochacie się w tym daniu. Składniki na porcję: -50g makaronu (u mnie tagiatelle ze szpinakiem) -40g gorgonzoli(...)wlewamy mleko i wrzucamy kawałki gorgonzoli oraz posiekany ząbek czosnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, co jakiś czas mieszając, by ser dokładnie się rozpuścił. Zdejmujemy pokrywkę i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, żeby sos zgęstniał. Odcedzamy makaron i przekładamy do rondelka. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Mieszkamy dokładnie i przekładamy do miseczki. Posypujemy orzechami
Gawron w rosolepodsmażyć do miękkości. Odstawić. 2. Szpinak odmrozić na patelni, cukinię zetrzeć na plasterki i dodać do szpinaku, chwilkę poddusić do miękkości. 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą. 5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię
Mama z miastainnego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano (lub Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować al' dente w osolonym wrzątku. Umytą rukolę zmiksować z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać powstałe pesto. Kurki oczyścić i poddusić(...)klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. Udekorować serem Grana Padano, kurkami i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać ciepłe
Czerwień i błękit