Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta
karmelowyDziś obiad po tajsku, czyli szybko, smacznie i wartościowo. Do makaronu chow mein dodałam krewetki i paprykę czerwoną, pasują do siebie idealnie. Sos tajski z bazylią
Moje Małe CzarowanieTak wiem, powtarzam się ... Ale co zrobić, że uwielbiam proste, smaczne, a co najważniejsze szybkie obiady. Gdy sił brak i czasu mało, z pomocą przychodzą warzywa
Gotowanie z pasjąkawałki. Po około 5 minutach dodajemy główki szparagów, groszek i podlewamy 100 ml wody z gotującego się makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy. Jeśli to konieczne przyprawiamy. Posypujemy tartym serem i skórką otartą z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnytakiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany makaron wymieszany z gorącym sosem posypałam na talerzach serem corregio, pokrojonymi oliwkami i kaparami. Na wierzch – portugalskie wędzone na ciepło sardynki bez skóry, a do uzupełnienia całości – chrupiące pszenne grzanki z masłem czosnkowym i świeża
Karo in the Kitchencayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego
Kuchnia PokoleńDziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które robi
karmelowychciało wrócić! Nie ma lepszej metody, robię to danie zamykam oczy i znowu to widzę i znowu to pamiętam! Na jedną porcję potrzebujesz: - garść ugotowanego makaronu, ja wybrałam kokardki - 2-3 łyżki białego sera lub twarogu - 2 łyżki śmietanki - garść truskawek - miód lub syrop z agawy bądź cukier - listki mięty Całość wymieszaj i gotowe! Tylko tyle
SMYKWKUCHNIchwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy fajnie rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozarella porwany na kawałki. Całość posypujemy posiekaną zieleniną : koperkiem, pietruszką lub bazylią. Smacznego :) Zobacz również inne przepisy na udane zupy
Moja Książka Kucharskaprzepis na genialne Fettuccine kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą . Danie niesamowicie szybkie, smaczne i sycące! Koniecznie spróbujcie – może jeszcze dziś? Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * makaron fettuccine – 300 g * filet z kurczaka – 200 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * czosnek – 3 ząbki * szalotka – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * sol, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa * masło min. 82% SPOSÓB(...)kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku. Dodajemy czubatą łyżkę masła, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy,podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkoprzykryciem aż papryka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. W oddzielnym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron tagliatelle, Z wierzchu na talerzu możecie posypać serem startym na tarce o drobnych oczkach. Smacznego
Gotuj z MąkąZapiekanki makaronowe. Kto nie lubi?...Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dzisiejszy przepis troszkę bardziej czasochłonny-ale efekt końcowy całkiem fajny. SKŁADNIKI: Penne 1/2 szklanki śmietany
Kopystką po garachtymianek.Przyprawiamy solą i białym pieprzem,gotujemy ok.2 min.Do sosu dodajemy musztardę, jak potrzeba to robimy zasmażkę z mąki,i dodajemy do sosu,chwilę gotujemy mieszając.Makaron przekładamy na półmisek i polewamy sosem,posypujemy serem cheddarem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZanim zaczęłam się "świadomie" odżywiać, moim popisowym daniem był makaron z tuńczykiem, śmietaną, kukurydzą i dużą ilością sera żółtego (!!!). Teraz tę potrawę nazwałabym: gluten z rtęcią, aluminium, kazeiną i gmo. Nie było to zdrowe, ale smakowało dobrze. Po prostu bardzo lubiłam smak tuńczyka i z tęsknoty za nim powstał właśnie wegański "tuńczyk" mielony. Podałam go dziś na chlebku z siemienia
Jeść, by żyć w zdrowiuzdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość z tych rozmów
Codzienna kuchnia niecodziennagranatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy . Zlewamy wodę ale nie odcedzamy przepis wcześniej(...)zacznie wyparowywać dodajemy owoce morza i pietruszkę . Często mieszamy smażymy chwilkę gdy krewetki zmienią swój kolor dodajemy wszystko do naszego makaronu ,i delikatnie łączymy nasz jakże prosty wytrawny obiad . Posypujemy owocem granatu, szczypiorkiem , oliwkami i serem Można ????? Pewno że można !!! Buziaki i Smacznego
Viola cooks with passionBakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw i jadam go często. Tym razem wylądował z makaronem z sepią na jednym talerzu i było to idealne połączenie
Moje Małe CzarowaniePogoda dopisuje więc szkoda tracić czas na staniu przy garach. Ale jeść trzeba. Dlatego mam dla Was przepis na szybką i smaczną zapiekankę. Więc do roboty
Przepisy AleksandryDanie przygotowałam na specjalne życzenie syna. Jeszcze nie miał okazji spróbowania lazanii. Inaczej jednak wyobrażał sobie jej smak. Składniki 16 płatów makaronu do lazanii 500 g
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam
Moje Małe Czarowanieszczypta pieprzu Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszać - nie dosalać, oscypek jest słony. Sos odstawić na ok 30 minut do lodówki. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w paseczki. Oliwki osączyć. Natkę posiekać. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Odstawić "do przegryzienia" w chłodne miejsce
6niebokurczaka. Dodajemy pokrojona drobno paprykę oraz cebulkę i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dolewamy passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na przemian z kurczakiem (posypujemy każda warstwę serem). Pieczemy w 175 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Smacznego
ChilliJemyDziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie
karmelowyPomidory z mozzarellą! Nie wymagają zbyt wiele czasu, smakują bosko, są przyjemną przekąską i do tego niskokaloryczną! Sałatka z selerem naciowym! Sałatka z tuńczykiem i makaronem! Sałatka z ośmiornicą! Sałatka z kurczakiem i serem feta! Sałatka warstwowa z tuńczykiem! Sałatka z orzechami i mozzarellą! Szaszłyki, możecie je wykonać w piekarniku zamiast na grillu
SMYKWKUCHNIdosolić ( pamiętajmy, że wędlina jest słona i oddaje część soli do dania). Wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłączyć ogień. Przykryć i odczekać ok 5 minut, żeby makaron przeszedł aromatem dodatków. Można posypać startym żółtym serem. Podawać ciepłe. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancesałatka: 1 opakowanie mix sałat z rukolą 1 opakowanie / 100 g wędzonego łososia 8 pomidorków cherry 1/2 kostki sera fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 szklanka makaronu z mąki durum sos jogurtowo-chrzanowy : 1 łyżka chrzanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól
KuchcikoweLoveSpaghetti z rukolą to danie szybkie,lekkie i bardzo smaczne. Połączenie tylu składników dało naprawdę bardzo pyszny smak. Polecam je koniecznie;-) Składniki: 5-7 szt.suszonych
potrawyregionalneTradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii. Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł. Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne. Składniki: różyczki brokuł oliwa z oliwek
potrawyregionalneoryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapatelni mięso, dodać sos, ser ( kilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem
Magiczne Życie MartyPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem
karmelowyklasycznego sosu pomidorowego szczypta papryczki pereroncino ząbek czosnku 2 sztuki serdeli łyżka oliwy z oliwek kilka sztuk pomidorków cherry opakowanie sera mozzarella ( w małych kuleczkach) sól kilka sztuk czarnych oliwek świeża bazylia Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Sardele i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy
AZgotuj!zdejmujemy folię, na każdej części kurczaka kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczemy aż ser się rozpuści. Jeśli macie opcję grill w piekarniku, to warto jej tu użyć, ser bardzo fajnie się przypiecze. Proponuje podać z makaronem ;) SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie . Rozliczenie: Kurczak- 15zł Pomidory 5zł Koncentrat pomidorowy- 0,50 zł Przyprawy 3zł Mozzarella 4zł Cebule- 1zł
Czerwona PorzeczkaSmaczna szybka do zrobienia przekąska z makaronowych muszli nadzianych delikatnym twarożkiem i wspaniale komponujących się suszonych pomidorów i soczystych zielonych oliwek. Polecam na każdy imprezowy stół
Wanilia i KardamonCzasami wracam zmęczona z pracy i ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie. Głód jednak dotkliwie doskwiera, narzeczony marudzi więc trzeba zakasać rękawy i zabrać
karmelowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i kiełbaską. Zrobicie ją w zaledwie 40 minut. Jest świetnym pomysłem na szybki i
Marta Gotujedań śniadaniowych – mleko, jogurt... z różnymi dodatkami, omlety, domowe pieczywo z dżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami; poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony, wspaniałą pieczoną wołowinę , pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym drewnem.... Na deser duży wybór słodyczy z własnej cukierni oraz bufet owoców
królestwo garówDawno nie było u nas żadnej zapiekanki makaronowej. Wyszperałam z zamrażarki kawałek sera korycińskiego bo nie wiem czy wiecie, że ser ten można zamrażać. Znalazłam w szafce jakiś makaron, dodałam trochę innych składników i muszę przyznać, że wyszło super smacznie. Zapiekanki są proste do zrobienia, smaczne i syte. Oczywiście z dodatkami można kombinować, wszystko zależy od naszych fantazji kulinarnych. Rozwiń
Ewa w kuchniwodzie. Mieszamy wszystko razem i chwilkę dusimy. Wyłączamy i do odsączonego makaronu dodajemy sos dobrze wszystko ze sobą mieszając, aby sos idealnie pokrył cały makaron. podajemy na talerze i lekko posypujemy startym serem. Oczywiście najlepszy parmezan ale może być każdy ostry w smaku ser. Gotowe :) Życzymy smacznego
vegetaniemiękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował. Pozdrawiamy
vegetanieMiałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ
Stare Garynaczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjipotrawa :) i to jednak nie ja ją wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;) Składniki : 6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli 3 plasterki sera light 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki
Parowar Facetapomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem . Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone . Po skosztowaniu
kolorowotorcikowośmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem . Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła
Pasja Smakuga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego 2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka pikantnego keczupu Pieczarki
NaKońcuJęzykazrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje
Pasja Smakuzapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka. Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem. Dodatek
Gospodyni Miejskapapryczkę chili (używam suszonej w całości, użyłam połowę chili ) czosnek 1 większy ząbek 2 łyżki oliwy (możemy spokojnie też użyć oleju rzepakowego) ser parmezan wedle upodobania sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : - makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu (ważne, aby nie rozgotować ) - w osobnym garnku gotujemy brokuły mają być lekko twardawe ( po ugotowaniu dobrze jest przelać
Basia w kuchniciężko dogodzić :) Składniki: Makaron ( u mnie kokardki ) 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.) 1 ząbek czosnku ( jak mały to 2 ) 150 g. sera typu feta 2 jajka 1 mała śmietanka 18% (250 ml) sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić nie wielką ilość masła, dodać zamrożony szpinak. Co jakiś czas mieszać, aż szpinak się rozmrozi
Agusiowe smakołykimiędzyczasie ugotowałam makaron. Gdy tylko szpinak ładnie zmiękł, doprawiłam wszystko do smaku. Użyłam parmezanu, ale nie za wiele. W tym przypadku ser potraktowałam jako przyprawę, nie chciałam żeby zdominował smak potrawy. Wyłożyłam szpinakową masę na makaron i serwowałam. Polecam posypać świeżo zmielonym białym pieprzem, jest bardzo aromatyczny, a nie tak ostry jak czarny. Smacznego
PichceniomaniaProste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem. Możecie zrobić zapiekankę w okrągłej formie. Przy serwowaniu będzie się pięknie prezentowała Wasza zapiekanka. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Rada
Kuchnia PokoleńSkładniki ok. 30-40 dkg fileta z kurczaka 8-10 rurek cannelloni 3-4 łyżki żurawiny Fanex 20 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Sposób przygotowania Makaron wrzucić na kilka … Czytaj dalej Żurawinowe cannelloni
czarrna od kuchniwina. Ja znam wersję z zielona pietruszką, więc ją dorzuciłam. Polecam! . Składniki dla 4 osób: 350 g makaronu bucatini lub spaghetti 120 g pancetty, podgardla lub boczku 60 g szynki parmeńskiej 1 kg dojrzałych pomidorów 1 ostra papryczka drobno pokrojona 60 g sera pecorino drobno startego lub pokruszonego sól i pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina białego wina(...)tłuszczu podsmażyć pomidory ok. 15 minut. Ponownie dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzsmaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g Kasslera ze schabu 1 cebula(...)majeranek 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym serem i zapiekać do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze najdzie ochota ją serwować U nas to obiadowy klasyk. Podsmażony kurczak, kukurydza z puszki, pomidory świeże, cebulka, kapusta pekińska i góra posypana startym żółtym serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko(...)czosnek, bo bez niego nie ma u nas sałat:d Nie macie czasu na obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu
Mieszam w Garnkupysznie! Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów – 400 g 1 suszony pomidor z zalewy przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem – wedle uznania łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek rzeżucha do posypania ser bursztyn do posypania Jak przyrządzić(...)kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i … smacznego
Zasmakuj Kuchnikoperek. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów - 400 g 1 suszony pomidor z zalewy przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem - wedle uznania łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek rzeżucha do posypania ser bursztyn do posypania Jak przyrządzić? :) Na patelni(...)kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i ... smacznego:) Smacznego
Zasmakuj Kuchnidaję 3-4) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 7 łyżek mleka kilka łyżek oleju lub oliwy (ja dodaję olej z suszonych pomidorów) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy(...)gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. 6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchni