liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać(...)się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: 1 cienka warstwa sosu beszamelowego 2 makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 sos boloński 7 sos beszamelowy 8 makaron 9 starty ser Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut
O kuchni z uczuciemprzepyszna i pożywna. Spróbujcie koniecznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 220 g makaronu 350 g szpinaku 350 g sera białego 2 jajka 1 cebula 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej(...)jajkami. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód naczynia wyłożyć 2/3 makaronu, masę szpinakowo – serową i pozostały makaron. Całość posypać startym serem żółtym. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Podsmażyć szpinak 2. Ugotować makaron 3. Do szpinaku dodać jajko
KuchniaWeDwoje.plrokpol. Zapraszam do spróbowania tych co lubią zjeść szybko i zdrowo! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1,5 garści ugotowanego makaronu świderki trójkolorowego Garść świeżego szpinaku (może być ciut więcej) 100g sera typu bleu 1/3 szklanki mleka łyżka masła szczypta świeżo starter gałki muszkatałowej odrobina soku z cytryny ząbek czosnku sól himalajska odrobina cukru pieprz Do przybrania(...)Psyhalis (świetnie się komponują) Przygotowanie: 1/ Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy krótko: świeżo starty czosnek i liście szpinaku. Następnie dodajemy mleko które doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron i rozdrobniony ser który rozpuszczamy w mleku. 2/ Na koniec doprawiamy gałką muszkatałową, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z liściem bazylii i owocami psyhalis. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaModny ostatnio topinambur wylądował w mojej zapiekance makaronowej. Jego słonecznikowy posmak ciekawie komponuje się z makaronem i serami. Na jedną porcję zapiekanki: 50 g makaronu spaghetti omnomnom 3 średnie bulwy topinambura 50 g koziego sera 50 g mozzarelli łyżka śmietany 12% łyżka ziaren słonecznika sól, pieprz Topinambura obrać ze skórki i pokroić w talarki. Makaron(...)ugotować all dente. Sery, śmietanę i ziarna wymieszać ze sobą, dodać makaron, topinambura, przyprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Zapiekać przez ok 25 minut pod przykryciem, aby makaron nie wysechł z wierzchu
Jadło i czytadłoSzpinak możemy jeść na surowo , bądź poddany obróbce termicznej . Możemy wykorzystać zarówno szpinak świeży jak i mrożony, jednak ten pierwszy jest znacznie lepszy. Warzywo to świetnie komponuje się z makaronami, serami (na przykład parmezanem ), owocami (na przykład gruszką ), a obecnie coraz częściej zdobywa uznanie przy przygotowywaniu smoothie. Świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników , albo pierogów . Sam w sobie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny) - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki jak lubisz) - papryczka piri piri Krok 1: Na oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy(...)piwo wyparowało, a żeby powstała konsystencja sosu. Po ok 1h doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2: Gotujemy makaron i łączymy z sosem i z serem. Smacznego
Niezły Młynekuścisk " lub " objęcie " - jest to więc najlepsze wino na taką okoliczność jak kolacja dla dwojga ;) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g makaronu spaghetti 6-7 średniej wielkości pieczarek 400 g sera mozzarella (użyłam gotowych wiórków) 1 czerwona cebula 200 g śmietany 30% 1 czubata łyżka masła klarowanego sól morska świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron(...)masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron i posypujemy równomiernie resztą wiórków mozzarelli (starałam się całkowicie przykryć makaron serem). Zapiekamy około 20-25 minut w 180°C (ser powinien się ładnie zrumienić). Smacznego :) Zajrzyj też po mój przepis na efektowny, warstwowy pasztet , do którego również pasują wina Panul
Kolorowy PrzepisownikOstatnim razem sałatkę z makaronem w kształcie ryżu zrobiłam ze świeżymi warzywami, tym razem postawiłam na nieco inne składniki. Składniki: 250g makaronu w kształcie ryżu, puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, puszka czerwonej fasoli, 5 ząbków czosnku, 120g sera żółtego, 120g wędliny, sól, pieprz, czubata łyżka ketchupu, majonez. Przygotowanie(...)Ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i zostawić kilka minut w durszlaku. Wyłożyć do miski. Groszek, kukurydzę i fasolę ( Fasolę przepłukać wodą) wyłożyć do miski z makaronem. Ser żółty pokroić w dość małą kostkę, dodać do reszty składników. Wędlinę pokroić, dodać do miski. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, majonez, ketchup. Wymieszać. Uwaga: Przed posoleniem
W kuchni u Monikimakaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser mozzarella, albo zwykły żółty ser, makaron, przecier pomidory, przyprawy i zapiekanka gotowa :) Do naszej zapiekanki wykorzystaliśmy udka z cebulą , zostały one z jednego z poprzednich obiadów. Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: 400g(...)makaronu świderki/ rurki 4-5 udek z kurczaka 300g sera mozzarella 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 cukinie 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: Mięso z udek obieramy i delikatnie przesmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w większą kosteczkę. Dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. składniki: 250 g makaronu czekoladowego 2 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g sera twarogowego Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć mieszając do czasu aż lekko zmiękną. Dodać miód(...)cynamon. Mieszać do chwili aż miód się rozpuści i ładnie oblepi kawałki jabłek. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć. Makaron wyłożyć na talerze, posypać serem, na wierzch wyłożyć jabłka
6niebomiękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu się gotował. Przełożyć odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodać starty żółty ser i kilka łyżek wody z makaronu. Dokładnie(...)wymieszać i ewentualnie dodać do smaku więcej sera, soli lub pieprzu. Na końcu połączyć makaron z cukinią oraz dodać łyżkę masła i pozostałą natką, jeszcze raz zamieszać. Makaron podawać w miseczkach posypany serem oraz udekorowany listkami natki pietruszki. *Lub 3-4 łyżki startego parmezanu. Smacznego
Złote przepisynadają jej wyrazistego i kremowego smaku. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 250 g pieczarek + 4 na wierzch 250 g makaronu świderki 150 g żółtego sera 1 duża biała cebula Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 3,2% Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę(...)pieczarki. Smażymy do miękkości. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulka i pieczarkami, makaron i ser. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy. Sos gotujemy około 15 minut, musi
VioletoweKucharzeniewykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, potem kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone, składniki - por, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie(...)doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika ) i duszę wszystko razem, aż sok nieco wyparuje. Na koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia i odgrzać w piekarniku jak zapiekankę. Całość doskonale nadaje się też
babka w formieMakaron z serem to dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać w skandalizującym poście Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze większą ochotą spróbowałbym jego dania. Moja zapiekanka to cannelloni nadziewane pieczarkami i żółtym serem, a następnie zapiekane pod beszamelem. Żeby nieco podkręcić serowy smak, dodałam też gorgonzolę. Efekt osiągnęłam, chociaż dla młodszej części rodziny(...)najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać
zadanie-gotowaniemuszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut
VioletoweKucharzenie