jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną. Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce
Walijskie Pichceniemoich ulubionych wypieków i ma tyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji
Fabryka pomysłówbardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano kilka plasterków sera koziego cebula szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki(...)oliwy gałka muszkatołowa bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie). Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo
Pyza i SurówkaCzas gotowania: 20 minut Składniki średnia cukinia 100 g boczku parzonego 2 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30 % 80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego sera) + ser do posypania makaronu kilkanaście kaparów pieprz i sól Przepis 1 Cukinię myjemy i robimy z niej makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty(...)zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. 3 Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem. 4 Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą. Artykuł Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliioliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory ( pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne(...)blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni - oczywiście w lodówce. Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak :) Moje pesto wykorzystałam do makaronu oraz do kanapki z miękkim serem Valbon. Smakowało wyśmienicie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawłoskiej. Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania! SKŁADNIKI: - makaron świderki – 300 g - ser mozzarella – 150 g - pomidory koktajlowe – 150 g - bułka tarta – 2 łyżki PESTO: - świeża bazylia – 3 garście - czosnek – 1 ząbek - prażone pestki dyni(...)przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron. Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej. Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów. Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wkładamy do gorącego (170 C ) piekarnika na ok.35-40 minut. Podajemy
Ostra na Słodkooleju; 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser taleggio obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy (niezbyt dokładnie) i drobno posiekać. Na patelni, na małym ogniu(...)owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada. Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią." - źródło Seromaniacy.pl Tak przygotowany makaron ma intensywny, specyficzny smak sera Taleggio. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Pasta Amore
Gospodyni Miejskaniczego, tak na sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona(...)dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wkładamy 2 łyżki pesto i pokrojony w kostkę ser brie. Makaron szybko odcedzamy, wrzucamy do miski z pesto i serem, dodajemy do niego podsmażoną cukinię i parę kropel oliwy. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy
Kulinarne przygody GatityPyszne danie z makaronu z dodatkiem sera gorgonzola i szynki parmeńskiej. To moje ulubione danie, które szybko się robi! Spróbujcie ! Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie połączenia smakowe? #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 200 g makaronu pióra Lubella 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól morska Prymat czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżka sera gorgonzola(...)odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek po makaronie myjemy, a następnie wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz ser gorgonzola. Mieszamy do roztopienia się sera. Wkładamy z powrotem makaron i mieszamy z roztopionym serem, oliwą i czosnkiem. Wykładamy na talerz, na wierzch posypujemy kukurydzę, wykładamy bazylią oraz szynkę parmeńską. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Gotuj z MąkąKiedy nie macie czasu na gotowanie, a na obiad trzeba coś przygotować to polecam właśnie takie błyskawiczne danie. Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem Składniki: 250 g makaronu np tagliatelle kostkę białego sera (koniecznie tłustego) 25 dkg surowego boczku cebula sól, pieprz Makaron gotujemy al dente , zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie(...)suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami. Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i danie
Aromatyczne Podróżespróbowałam i zakochałam się w tym daniu – teraz średnio raz w tygodniu gości w naszym domu. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron penne 3 kolory – 200 g pesto pistacjowe lub z bazylii – 2 – 3 łyżki ser parmezan – 50g sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE : Zagotować wodę. Posolić 2 łyżeczki. Wsypać makaron penne i gotować(...)7minut, mieszając co jakiś czas. Najlepiej jeśli będzie al dente. Odcedzić z wody. Na patelnię dać pesto i podgrzać dwie minuty. Dodłożyć ugotowany makaron i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Zetrzeć ser parmezan. Obiad gotowy. Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comkostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem
Moje Kuchenne Rewelacjeosób: 2 szkl makaronu świderki Sos: 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1-2 ząbki czosnku 3 spore garści świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% 150 g startego sera żółtego sól świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć(...)zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i gotować ok 10 minut. Wsypać starty ser (trochę zostawić do posypania) i ugotowany makaron. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut aż ser całkiem się rozpuści. Makaron podawać posypany startym żółtym serem
Smakołyki Asiskładniki * 1/2 paczki makaronu spagetti * 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone) * 25 dag pieczarek * natka pietruszki * 20 dag żółtego sera * sól, pieprz ** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki ** kawałek nieduży selera ** mała cebulka ** koncentrat pomidorowy ** ketchup ** łyżeczka cukru ** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoika Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu(...)jeszcze ok. 5 min, w tym czasie zetrzeć ser. Do gorącego sosu dodać 4 łyżki startego sera, natkę pietruszki i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z 1/2 makaronu,, posypać 1/4 sera, wylać 1/2 sosu, posypać 1/4 sera. Następnie ułożyć resztę makaronu, polać pozostałym sosem i posypać resztą sera. Przykryć naczynie pokrywą i zapiekać w piekarniku
Mix smakuboczku 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka 50 ml białego, wytrawnego wina 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 mała cebula, drobno pokrojona 1 łyżka tartego sera grana padano świeża bazylia czarny pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, makaron ma być sprężysty, czyli al dente. Odcedzamy makaron, zostawiając 100 ml wody z gotowania makaronu. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy(...)dodajemy posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Wlewamy 50 ml białego wina. Całość dusimy około 5 minut. W miseczce mieszamy 2 żółtka, 100 ml śmietany oraz starty ser. Wlewamy na patelnię 100 ml wody z gotowania makaronu, dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię