orzechami włoskimi Idealna kombinacja orzechów włoskich i sera pleśniowego gorgonzola nada temu daniu wyjątkowy smak i kremową konsystencję. SKŁADNIKI 500g - paczka makaronu świderki, wstążki lub kluski 150g sera pleśniowego gorgonzola 20g masła 100g śmietany 18% 80g łuskanych orzechów włoskich sól(...)masło, śmietanę i ser pleśniowy gorgonzola, mieszając dokładnie i powoli. Odłożyć kilka orzechów do dekoracji a resztę rozgnieść na drobne kawałki i dodać do rozpuszczonego sera pleśniowego. Ugotowany i odcedzony makaron ( zachować nalewkę wody od gotowania makaronu ) wrzucić do garnka z rozpuszczonym serem i orzechami, posolić, dodać pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Można dodać
zielonacukinkaszklanki mąki pszennej 2 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso(...)lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać. Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć na 2 - 3 warstwy. U mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii
Kuchcik gotujebędzie zadowolona, że ma obiad. Świeczką raczej nie powinnam jej karmić :) Zamieszczam przepis. Bo ta lasagne jest pyszna i prosta do zrobienia. Składniki: 9 płatów lasagne 0,3 kg sera żółtego Sos beszamelowy: - masło - kosteczka około 3x3 cm - mąka - 2 łyżki - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna - mleko - około 1,5-2 szklanki Sos mięsno-pomidorowy - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy. Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy i ser. Każda warstwa tak samo, na koniec sera można dać więcej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
dobra gospodyni dom wesołym czynibeszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): Link(...)mięsnego i równo go rozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia
Uwaga Babcia Gotujelitr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania z mięsem https://www.youtube.com/watch?v=T4nwzi8N--A Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html(...)mięsnego i równo go rozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia
Uwaga Babcia Gotujemała cebulka 3 ząbki czosnku garść mrożonej kukurydzy (opcjonalnie z puszki po odsączeniu) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek większa łyżka śmietany 18% do podania: makaron spaghetti, tarty ser, natka Przygotowanie: Rozgrzewam oliwę. Obraną cebulę i czosnek kroję drobniutko w kosteczkę. Na oliwę wrzucam brykiety szpinaku(...)lekko się rozmrozi dodaję garść kukurydzy. Po minucie dodaję cebulę i czosnek, przyprawiam. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku wg uznania. Podaję z makaronem, tartym serem i świeżą natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniZapraszam na pyszną zapiekankę makaronową z serem. Zamiast makaronu bezglutenowego możemy użyć klasycznego. Składniki: 200 g suchego makaronu kukurydzianego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 100 g żółtego sera( ja dałam po trochę goudy, salami i camembert) gałka muszkatołowa sól i pieprz Przygotowanie: Makaron wkładamy do wrzącej, gotującej się wody i gotujemy al dente, po ugotowaniu(...)rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo dolewamy mleko, a gdy sos zacznie gęstnieć , ściągamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową( wg naszych upodobań).Dodajemy żółty ser i mieszamy.Następnie dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneLubella, 1 szklanka mrożonego groszku, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, sól do smaku, 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, świeża mięta pieprzowa, ser grana padano. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy. Na dużą patelnię (ewentualnie garnek(...)szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok. 1-2 min delikatnie mieszając. Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej. Rada: makaron powinien być al dente, gotujemy go tylko 4 min, ponieważ jeszcze będzie gotowała się w śmietanie. Ważne, aby dodać go tuż
Moniki Smakołykiwegetarian, wówczas omijamy kurczaka :) Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka Makaron Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W miseczce umieszczamy olej oraz przyprawę do kurczaka. Do miseczki dorzucamy pokroonego kurczaka i mieszamy składniki(...)dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego
Kolizje Smakówsosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy(...)przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą, nakładamy ½ wymieszanych warzyw z kurczakiem. Przysypujemy tartym serem, ponownie kładziemy makaron, warzywa i ser. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 40 minut. Można podawać z ketchupem
Smaki Ewymąki 1 jajko 5 łyżek startego cheddara 5 łyżek startego parmezanu (lub podobnego twardego sera np. Grana Padano) 5 łyżek startej goudy (lub podobnego sera żółtego) sól i pieprz szczypiorek kukurydza z puszki Wykonanie: Makaron ugotować wg czasu na opakowaniu - zdecydowanie al dente. W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Stopniowo dolewać śmietankę mieszając ciągle(...)dokładnie wymieszać. Dodać sery oraz sól i pieprz. Wymieszać i ponownie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszać makaron z sosem oraz dodatkowymi składnikami i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypać dodatkową warstwą sera i zapiekać 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Można też podawać natychmiast po wymieszaniu z gorącym sosem, bez dodatkowych zabiegów
zadanie-gotowanieupodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:) Składniki: 300 g szynki wieprzowej bez kości 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 szklanki kolorowego makaronu puszka groszku konserwowego 200 g. śmietany 18% 125 g. mozzarelli 200 g. sera typu feta w kostkach 1 pomidor świeże oregano świeży majeranek świeży rozmaryn zioła prowansalskie sól pieprz olej masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Szynkę kroimy
Taste Therapymakaron, który został stworzony na zasadzie "sprzątam lodówkę" ;). Wyszedł bardzo dobry a to zapewne za sprawą boskiej dla mnie gorgonzoli :) Składniki: ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne) ser gorgonzola (mój był z biedronki) 15 dag wędzonego boczku 2 garść mrożonej, zielonej fasolki kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki por - zielona część(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą i fasolką
Bon Appetit MałgorzatyJadłam to danie wieki temu.. Pewnego dnia potrzebowałam czegoś na szybko, nie miałam czasu na gotowanie, dzieci głodne.. Przypomniałam sobie o makaronie z serem (dla starszego dziecka bez sera, z kiełbaską). I kolejny raz przypomniałam sobie jakie to dobre :) makaron np. świderki lub muszelki kawałek białego sera (twarogu) kawałek cienkiej kiełbasy (np. podlaska) sól pieprz cebula (opcjonalnie) (adsbygoogle(...)podsmażyć na patelni. Dorzucić do niej pokrojoną w piórka cebulę (ja tego nie zrobiłam, ale z cebulką jest pyszne). Makaron wyłożyć na talerz, wymieszać z podsmażoną kiełbaską, posypać na górze twarogiem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Wersja bez sera dla alergika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMakaron z serem to smak mojego dzieciństwa. Ja jednak troszkę go ulepszyłam, bo dodałam trochę łakoci i zapiekłam. Takie danie bez zapiekania pamiętam jeszcze z przedszkola. To było bardzo dawno :), ale jeszcze smak mam w pamięci. A najbardziej mój znienawidzony smak z przedszkolnego życia to sok pomidorowy podawany w kubeczkach do picia. Obrzydliwe! Dzisiaj moja wnusia już jest w przedszkolu(...)wysmarowanego masłem. Wierzch posmarować resztą śmietany. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana na wierchu się zetnie i lekko zarumieni. Podawać na ciepło. makaron zapiekany z serem
O kuchni z uczuciem