koncentrat pomidorowy i przyprawy) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka wody 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju ok 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotuj w lekko posolonej wodzie na al dente. Odcedź. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz i opłucz wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w małą kostkę. Pomidory umyj(...)pomidorowy i przyprawy w ilości wg uznania: sól, pieprz, bazylię. Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę makaronu i polej połową sosu. Przemieszaj. Posyp połowa startego na dużych oczkach sera żółtego. Wysyp resztę makaronu i polej resztą sosu. Delikatnie przemieszaj górę. Posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160stC. Piecz 30-35 minut do zrumienia sera. Moją zapiekankę przetrzymałam zbyt długo
Anioszek w kuchnicoś konkretnego, a jednocześnie lekkiego? Dorwałam w tym roku pierwsze figi, więc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy? Składniki(...)porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć ugotowany makaron, pokrojoną
Fabryka pomysłówświeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody spod gotowanego makaronu; sól, pieprz, szczypta cukru; makaron spaghetti - lub inny ulubiony :) ; ser żółty do posypania makaronu (opcjonalnie). Jeszcze gorące... mniam! Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku(...)przykryciem około 15 min., aż mięsko będzie mięciutkie. Tuż przed podaniem dodajemy jeszcze tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru. Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem. Smacznego
Miksturownikorganizowany przez firmę Lubella ;) Termin zgłaszania przepisów jest do dziś, czyli standardowo zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę;p Składniki (1-1,5 porcji): spora garść makaronu typu piórka firmy Lubella 0,5 opakowania sera feta 3-4 łyżki mleka około 250g mrożonego szpinaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego (lub innego typu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg. smaku 1 jajko(...)łyżki serka wiejskiego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu ser feta rozduszamy widelcem i mieszamy z mlekiem przy pomocy wyciskarki do kremów lub innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem 4. na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku 5. kiedy czosnek się ładnie zbrązowi wrzucamy na patelnię szpinak 6. smażymy, aż się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzybkie i pyszne danie zarówno na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego 1 opakowanie białego sera 1 ząbek czosnku ser żółty - do posypania makaron spaghetti sól i pieprz Makaron gotujemy według zaleceń(...)opakowaniu. Szpinak wrzucamy na patelnie, kiedy będzie miękki dodajemy czosnek, sól i pieprz. Przekładamy do czystego naczynia i mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z makaronem, dekorujemy serem żółtym i zajadamy. Prawda, że proste?:) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniuPrzy piątku coś bezmięsnego. Jeśli lubimy słodkie obiady . może być jako obiad, ale świetnie sprawdzi się też w roli podwieczorku. Niezapomniany ser z makaronem, w nowej odsłonie Składniki: 3 garście makaronu rurki pół kg sera białego 2 serki waniliowe typu danio cukier - 2 łyżki laska cynamonu 1 żółtko 3 łyżki śmietany Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Żółtko ucieramy(...)cukrem na puch, dodajemy serki waniliowe,śmietanę ser biały, miksujemy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną, wykładamy makaron, polewamy masą serową.Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy aby nie połamać makaronu.Zapiekamy ok 20 minut, po tym czasie gotowe posypujemy świeżo tartym cynamonem
Z Majeczką w kuchniwarstwie makaronu i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową natki. 6. Ser żółty zetrzeć, mozzarellę porwać na kawałeczki, dodać śmietankę. 7. Łososia przykryć resztą makaronu i na wierzchu rozłożyć (niedokładnie) mieszankę tartego sera, mozzarelli i śmietanki. 8. Ponownie doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem(...)Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. 10. Posypać resztą natki i podawać skrapiając sokiem z limonki. Smacznego
W mojej kuchnizarówno w porze letniej jak i zimowej. Niestety smak szpinaku wielu z nas źle się kojarzy. Przyczyna tkwi w złym doborze przypraw :-) Dziś przedstawię Wam przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta , który z pewnością Wam się spodoba:-) Składniki: około 200 g szpinaku mrożonego Makaron - wedle uznania (dla 1 os.) feta - 2 plastry grubości 1cm. jogurt typu greckiego
Anielska Kuchnia Anilubianym warzywem... a szkoda. Jest jednak spora grupa ludzi którzy go lubią. Ja jestem jedną z nich. Dobrze doprawiony i przygotowany jest naprawdę pyszny. Polecam go z makaronem, czosnkiem i serem lazur z brokułami. Najlepsze są świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g 3-4 ząbki czosnku(...)cebuli dowolna ilość różyczek brokuł kawałek sera pleśniowego lazur opakowanie 200g 18% śmietany parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz dowolny ulubiony makaron Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę i starte ząbki czosnku. Dodałam szpinak. Jeśli używacie zamrożonego to powinno się go smażyć do momentu aż odparuje się z niego cała woda. Wkruszyłam
potrawyregionalnesmakowe, które są wzbogacone przyprawami. I to właśnie te wykorzystuje do przygotowania mojego dania. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti dowolny ser koryciński od serowarpodlaski.pl (u mnie dziś z czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około(...)trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około 3 1/2 łyżki startego sera. Na patelni podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy ugotowany gorący (!) makaron spaghetti, 2 łyżki pesto rosso i starty ser koryciński (zostawiając trochę do posypania po wierzchu), całość mieszamy aby pesto ładnie pokryło makaron. Następnie dodajemy łyżkę posiekanej zielonej pietruszki, szybko mieszamy. Podajemy od razu
Słodkie okruszkiserem pleśniowym. Dla mnie pycha! Składniki: ok. 300 g boczku wędzonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 g szpinaku mrożonego rozdrobionego 5 łyżek śmietany 30% 400 g makaronu kokardki 150 g sera pleśniowego sól, pieprz Wykonanie: Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę(...)szpinaku mrożonego i mieszamy do momentu całkowitego rozmrożenia szpinaku. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietanę 30%. Mieszamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego gotowy szpinak z boczkiem i wierzch posypujemy pokrojonym serem
Kuchnia MagdaLenysmaczna - świetny pomysł na codzienny obiad. Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym - Składniki: 400 g makaronu 350 g mięsa mielonego duża cebula 3 ząbki czosnku papryka (może być konserwowa) pomidory w puszce (krojone) 250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski) 200 g śmietany 18% jajko przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można(...)śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem. Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Moje posty
Słodka Stronaproduktów w lodówce :) Uwaga na podjadającego Męża, czasami nasze ulubione kabanosy zamiast do sałatki trafiają do Jego buzi;) Sałatka z kabanosem Składniki: 120 g kabanosów 400 g makaronu kokardki 50 g sera żółtego puszka kukurydzy 1 zielony ogórek por 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)wystudzić. Kabanosy drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora trzeba obrać i drobno pokroić, sparzyć we wrzątku kilka minut. Makaron, kabanosy, ser żółty, kukurydzę, pora i ogórka wrzucić do miski i zalać sosem. Sos - majonez, jogurt naturalny wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Pyszna sałatka
Lawendowe Niebojuż nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron w pesto z rukoli zmieszany do którego kwiatki bazylii i ser został dodany . Makaron się gotuje, pesto się miksuje, następnie mieszamy, ser, pieprz marynowany dokładamy, kwiatkami ozdabiamy i już gotowe danie mamy. Składniki: pesto: garść rukoli, 3 łyżki słonecznika, pieprz czarny(...)świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 100 ml oleju rzepakowego, ponadto: 150 g makaronu spaghetti, kwiatki bazylii czerwonej i tajskiej, płatki sera grana padano, pieprz zielony marynowany, sól do gotowania makaronu. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik, wlewamy olej rzepakowy i miksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Makaron gotujemy
Moniki Smakołykiśmietanka jest gęsta: 2 szklanki mleka 2 jajka ok. 300 g startego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron wg potrzeby Na początku smażymy dość mocno boczek aby cały tłuszcz się wytopił. Zdejmujemy go z patelni(...)cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste? :) Naprawdę gorąco polecam wszystkim sero-, makarono- oraz wszystko- jadaczom :) Smacznego
Jedzeniomania