piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) :) Smacznego
Smaki EdytyTakie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one
Szybko Tanio SmacznieMarzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko, które ścina się w trakcie dolewania, kiedy zupa się gotuje. Powinny z tego wyjść eleganckie niteczki, ale nie udało mi się osiągnąć tego efektu. Oprócz kwestii wizualnej w niczym to nie przeszkadza. Zachęcam(...)łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wina ryżowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek 100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski 1 jajko Sposób przygotowania Mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowy, wino ryżowe, pieprz i chilli wsypać/wla
W kuchni wieczoremDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiDobra na śniadanie i na imprezową przystawkę :) Składniki 1 opakowanie tortellini 1 puszka groszku 20 dkg pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora majonez sól, pieprz
czarrna od kuchnipełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu(...)łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku ugotowałam makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowałam na półtwardo. Makaron wyłożyłam na półmiski, obok układałam mięso, krewetki, połówki jajka i posypałam świeżą natką kolendry. Podałam cytrynę i krążki papryczki chili. Wlałam
AZgotuj!dodatek do mięs lub samodzielne danie Składniki : 1 szklanka ryżu ( surowego ) 1 opakowanie mrożonych warzyw ( mix kalafiora , brokuła i marchewki ) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 4-5 pieczarek 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki 6 szt kostki bulionowe warzywne 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 3 kostek bulionowych(...)przelewam na sitku ( gęstym ) zimną wodą jak makaron -wychodzi idealnie sypki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następne 3 kostki zużywamy do ugotowania warzyw i groszku , lekko al dente , tak żeby nie rozgotować . Gorące warzywa zlewamy do sitka z ryżem , na cedzak . Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy pieczarki ( wrzućcie pokrojone i nie mieszajcie , dopóki się
Ogrodnik w podróżypadać :P I jak obiecałam tak przedstawiam wam kilka kolejnych pomysłów na inne posiłki ;) Makaron z musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły? Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem
More food, love and dreamsktóre później mrozimy i inne produkty, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw tj. makarony, warzywa, przyprawy, przeciery warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami i ananasem, to następnego dnia robię naleśniki wytrawne zapiekane z pieczarkami(...)kuchni i spoglądając na listę zakupów zapiszcie produkty, które będą potrzebne do przygotowania wypisanych potraw i zapiszcie je. Sprawdźcie czy nie brakuje Wam cukru, soli, mąki, ryżu, ziemniaków, ulubionych makaronów, oleju, oliwy - to podstawy dań, które zawsze powinny być pod ręką! Przejrzyjcie przyprawy - zapiszcie na liście zakupów te, które skończą się w najbliższym czasie, dopiszcie te, które chcielibyście wypróbować
Cooking MonsterDziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego(...)bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki
Mania Gotowaniagryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony(...)bulionu dashi (lub wodorosty kombu i płatki tuńczyka na wywar) 4-6 pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką kilka gotowanych krewetek podprażony jasny sezam do posypania
Karo in the Kitchenstraci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać sosem. Można dodatkowo posypać potartym serem
Kuchnia Pokoleńksiążki: Jeśli szukacie pysznej surówki, która wzbogaci Wasz obiad, sałatki na przyjęcie cieszącej nie tylko smakiem, ale też i wyglądem, a może jesteście wielbicielami sałatek z owocami, kaszą lub makaronem, to książka „Sałatki i surówki” jest właśnie dla Was. Pięknie wydana, pełna wspaniałych i ciekawych inspiracji z niezwykle apetycznymi zdjęciami i prostymi w wykonaniu przepisami. Treść książki podzielona(...)sałatka z pieczarkami, buraczki z zielonym ogórkiem czy sałatka z rukoli i dyni. W rozdziale trzecim autorzy umieścili bardziej sycące pozycje z łososiem, jajkami, tuńczykiem, kurczakiem itp. Ciężko nie skusić się na pyszną sałatkę śledziową z buraczkiem, sałatkę z pieczonym kurczakiem czy sałatkę z tuńczykiem w cytrynie. W dziale czwartym znajdziemy sałatki dla wielbicieli kasz i makaronów. Zaś w ostatnim
Słodkie okruszkimarynowało się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z mięsa będzie obsmażona. Dorzucam pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym
ClauditteMissCookingplasterki, przesmażyć na oliwie na złoto, a następnie rozdrobnić w blenderze. Przestudzoną cebulę, pieczarki i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać
Stare Gary