Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ(...)Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych
Powiedz dietom niewszystkim :) Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :) Zapiekanka ziemniaczana(...)warzywami. (4-5 osób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki
vegetaniedzięki dużej zawartości antocyjanów. Kolor zielony to efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi(...)krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonytalerz (bulion zostawiamy). Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i ogórki w słupki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy(...)minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami
Walijskie Pichceniesmazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego Sól, pieprz, papryka Wkonanie: Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu(...)mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem. Smacznego
Smaki EdytyPyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam do zupy. Śmiało można dać
Anioszek w kuchniKurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i oliwie z oliwek, pozostawiamy na 30 minut, następnie smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę w paseczki. Całość smażymy przez kolejne 5 minut, możemy podlać trochę wodą, aby się całość nie przypaliła. Następnie dodajemy gorgonzolę i starty ser pecorino(...)przez parę minut aż sery się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do sosu i gotujemy aż całość zgęstnieje. Na koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podajemy z makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinekostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę(...)dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzypadku taco zapiekanki z pęczakiem . A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką . Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem i cheddar. Zapiekanka z ziemniaków i mozzarella Składniki: okrągła forma o boku 8 cm i średnicy 22 4-5 porcji 6 ziemniaków średniej wielkości 2 szalotki 1 mozzarella, jedna(...)kulka około 130 g 1½ łyżeczki soli 200 ml śmietanki lub mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki białego pieprzu 1 czubata łyżka masła Do podania 250 g usmażonych pieczarek 1 ugotowany brokuł polędwica wołowa Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz
codojedzeniaMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatyPrzedostatni miesiąc roku (jak ten czas leci!). Dzisiaj zaglądnęłam do kalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na
Moja smaczna kuchniauwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki, kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być bardzo chrupiące. Na koniec, już po wyłączeniu dodać pokrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeśli jest taka potrzeba doprawić(...)dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać kolendrą i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Można podać z makaronem ryżowym House Of Asia :) Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! ! Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4- 6 łyżek przy tych proporcjach. SMACZNEGO
Jemy Pijemybrokuł ,kilka różyczek Kotlety oprószyć ulubionymi przyprawami i przesmażyć na patelni z dwóch stron na rumiano .Odstawić pod przykryciem . Na tej samej patelni zeszklić na rumiano cebulkę ,dodać pokrojone pieczarki i przesmażyć krótko ,dodać śmietankę ,sól i pieprz do smaku . Kotlety z powrotem dodać na patelnię do sosu ,na całość skroić kawałek twardego ,żółtego sera w jak najcieńsze płatki.Podawać(...)różyczki ,wkładamy do wrzącej wody ,wyłączamy gaz i odstawiamy na 5 minut .Wyjmujemy z wody ,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania . Podajemy z ryżem ,kaszą lub makaronem
Ladylaura.inne pulpeciki , tym razem z mięsem mielonym z indyka , ze szpinakiem i serem cheedar w sosie śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego. SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną 5 pieczarek 1 papryka pokrojona w słupki Sól pieprz do smaku 2 łyżki matki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany np. 18% Mąka ziemniaczana do panierki Kasza lub ryż do podania PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patki