przepis przypomniał mi, że chciałam zrobić coś podobnego z cukinii. No i wreszcie mi się udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram
Czerwony Gupikcukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu przygotowanie: Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić 3 minutki po czym dodać pesto
greenscarfdodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 100 g cukinii 1/2 cebuli białej 2 cieniutkie paróweczki drobiowe 1 ząbek czosnku makaron około 100 - 150 g - pozostałość z dnia poprzedniego 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić. Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron - całość mieszamy i podpiekamy przez około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielbiciele zdrowych warzyw i makaronu powinni spróbować, pyszne szybkie danie . Składniki 400 g makaronu penne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa
R'n'G Kitchensię: papryka cukinia bakłażan cebula pomidory marchew (tylko drobno pokrojona) Połączeniem, które najbardziej Wam polecam (i które znajdziecie w ramce przepisu poniżej) to papryka, cukinia i pomidory. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem znajdziesz w zakładce PIERŚ Z KURCZAKA Z czym podawać? Do kurczaka z cukinią i papryką pasuje praktycznie wszystko – ryż, kasza, makaron, a nawet(...)Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaje 2-3 łyżki wody. Podawaj z ryżem, kaszą albo makaronem, posypane siekaną natką pietruszki. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej
Na-talerzu.plmogą być prawdziwą ozdobą każdej kuchni, dodatkowo można je myć w zmywarce co jest dodatkowym atutem. Są bardzo ładne i praktyczne. Polecam. Składniki: 20 dag drobnego makaronu Kokardki 6 plastrów wędzonego boczku 1 cukinia ½ marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ czerwonej papryki 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy
Wanilia i Kardamonpodałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego 1 małe jajko 80 g bułki tartej sól
Rozpustne gotowaniepatelnię. KROK 2 SER HALLOUMI - ser kroimy na plastry i smażymy na patelni na zloty kolor, można go również grillować MAKARON RYŻOWY W KREMOWYM SOSIE Z POMIDORKAMI SKŁADNIKI: - gałązka pomidorków żółtych i czerwonych - mała cukinia - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - garść bazylii (40 listków) - garść kolendry - 3/4 puszki mleczka kokosowego 82 % kokosa - opakowanie makaronu ryżowego - dwie łyżki(...)dodaj pomidorki, czosnek i cienkie wstążki cukinii ( zrób np. nożem do sera), dodaj zioła. Całość smaż aż wszystko puści soki i zmniejszy swoją objętość, dodaj miód i całość skarmelizuj. Połowę pomidorków zdejmij z patelni i odłóż do miseczki- będą do podania bezpośrednio na talerzu. Do reszty dodajmy mleczko kokosowe, 330 ml wody i makaron ryżowy. Gotujemy aż makaron zmięknie
SMYKWKUCHNI500g grubego, prostokątnego filetu z łososia bez skóry (można kupić ze skórą i zdjąć) 3 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 200g makaronu ryżowego 2 marchewki 1 papryka 10cm kawałek pora (jasna część) 1 niewielka cukinia 1 łyżka oleju z prażonych nasion sezamu 2 łyżki sosu sojowego Łososia oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić fileta(...)sezam z każdej strony ryby przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę, pora i cukinię pokroić wzdłuż na mniej więcej pięciocentymetrowe paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie
DietologDanie szybkie, pyszne i pożywne. Kupiłam makaron z soczewicy czerwonej i pomysł na danie w kilka minut wykiełkował, polecam do wypróbowania. Do dania potrzeba świeżych ziół
Moje Małe Czarowanieobiad, dorzucić to, co akurat mam w lodówce, podać z makaronem i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Powiem tak, gama smaków zrekompensowała mi ten krótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły! SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania): upieczona dynia papryka czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów(...)makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie gotowe łączymy dynię, warzywa i makaron a wierzch obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
wege i kropkawszystko połączone i na ostro doprawione. Żółte i zielone, kolory świeżości, czyli makaron z dodatkami, same pyszności. Składniki: 250 g makaronu farfalle, 1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem, 100 g świeżego kalafiora, ½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g), garść groszku cukrowego, 1 filet z kurczaka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, pieprz czarny świeżo mielony(...)połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki. W woku rozgrzewamy oleje, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę, kalafiora i cukinię, całość smażymy, często mieszając. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Do mięsa z warzywami na sam koniec dodajemy groszek cukrowy, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy
Moniki Smakołykiświeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem
Moja smaczna kuchnianiesamowitych aromatów i smaków. Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku z limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek(...)dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, natkę kolendry, ćwiartki
R'n'G KitchenSezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)
Kuchenne Wariacje