Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu krajanka Czaniecki, 50 g grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy(...)kostkę, a cukinię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki
Moniki Smakołykiktórego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie. 400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki 3 średniej wielkości cukinie 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka olej ser żółty do posypania 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy(...)Dodajemy mięso mielone, które obsypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia. 2. Marchew i cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy na patelnię, smażymy do odparowania wody. 3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut. 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchniwarzyw i mięsa Składniki 300 g makaronu spaghetti 250 g zmielonej łopatki wieprzowej 3 pomidory 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula 1 papryka 2-3 duże pieczarki 2 łyżki koncentratu … Czytaj dalej Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
czarrna od kuchnicurry przyjemnie nas rozgrzeje od środka. Wbrew pozorom to danie jest znakomitym suplementem diety! Składniki tagliatelle ale może być inna forma makaronu olej rzepakowy do smażenia i beszamelu 2 cm świeżego kłącza imbiru czosnek pół łyżeczki curry lubczyk cukinia baby papryka czerwona, zielona, żółta dynia Hokkaido, gdyż tą przyrządzamy ze skórką puszka krojonych pomidorów parmezan Na początku gotujemy makaron(...)dente. Międzyczasie na oleju rzepakowym podsmażamy czerwoną cebulę i dodajemy do niej curry i starty świeży imbir. Po 2 minutach dodajemy paprykę, cukinię i dynię. Podsmażamy. Jeśli lubimy to koniecznie dodajmy czosnku w plasterkach! Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Dodajemy lubczyku. Przygotowujemy beszamel . Beszamel olej rzepakowy 100 ml łyżka masła litr mleka 70 g mąki
Z Kuchni Do Kuchnizabierałam to nie wychodziło. Ale makaron z sosem szpinakowo- cukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam! Składniki: 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży) jedna średnia cukinia serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było) dwie łyżki śmietany 18% 4 spore ząbki czosnku sól pierś(...)kurczaka złocista, majeranek Wykonanie: 1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, podsmażyć do miękkości. Odstawić. 2. Szpinak odmrozić na patelni, cukinię zetrzeć na plasterki i dodać do szpinaku, chwilkę poddusić do miękkości. 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać
Mama z miastapomysł. Tym bardziej że do zrobienia tagliatelle nie jest konieczne posiadanie maszynki. Składniki: Dla ok 4 osób Makaron: 2 jajka 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju smakowego Kujawski z bazylią garść świeżych liści bazylii Sos: 2 cukinie (cienkie) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju smakowego Kujawski czosnek-bazylia 1 łyżka mleka kokosowego(...)każdej strony oprószamy mąką po czym zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki. Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 2. Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią
Kuchnia w czekoladzieporcje, lub 1 dorosła osoba i 3 dzieci) około 300g fileta z łososia (zwykle 2 sztuki) oliwa sok z cytryny 250g makaronu ditali 2 niewielkie, żółte papryki, oczyszczone i posiekane na niewielkie kawałki 1 niewielka cukinia, posiekana na niewielkie kawałki 5-6 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na kawałki 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów sól(...)gotowania. W międzyczasie rozgrzej oliwę na sporej patelni. Wrzuć paprykę i smaż przez 2-3 minuty, dodaj cukinię i smaż kolejne 2-3 minuty. Warzywa powinny być ugotowane, ale nie całkowicie rozmiękłe. Wmieszaj pomidory i olej. Wsyp makaron do warzyw, razem z Parmezanem, i delikatnie wymieszaj. Jeśli całość wydaje się za sucha wlej odrobinę wody z makaronu
Lejdi of the housesamemu zwykłe tofu) pół żółtej papryki 4 duże różyczki kalafiora 6 pieczarek pół cukinii 1 papryczka chilli 4-6 plastrów suszonych pomidorów natka pietruszki lub kolendry połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g oliwa i olej połowa pełnoziarnistego makaronu Przyprawy: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka kurkumy pieprz i sól Przygotowanie: Wędzone(...)pieczarki i smażymy, aż odparujemy z nich woda. Gdy pieczarki zbrązowieją dodajemy kalafior, cukinię, papryki i pomidory. Wszystko mieszamy ze sobą i smażymy przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy słodki sos chilli. Alternatywnie możemy również dodać nieco cukru, jeśli nie posiadamy takiego sosu. Ugotowany makaron odsadzamy i wrzucamy na patelnie, gdzie go lekko podsmażamy i łączymy z całością
Bananowe Polewegetariańskie danie z sezonowych, dojrzałych warzyw. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 3 pomidory malinowe 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1/2 opakowania makaronu 1/2 szklanki tartego parmezanu 6 łyżek oliwy Siekana natka pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Bakłażana pokrój w kostkę, posól, przełóż(...)minutę. Wlej kolejne 3 łyżki oliwy i wsyp cebulę, cukinię i paprykę. Smaż około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Krok 5 Pokrój pomidory w kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem dodaj do warzyw na patelni. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Krok 6 Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując kilka łyżek wody. Wsyp makaron do warzyw
Niedzielny kucharzProsto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille. Składniki 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek podwójny filet z kurczaka 300 g makaronu penne 3 łyżki cebulki marynowanej łyżka ziół prowansalskich natka pietruszki 300 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię
R'n'G Kitchensałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Jajko sadzone na grzance z bobem i szczypiorkiem Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sadzone z marchewką na gęsto
Moja smaczna kuchniaPomysł na makaron z warzywami i tuńczykiem zrodził się podczas dość chłodnego weekendu spędzonego na działce. Właśnie zaczęły dojrzewać pomidory, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry Cornersię rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha… Jak wykorzystać resztki serów Z resztek serów przyrządzam pyszny sos do makaronu . Zaletą takiego sosu jest to, że można do niego użyć wszystkie rodzaje serów. Mogą to być żółte sery, sery pleśniowe jak i białe. Tak, wszystko do jednego garnka. Sery fajnie się(...)Dopraw sos bazylią, solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Do gotowego sosu dodaj podsmażoną szynkę i szpinak. Jeśli chcesz zrobić sos z cukinią, usmaż ją najpierw i dodaj do sosu. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Wymieszaj sos z makaronem. Jeśli makaron jest gęsty dolej wody od gotowania
codojedzeniaCynamonowe podudzia kurczaka karmelizowane w słodko pikantnym sosie chili, do tego obłędna sałatka z makaronem ryżowym i arbuzem. Genialne umami! Sałatka z makaronem ryżowym, arbuzem, miętą, ogórkiem, dymką, z nutą sezamu, z nutą limonki, totalna eksplozja smaków. Kiedy przygotowałam już do końca to danie i pośpiesznie złapałam za widelec, nie mogłam się od niego oderwać. Jadłam jakby za chwilę ktoś(...)POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ: – Totalna eksplozja smaków – Pyszna bomba witaminowa – Mercedes wśród obiadów – Idealna na kolację – Genialne umami! ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
globuskulinarnytymianek, papryka słodka i ostra, cukier Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 60ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu do lazanii 100g żółtego sera olej do smażenia *** Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju *** *** Dodajemy przeciśnięty czosnek, mięso oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość mieszamy(...)gałką muszkatołową *** *** Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu pomidorowego spod mięsa i wykładamy pierwszą warstwę płatów makaronu *** *** Na makaron wykładamy połową farszu mięsno-warzywnego *** *** Całość przykrywamy kolejną warstwą płatów makaronowych i wykładamy resztę farszu *** *** Na wierzch wykładamy ostatnią już warstwę makaronu i całość polewamy sosem beszamelowym *** *** Wierzch posypujemy startym żółtym serem *** *** Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytem