Składniki: 1 filet z kurczaka 1 słoik pędów bambusa 1/2 cukinii 1 garść grzybów mun kilka pieczarek 1 cebula 1/2 marchewki 1 łyżka mąki ziemniaczanej makaron ryżowy sos sojowy sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna
czarrna od kuchnikaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku olej rzepakowy olej bazyliowy makaron drobny W garnku przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego(...)kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą , pieprzem, podaję z makaronem i olejem bazyliowym/ można pominąć
wesoła kuchniałyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, marchewkę obrać umyć i pokroić w zależności od wielkości w plasterki lub półplasterki, cukinie umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić w paseczki.W garnku z grubym(...)dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pokrojonego fileta i podsmażyć, następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę i cukinię i podsmażać chwilę na delikatniejszym ogniu. Następnie podlać nieco wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy, sos sojowy, sos sambal oelek wymieszać, przykryć i dusić chwile na delikatnym ogniu, następnie dodać kiełki fasoli mung i jeszcze chwile dusić, ale pilnując żeby warzywa pozostały
Mix smakudomu. Obiad to główny posiłek dnia. Posiłek, który powinien sycić i oczywiście smakować. Kiedyś podstawą były dwa dania. Na pierwsze danie prosta, szybka, gorąca zupa. Najczęściej klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem, rosół lub jakaś zupa jarzynowa. Potem oczywiście danie główne składające się z mięsa smażonego lub duszonego i odpowiedniego zestawu dodatków, np. ziemniaków, kaszy i surówek. Obecnie większość(...)pyszne kawałki kurczaka w cieście. Jednak są też inne strony godne polecenia takie jak, np. Fajne Gotowanie. Tu znajdziecie najróżniejsze przepisy na obiad np. placki z cukinii i marchewki, knedle czeskie, paprykę faszerowaną, makaron z bakłażanem, przepis na zupę cebulową, zapiekankę makaronową z kurczakiem, strogonow i wiele innych. Takie strony jak ta wspomniana sprawiają, że pomysłów na pyszny i niebanalny
Słodkie okruszkiSkładniki: 150 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka w wodzie 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 150 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 … Czytaj dalej Makaron z tuńczykiem
czarrna od kuchninadzieję, że jest bliska pierwowzoru :) Składniki: 400 g mielonej cielęciny 500 g makaronu w kształcie ryżu (lub innego dowolnego) - przy IO al dente lub makaron ryżowy lub ryż brązowy cebula 2 ząbki czosnku' 2 małe cukinie 3 marchewki (najlepiej młode) 400 g tomate frito ( smażonych pomidorów domowych lub do kupienia np. tutaj. ) sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii oliwa(...)łyżka masła ser do posypania Na oliwie z masłem podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i przyprawy. Po chwili dodajemy startą na tarce cukinię. Osobno na oliwie i maśle podsmażamy mięso. Mieszamy z warzywami. Dodajemy tomate frito i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem i zapiekamy
Cytryna&Co.there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu(...)parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom
Martyna Cooksthere was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu(...)parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom
Martyna Cooksthere was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu(...)parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom
Martyna Cooksspaghetti. Składniki: 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 czerwona cebula 1/2 małej cukinii 1 papryka dowolnego koloru 1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku(...)łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150 g sera mozzarella starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. 2. Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry
Kuchnia Prezydentowejłyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy Przyprawy: sól, pieprz bazylia świeża i suszona tymianek słodka papryka opcjonalnie szczypta chilli + makaron (ja użyłam jasny żytni) Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. W międzyczasie mięso doprawić przyprawami i dodać do warzyw. Całość delikatnie podsmażać ok 10 minut (ciągle odwracając), następnie dodać pomidory
Tradycyjna Kuchniawydzielać zapach wrzucam marchewkę i cukinię pokrojone na bardzo cieniutkie paseczki (jak spaghetti). Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego nożyka, krajalnicy lub temperówki do warzyw. Kilka minut przesmażam warzywa, aż zmiękną, ale wciąż będą lekko twardawe. Doprawiam je sola i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. W międzyczasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu i prosto
Simple Dishsmaczne, przynajmniej tak mówią domownicy. Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2 cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara(...)minuty, dodać pokrojone mięso, oprószyć solą i podsmażyć kilka minut, dodać por oraz cukinię , całość smażyć pod przykryciem aż warzywa zmiękną, wlać śmietankę , dodać pokruszony ser pleśniowy , mieszać aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym. Makaron ugotować wg wskazówek producenta na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym
Wanilia i Kardamonzapiekanek. Miałam czas i ochotę, więc wykonałam warzywną-twarogową-makaronową zapiekankę. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. :) Składniki: 1/2 średniej cukinii 1 średnia marchewka 1 pomidor śliwkowy 125g twarogu chudego 50g ugotowanego makaronu kokardki 1,5 łyżeczki musztardy Dijon 1 czubata łyżka ketchupu 2 cienkie plastry sera żółtego pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie(...)Składniki: Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz cukinii i pomidora) i osuszamy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, a pomidora kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy twaróg z wodą (ok. 4 łyżek). Dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do miski z twarogiem dodajemy ugotowany makaron i warzywa. Ponownie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynka. Na wierzch układamy
Truskawkowa Fiestamięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki:250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego.Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić(...)oleju. Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek
Z miłości do słodkości