moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Mile widziane również zdjęcie Waszej potrawy. Składniki: 300 g makaronu kokardki 300 g szynki 200 g pomidorów koktajlowych 1 por (10 cm) 2 garście liści szpinaku 2 średnie cukinie 2 łyżki masła klarowanego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego w półplasterki pora i lekko go zeszklić. Cukinię bez obierania pokroić w kostkę i podsmażyć około 5-6 minut na patelni wraz z porem. Całość oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć
O kuchni z uczuciemlekką kolację. Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego(...)oliwy z oliwek Ulubione zioła – u mnie prowansalskie (ilość wg uznania) Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso wraz solą i pieprzem. Czosnek obrać z łupinki i posiekać. Cukinie pokroić w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki lub inne kawałki. Jeżeli macie duże liście szpinaku
Fabryka pomysłówDziś przychodzę z pysznym i efektownym przepisem na kwiaty cukinii faszerowane kozim serem. To chyba najprostszy sposób na kwiaty cukinii, ale na blogu znajdziesz też przepis na kwiaty nadziewane krewetkami , smażone w cieście piwnym , z makaronem i pesto i w omlecie z pomidorem . Tym razem kwiaty cukinii nadziałam kozim serem, natomiast jeśli nie lubisz tego rodzaju sera, możesz użyć
Kulinarne przygody GatityPiękny zielony kolor zawdzięcza dodatkowi rukoli. Rukola dodała również nieco pikantności zupie. Polecam Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g cukinii 100 g rukoli 1 łyżka masła 1/2 l bulionu sól, pieprz oraz: ulubiony makaron Przygotowanie: Myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w małą kostkę, odstawiamy. Cukinię obieramy, wyjmujemy pestki i ścieramy(...)gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy startą cukinię i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy rukolę i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityDobrze smakuje i ładnie wygląda. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g makaronu chińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu(...)łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Myjemy warzywa. Papryki kroimy w kwadraty, bakłażan w kostkę, cukinię w półkrążki. Wysypujemy na blaszkę do pieczenia. Posypujemy suszoną kolendrą, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawami. Wstawiamy do pieca. Pieczemy 30-35 minut. Krok 2 Krewetki
Niedzielny kucharzimbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje! Składniki: 300g polędwicy z dorsza 200g kolorowego makaronu 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 marchew 170g brokułu 1 mała papryka 1 papryczka chilli 160g cukinii 1-2cm świeżego imbiru 100g groszku cukrowego 50g sera(...)większe kostki, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć kilka minut na oleju arachidowym. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Ser zetrzeć na tarce. 4. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, cukinię na półplasterki, papryczki w cienkie plasterki, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. 5. Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki
Szalona Kuchnia EwelinyDziś mam dla Was przepis na makaron z mielonym mięsem indyczym w pomidorowym sosie. W zasadzie przepis ma dla Was Milena, bo to jedno z jej ulubionych dań i podczas ferii sama je przygotowała (oczywiście pod moim okiem). Przepis jest bardzo prosty, ale pyszny. Dobrej jakości produkty robią tu całą robotę. Wspólne gotowanie to według mnie jeden z najlepszych sposobów(...)produktów Milena ma kilka ulubionych dań. Jednym z nich jest spaghetti bolognese (makaron z mielonym mięsem w pomidorach), które robimy w przeróżnych wariantach. Nie zawsze używamy długich nitek – wybór makaronu zawsze zostawiam dzieciom. Czasami do makaronu dodajemy warzywa, które kroimy w paski (np. cukinię czy marchewkę), wzbogacając potrawę o błonnik (zobaczcie zresztą tutaj ). Najczęściej wybieramy chude kawałki mięsa, które
DietologDziś mam dla Was przepis na makaron z mielonym mięsem indyczym w pomidorowym sosie. W zasadzie przepis ma dla Was Milena, bo to jedno z jej ulubionych dań i podczas ferii sama je przygotowała (oczywiście pod moim okiem). Przepis jest bardzo prosty, ale pyszny. Dobrej jakości produkty robią tu całą robotę. Wspólne gotowanie to według mnie jeden z najlepszych sposobów(...)produktów Milena ma kilka ulubionych dań. Jednym z nich jest spaghetti bolognese (makaron z mielonym mięsem w pomidorach), które robimy w przeróżnych wariantach. Nie zawsze używamy długich nitek – wybór makaronu zawsze zostawiam dzieciom. Czasami do makaronu dodajemy warzywa, które kroimy w paski (np. cukinię czy marchewkę), wzbogacając potrawę o błonnik (zobaczcie zresztą tutaj ). Najczęściej wybieramy chude kawałki mięsa, które
Dietologsmaczne danie jednogarnkowe. Polecam dla smakoszy kuchni chińskiej i nie tylko. Jak dla mnie bomba :) SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 250 g makaronu chow mein 1 mały brokuł 1 mała cukinia 1 marchew 250 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerwona garść groszku cukrowego 3 ząbki czosnku 1 centymetrowy kawałek imbiru sól, pieprz, słodka papryka(...)kroimy w kostkę. Pieczarki, marchew, paprykę, imbir, cebulę w paseczki. Cukinię kroimy w talarki a brokuł na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni, na oleju podpiekamy cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy mięso i przyprawy. Chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy warzywa, wlewamy 1/2 szklankę wody i przykrywamy patelnię. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po kilku minutach odkrywamy patelnię
Kulinarne Fantazje Mariolidanie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D Tagliatelle z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem(...)wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość posypać parmezanem i udekorować czarnymi oliwkami. Wyszło pysznie, ale nic nie zastąpi prawdziwego makaronu :P Smacznego
MarciochaKucharzypokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone(...)garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy kiedy makaron i warzywa są lekko twarde. Dekorujemy listkami bazylii i selera naciowego. Artykuł Akademia Kulinarna GoCook
Ugotowane pozamiataneSmażone talarki panierowanej cukinii, podobnie jak patison są pyszną alternatywą dla mięsnych dań. Cukinia to wdzięczne warzywo w każdej formie, wystarczy niewielka ilość przypraw by smakowicie manipulować i dostosować jej smak do naszej zachcianki kulinarnej. Cukinię można grillować, podsmażyć na patelni, przygotować z niej nitki makaronu warzywnego przypominającego tagliatelle. Można też przygotować ją według poniższej instrukcji i w efekcie otrzymać
ProstePesto.plmożecie użyć zarówno innego makaronu, jak i innych dodatków. Świetnie sprawdzi się tu bazylia, kolendra, szpinak, wszelakie grzyby, kurczak czy krewetki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA MAKARONY: TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI
globuskulinarnyekspresowe danie jednogarnkowe z kurczakiem, makaronem, warzywami i serem. Świetny pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny. Możemy tutaj użyć dowolnych warzyw oraz ulubionych gatunków serów. Wszystko dozwolone. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora(...)łyżka posiekanego koperku sól, pieprz *** Fileta z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Składniki powinny być minimum do połowy przykryte płynem *** *** Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem na średnim
Blog z Apetytem