Dziś polecam wam szybkie danie smaczne zdrowe i niezdrowe różnie to każdy rozumuję. Sezonowo i smacznie . Składniki: cukinia 400 g pomidory malinowe 600 g marchew 300 g schab 200 g mielone 200 g czosnek 4 ząbki makaron jaki lubicie 250 g sól i pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona ostra do smaku rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam) Wykonanie(...)nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem oraz solą,pieprze,papryką mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami i mięskiem ,mieszamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.Gotowe można jeść
Różowa kuchniakawałki, czosnek obrać i pokroić drobno, podobnie pomidorki koktajlowe Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, podsmażyć, dodać cukinię - wymieszać całość i smażyć do momentu, aż warzywa stracą surowiznę Dodać pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę razem smażyć (pod przykryciem), jeśli chcemy mieć więcej sosu do makaronu to dodać można niewielką ilość śmietany (nie używałam prawie do dania soli) Na ugotowany makaron bezglutenowy
Proste PotrawySkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną
Aga w kuchnikolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki oliwy Makaron ugotować wg przepisu(...)pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła. Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami. Podawać gorące
6niebojest sezon. Wiosenna, letnia, jesienna i zimowa Minestrone mogą się od siebie bardzo różnić. W związku z tym wykorzystajcie warzywa, które najbardziej lubicie. Do mojej jarzynowej pomidorówki użyłam pomidorów, cukinii, szpinaku i papryki. W zależności od sezonu możecie wykorzystać pomidory z puszki (świetnie sprawdzą się zwłaszcza te z bazylią), passatę albo świeże pomidory. Obowiązkowo podajcie Minestrone ze świeżo startym parmezanem(...)świetny pomysł na zdrowy posiłek pełen warzyw. Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie włoską kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza : Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki: 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, mała cukinia, puszka pomidorów (400 g) lub passata albo świeże pomidory, czubata łyżka koncentratu
Lekcje w kuchniwielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii 1-2 marchewki 1 mała czerwona cebula Cząber lub oregano Kilka łyżek wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sól Pieprz Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie(...)dusić do miękkości kilka minut. Po odparowaniu wody, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyć do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Gdy sos będzie za gęsty dodać kilka łyżek wody. Tak przygotowany sos wymieszać z makaronem. Na talerz nakładać porcję makaronu wymieszanego z sosem, który możecie posypać startym parmezanem
Fabryka pomysłówInne ciekawe przepisy z wykorzystaniem papryki, cukinii i bakłażana: bruschetta z pieczoną papryką kanapka panini z grillowaną papryką i cukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza(...)użyciem. 4. Zabieramy się za składanie ratatouille. Na dno okrągłej lub owalnej formy wylej sos i wyrównaj. Na sosie układaj naprzemiennie plastry warzyw. U mnie kolejność - bakłażan, żółta cukinia, pomidor, zielona cukinia. Najlepiej jest najpierw przygotować stosiki z plastrów warzyw, a następnie układać je na sosie. 5. W miseczce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Posmaruj mieszanką
Chilli Czosnek i OliwaDużo się dzieje, jest kolorowo, zupa mega sycąca i treściwa. Makaron warzywny zakupiłam w markecie ze zdrową żywnością. Można zastąpić innym makaronem lub kilkoma o różnych kształtach. Dość gęsta i głód zaspokoi na długo. Zapraszam do przepisu. Składniki 200 g makaronu warzywnego lub według swojego uznania 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łodyga selera(...)włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi z serwisu
gotuj ze mnądwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych językach(...)soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy na pół i kroimy w wąskie (kilka milimetrów) półtalarki. Z papryki usuwamy nasiona
Kulinarna Pokusasię z serami: kremową ricottą, aksamitną mozzarellą i wyrazistym parmezanem. W naszym przepisie, dla ułatwienia, zamiast płatów makaronu na lasagnię użyliśmy kokardek. Jest z nimi mniej zachodu niż z płatami i są tańsze. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając(...)formie do zapiekania. Nam bardzo spodobał się pomysł z zapieczeniem makaronu w słoiku. Kiedyś po raz pierwszy zrobiliśmy w ten sposób lasagnię z cukinii według przepisu FitmenCook. Teraz spróbowaliśmy bardziej klasycznej wersji ze zwykłym makaronem. Robienie zapiekanek w słoikach coraz bardziej wchodź nam w krew. To niesamowicie wygodny sposób przyrządzania jedzenia, które potem łatwo można zabrać do pracy, albo podać
Niedzielny kucharzformie do zapiekania. Nam bardzo spodobał się pomysł z zapieczeniem makaronu w słoiku. Kiedyś po raz pierwszy zrobiliśmy w ten sposób lasagnię z cukinii według przepisu FitmenCook. Teraz spróbowaliśmy bardziej klasycznej wersji ze zwykłym makaronem. Robienie zapiekanek w słoikach coraz bardziej wchodź nam w krew. To niesamowicie wygodny sposób przyrządzania jedzenia, które potem łatwo można zabrać do pracy, albo podać
Niedzielny kucharztaki wyśmienity obiad. Obowiązkowo trzeba go podać z lampką wytrawnego białego wina. Spaghetti można też przygotować z kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 pęczek zielonych szparagów (można dać mniej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki
Healthy food explorerIdealny dodatek do kanapek ,super sprawdzi się również do mięs z grilla, może służyć też jako gotowy sos do makaronu-mniam....uwielbiam takie produkty Uwielbiam cukinię akurat coraz więcej jej w ogrodzie więc postanowiłam przypomnieć mój stary przepis-jest naprawdę prosty do zrobienia i tani- bardzo mi smakuje a szczególnie nutka mojej ulubionej przyprawy curry(oczywiście jak nie przepadacie
Swojskie jedzonkoSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 1 kulka mozzarelli light 100 g czerwonej soczewicy 1/2 czerwonej papryki 300 g kalafiora pęczek szparagów 200 g szpinaku 1cebula sól
czarrna od kuchniSkładniki: około 6 płatów lasagne 300 g szynki wieprzowej 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g
Qchnia po prostu