być fit, dajcie po ludzku starty parmezan! Dużo startego parmezanu, niech otuli Was smak umami :) Składniki: 60 g makaronu, dałam duże świdry 2 łyżki pesto bazyliowego 1 łyżka śmietany 12% 10 szparag 200 g pomidorków koktajlowych 200 g cukinii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego do smażenia sól, pieprz, świeża(...)tarted light (lub parmezanu) Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i w tym samym czasie wstaw wodę na szparagi. Do gotującej się wody wrzuć szparagi pozbawione łykowatych końcówek i gotuj około 5 minut. Odcedź. Przygotuj sos do makaronu. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek przez około minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone drobno szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Smaż
Mango PapajaGdybym zamiast ryżu dodała makaronu, to mogłabym nadać zupie nazwę "Włoska zupa pomidorowa z bazylią i cukinią". Jednakże miałam strasznego "smaka" na ryż, więc zostałam przy krótkiej i prostej nazwie ;-) Zupa jest bardzo smaczna i zdrowa. Oczywiście mimo tego, że pomidory są bardzo zdrowe i dietetyczne, to nie można jeść ich codziennie w nadmiernych ilościach, bo grozi to przedawkowaniem pewnych
Passions hobbies lifeUdon to taki chiński makaron idealny na ciepło, zimno i jak tam chcecie. Ja kupiłam makaron świeży, który tylko wrzuciłam na patelnię i podgrzałam. Do niego
Moje Małe CzarowaniePikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor, Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu
w mojej kuchnirydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków(...)autorka: gaita z bloga Katalog smaków Jesienne szaszłyki z borowikiem, maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie(...)Zalać sosem sojowym i odstawić na 20-30 minut.Marchew i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub krajarką do sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać
Kulinarne Inspiracjeporcja Składniki: 100 g ugotowanego wcześniej makaronu farfalle czyli kokardki 1 pomidor kilka kuleczek mozzarelli 2 łyżki startej na dużych oczkach cukinii 2 szczypty suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron przekładamy do miseczki. Pomidora ze skórą kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Dodajemy do makaronu. Kuleczki mozzarelli rozrywamy i dodajemy do makaronu
Moja smaczna kuchniaLubię sosy śmietanowe, ale koniecznie z dużą ilością warzyw. W tej potrawie jest ich pod dostatkiem. 400g makaronu 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 300g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 1 opakowanie rukoli 500g pomidorków kotajlowych sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)ostra ser cheddar olej 1. Filety, cukinię i cebulę kroimy w kostę, pieczarki w półplastry, czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety, obsypujemy je solą i przyprawami. Dodajemy cukinię, cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy do odparowania wody. Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając. Wyłączamy gaz. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, rukolą
Szefowa kuchnimożna do niego dodać kurczaka, albo krewetki. Ważny jest sos: bardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki: 1/2 opakowania makaronu (lo mein, linguini albo spaghetti) 2 marchewki 1 średniej wielkości cukinia 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cebula lub szczypior: zielona i biała część 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron (w nieosolonej wodzie) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w cienkie plastry lub przy pomocy wycinarki pokrój w warzywne spaghetti. Pieczarki i cebulkę pokrój w plastry. Krok
Niedzielny kucharzSkładniki : ok. 1/2 l passaty puszka czerwonej fasoli 2 marchewki duża cebula mała cukinia średnia czerwona papryka sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować Fasolę osączyć na sicie Cebulę obrać pokroić w pół krążki Umytą paprykę pokroić w piórka, obraną ze skórki cukinię w dość grubą kostkę, podobnie marchew Na rozgrzanej patelni z tłuszczem przesmażyłam krótko cebulę, dodałam paprykę
Proste Potrawyzupełnie niepotrzebnie, bo całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało. Wam też polecam! Składniki na 6 porcji: 40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki 40 dag świeżych kurek 1 cukinia 1 por ½ cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 łyżki oleju ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18% 10 dag serka pleśniowego brie Pęczek natki(...)się zeszkli. Po chwili dodać kurki oraz cukinię, dusić do momentu, aż połowa płynu odparuje, zalać słodką śmietanką, dodać pokrojony na kawałki serek brie, doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem do smaku, gotować około 5 minut , sos lekko zgęstnieje i ser się rozpuści. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić
Wanilia i Kardamondanie z ulubionym warzywem Maćka (chyba ;)). Mowa oczywiście o cukinii. Doprawiłam ją tymiankiem, solą i pieprzem. Sos przygotowałam na bazie mascarpone. Całość podawałam z makaronem. I wiecie co? To jest naprawdę dobre! Polecam. Składniki: 2 cukinie 1 cebula 125 g mascarpone 3/4 szkl. bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)oliwie. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość dusić ok. 10-15 minut. Następnie dodać bulion, mascarpone, doprawić i delikatnie wymieszać, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Podawać z makaronem
zadanie-gotowanieCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące
wegujemymoje smaki. Wykończeniem jest ser i świeża bazylia lub posiekana natka. Najlepsza, jak dla mnie wersja dania z makaronem, obok carbonary . Zdarza się, że do takiego makaronu wrzucam posiekane czarne oliwki, pieczarki, cukinię lub/i chili. Jest pysznie! Oliwki wzbogacają wytrawnym smakiem, chili zaostrza, nie tylko apetyt Każda wersja skrada moje serce, a im więcej dodatków tym lepiej. Nie byłabym sobą
Zasmakuj Kuchnicebula mała 1-2 ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (lub szczypta chilli), oregano, tymianek, bazylia tarty parmezan oliwa/olej do smażenia makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Bakłażan kroimy na plastry i/lub kostkę, solimy i przekładamy na sitko i odstawiamy na 10-15 minut, następnie przepłukujemy(...)/olejem przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i bakłażany i znów przesmażamy. Możemy już lekko doprawić danie aby mięso i warzywa zaczęły przechodzić smakami przypraw. 4. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oraz znów
Gotowanie...to proste !