Polecam Wam również. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na zapiekanki. Makaronowe, ryżowe, ziemniaczane, a nawet takie z kaszą. Wszystko znajdziecie tutaj Składniki 300 g makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 kiełbasy śląskie 1 cukinia 200 ml śmietany 18% 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki czubate curry sól Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Kiełbasę pokroić w kostkę
O kuchni z uczuciemblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie(...)cytryny i parmezan 2. Całość przyprawić solą 1. Cukinie pokroić w paski- długie wstążki za pomocą mandoliny, noża bądź obieraczki do warzyw. Mają wyjść paseczki szerokości tagliatelle. 2. Paseczki układać na durszlaku i posypać je solą, Po około 30 min sparzyć je wrzącą wodą uważając by się nie poparzyć. 3. Osuszyć makaron papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem. 4. Cukiniowy makaron przełożyć
KreatywnePinypyszne i robi się je bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje posiekanie wszystkich składników. Później to już kilka minut. Tym razem zrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu(...)żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze
OstryKęspyszne i robi się je bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje posiekanie wszystkich składników. Później to już kilka minut. Tym razem zrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu(...)żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze
OstryKęschodzi o smak :) Zjedli, aż im sie uszy trzęsły. Zostawiam Was z prostym, ale smacznym daniem i zmykam pod kołderkę. SKŁADNIKI: 250 g makaronu Tagliatelle 1 szlotka 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 6-7 plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić: Makaron ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać olej(...)solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym parmezanem
Kuchnia w opałachSpaghetti z cukinii z klopsikami – szybkie i pyszne danie z warzywnym makaronem. Powyższe składniki wystarczą na 2 porcje. Spaghetti z cukinii z klopsikami – Składniki: Składniki na klopsiki: 250g mięsa mielonego z szynki w The post Spaghetti z cukinii z klopsikami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejedno z moich ulubionych połączeń. Aromatyczne pesto doskonale współgra z kurczakiem i warzywami w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu. Składniki na 1 porcje: 60 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 100 g piersi z kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki (1/2) 40 g pieczarek (2 sztuki) 2 łyżeczki zielonego pesto opcjonalnie łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)kostkę. Dodać pesto. Podsmażyć do miękkości kurczaka. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę i w połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Opcjonalnie dodać łuskane ziarna słonecznika. Chwilę podprażyć. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii 2-3 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 papryczka chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki
PatiGotujewtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego 150 ml śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła łyżka oleju makaron skręcone rurki szczypiorek Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować(...)małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporcje: 400 g makaronu żytniego 1 brokuł 4 kiełbaski typu śląska 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia sól, pieprz i słodka wędzona papryka mielona natka pietruszki Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Kiełbaski pokroić w półplasterki i smażyć na złoto(...)zeszkli wrzucić je na patelnię. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i nieobraną cukinię. Wszystko doprawić i znów smażyć przez kilka minut. Na koniec wmieszać ugotowany brokuł. Podawać na ciepło z makaronem i posypane posiekaną natką pietruszki
Simply Fooddowolnymi dodatkami typu kasza, ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek. Składniki 400g filety z indyka 2 łyżeczki curry 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 2 łyżki śmietany oliwa do smażenia szklanka makaronu razowego np. rurki mała cebula sól pieprz Indyk w curry z warzywami – przepis Cebulę szklimy na oliwie. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę(...)indyka i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy curry i pokrojone w półplasterki cukinię i bakłażana. Smażymy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym daniem i podajemy. Smacznego! Artykuł Indyk w curry z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaron spaghetti. Do tego cytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie(...)sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie
Raj dla Podniebieniacytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak(...)rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego
Raj dla Podniebieniawarzyw. Makaron warzywny to u nas prawdziwy hit. Ja nawet nie miałam pojęcia, że buraki w opcji spaghetti mogą smakować tak wybornie! Z czego można zrobić makaron warzywny? Ja próbowałam już cukinii. Buraki – to był mój pierwszy raz. Ale można zrobić też na przykład marchewkowe. Żeby było łatwiej, warto kupić SPIRALIZER . Jeśli nie wiecie co to, koniecznie sprawdźcie tutaj
Matylda GotujeSkładniki : 200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowegomała cebula3 - 4 jajka kilka suszonych chińskich grzybów munpół młodej cukinii ze skórką1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowegopieprznatka pietruszki, szczypiorek lub kolendraodrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny)Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez kolejne(...)minut gotujemy. Chiński makaron błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we wrzątku. Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Smażony makaron z jajkami i grzybami
Bon Appetit Małgorzaty