ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam). Składniki (na kilka sporych porcji): 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta) 1 – 2 papryki 2 – 3 pomidory 2 cebule Kilka różyczek brokułu(...)ugotować al dente. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku
Sto kolorów kuchniMożna doprawić solą i pieprzem.ucieramy składniki w moździerzugotowe pestomakaron z pestoPesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki
Bon Appetit MałgorzatyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej
Kuchnia MagdaLenywspaniałego! Niby zwykły makaron, a jednak w całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej(...)mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie
Kto ugości moich gości?warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy(...)pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy
Kuchnia w czekoladzieczasochłonnego. Firma pochłania większość doby... Chciałabym móc rozszerzyć dzień o te kilka godzin. Przygotowałam więc na szybko zapiekankę makaronową z warzywami. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego Arc Pol 2 marchewki 1 cukinia 1/2 brokuła mały por 1 puszka kukurydzy 1 cebula 150 g startego żółtego sera 4 łyżki śmietanki 18% pieprz sól ostra papryka słodka papryka rukola do dekoracji olej(...)pokroić w plastry. Gotować brokuły w osolonej wodzie przez 3 minuty. Cebulę pokroić w piórka. Cukinię pokroić w plastry. Por pokroić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wymieszać wszystkie warzywa. Przyprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do warzyw makaron oraz połowę żółtego sera i śmietankę. Przyprawić wg uznania. Wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć
Kuchnia w oparachWegetariański gulasz z makaronem , czyli warzywny sos z pomidorów, papryki i cukinii to zdrowy obiad bez mięsa wzbogacony białkiem ze strączków. Idealny w sezonie na pyszne, dojrzałe pomidory i słodką czerwoną paprykę. Pomijając parmezan otrzymacie danie wegańskie. Po inne przepisy na obiady bez mięsa zapraszam tutaj. Po przepisy na Gulasze warzywne tutaj, a przepisy z makaronami znajdziecie tu. The post
Moja Delicjanaczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu dodałam pokrojone w kostkę i przesmażone cukinię i bakłażany oraz mielone mięso. Wymieszałam i nadziałam tym muszle. SUROWE bo ja z tych co to się nie lubią przemęczać (lazanię też robię na surowym makaronie, a co! ). Sos musi być po prostu bardziej mokry i makaron dokładnie przykryty z góry
Z butelką mleczka w tlePolsce! Makaron z warzywami to jeden z moich ulubionych przepisów! Makaron z warzywami i mozzarellą / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu średniej wielkości 1 bardzo mała czerwona papryka 1 duży pomidor 1/3 średniej cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki 3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 kuleczki(...)mozzarelli kilka gałązek tymianku sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy środek i kroimy paprykę w paski. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek oraz słodką paprykę. Mieszamy. Gdy zacznie
Moja smaczna kuchniacukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości. Składniki na 5 porcji/ 10-12 płatów lasagne 1 dość duża cukinia(...)wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia. Szynkę pokroić w cienkie paski. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty lasagne, plastry cukinii oraz posypać szynką , polać sosem
Wanilia i Kardamonmakaronu z szafki (tego też nie było w żadnym sklepie!) i otwartą kilka dni wcześniej wędlinę drobiową. Warzywa kupiłam według planu - tego w Lidlu było pod dostatkiem ;) Z posklejanych składników wyszło coś niesamowicie pysznego! Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje makaronu. 1 porcja to ok. 420 kcal. Składniki: 160g suchego kolorowego makaronu (dowolny rodzaj) 60g wędliny drobiowej 1/2 cukinii(...)opakowaniu - odstawiamy na bok. 2. Pieczarki kroimy na pół, połówki w plastry. 3. Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski. 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. 5. Wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy 3 minuty na średniej mocy palnika 6. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy
Prosto z Kotłagarści pieczarek 2 połówki cukinii (haha, niech będzie na dwa ) 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego kolendra mielona, bazylia suszona i sól do smaku 2 porcje makaronu soba (2x75g) Mięso kroimy w kostkę. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. marchewki i pieczarki czyścimy. Rozgrzewamy patelnię lub woka. Dodajemy mięso i pieczarki i chwilę dusimy, aż pieczarki zwiędną. Dodajemy marchewkę, cukinię i groszek
KucharzycaNaszły mnie smaki na ostre więc powstała pikantna zupa z tego co było pod ręką. A pod ręką była cukinia i ćwiartki z kurczaka więc trafiły do gara. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 700 g młodej cukinii, dałam po kawałku zielonej i żółtej 1 cebula 3 ząbki czosnku świeża papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól,pieprz(...)nastepnie dodać pokrojoną cukinię. Chwilę przesmażyć i całość zalać bulionem. Dodać posiekaną papryczkę chili, ilość zależy od tego jak lubimy ostre. Gotować aż cukinia będzie miękka, w trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem, można dodać jeszcze papryczki jeśli daliśmy za mało. Na koniec zupę zabielić śmietanką. Dodać rozdrobnione mięsko i wymieszać. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym
Monia miesza i gotujekrótko. Jeśli szukasz inspiracji na makarony warzywne, tu znajdziesz kilka przepisów . Nie tylko na zucchini:) Przepis na kurczaka margherita ze spaghetti z cukini wzorowaliśmy na Lecremedelacrumb.com Szklanki: Podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka tartej mozzarelli 2 łyżki przyprawy włoskiej (przepis znajdziesz tutaj ) lub łyżka oregano i łyżka tymianku Garść pomidorków koktajlowych 2 małe cukinie Sól Pieprz Olej do smażenia Pesto(...)ogniu 4 minuty. Przewróć na drugą stronę. Posyp filety mozzarellą. Dodaj pomidorki. Przykryj patelnię. Smaż filety jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni. Przykryj. Krok 4 Umyj cukinie. Potnij obieraczką do warzyw na „makarony”. Przełóż na patelnię, na której smażył się kurczak. Wstaw na kuchenkę na mocny ogień. Obsmażaj przez chwilę, żeby cukinia lekko się podpiekła. Nie smaż za długo, żeby
Niedzielny kucharz