smaku będzie wspaniały. Mnie brakowało w nim "pazura" - więc dodałam czosnek i anchois. Składniki: 3 porcje makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek paczuszka orzeszków pini pół łyżeczki chilli w płatkach cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta skórka otarta z jednej cytryny ( kupiłam ekologiczną w Lidlu) starty ser pecorino(...)Ugotuj makaron. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć orzeszki pinii, aby się lekko zarumieniły dodaj cukinię, posól. Mieszaj i duś kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny i odcedzony makaron. Posyp chilli. Wyłóż na talerze i posyp serem pecorino
AZgotuj!lazanię przygotowałam z domowego prawdziwego włoskiego ciasta na makaron, ale tym przepisem podzielę się z Tobą innym razem. Polecam na początek użycie gotowych płatów makaronu, lub sięgnąć po dowolny makaron, jaki masz w szafce kuchennej. PRZEPIS NA DOMOWĄ LAZANIĘ Z ZIEMNIACZANO- SEROWYM SOSEM, PARMEZANEM I SZAŁWIĄ składniki; - makaron na lazanie - włoska oliwa z oliwek - 8 małych ugotowanych ziemniaków(...)masła - świeża szałwia - trójkącik parmezanu Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek, na spód naczynia dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, liście szałwii, rozłóż makaron, a na nim cieniutkie plasterki cukinii. Ugotowane ziemniaki, ricottę i 1/2 startego na tarce parmezanu, połącz ze sobą widelcem, lub zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową. Całość wymieszaj. 1/3 masy wyłóż
SMYKWKUCHNIznajdziecie na blogu. Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym(...)Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem
Moja smaczna kuchniaGłównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku(...)startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj
Tradycyjna Kuchniawiosnę, wiec staram sie, żeby moje potrawy były bardziej wiosenne, bardziej kolorowe i lekkie. I taka jest moja lazania. SKŁADNIKI 250 gr makaronu typu lazania 3 cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 radicchio 1 cebula 100 gr parmezanu suszone oregano sól, pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej(...)masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Warzywa Cebulę kroimy w kostkę, smażymy aby się zeszkliła. Cukinię i paprykę kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Do ciepłych warzyw dodajemy pokrojone radicchio, całość mieszamy
La grande e la piccola cuocaaromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki(...)chcę uzyskać. Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję cukinię i suszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek
Zasmakuj KuchniDodatki do zupy: 4 mini cukinie lub pół średniej pokrojona w grubą kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w grube paski 2 kolby kukurydzy pokrojone w grube plastry Klopsiki: ok. 400 g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry lub pieprzu ziołowego Dodatki: 150 g makaronu ramen 4 jajka Cebulę kroimy(...)klopsy, które następnie gotujemy w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Makaron gotujemy ok. 3 minut. Jajka gotujemy na twardo. Z zupy wyjmujemy warzywa – kukurydzę, cukinię oraz paprykę. Wywar przecedzamy przez sito. Podajemy z makaronem, klopsikami, jakiem i warzywami
Kucharzycakilku tygodni, ale i ona niedługo pojawi się w moim arsenale. Na pewno przyda się fanom kuchni chińskiej oraz tym, którzy wykazują gotowość, by zamienić tradycyjny makaron na spaghetti z cukinii. Jadłam i powiadam Wam, wcale nie ustępuje mącznemu oryginałowi. Ma za to o wieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga(...)doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam płaską, elektroniczną wagę, na której łatwo ustawimy różnego rodzaju naczynia. Eleganckie retro wagi z szalką
W kuchni wieczoremSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g mięsa mielonego 2 duże pomidory 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 małe czerwone papryki 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z ostrych papryczek sól, … Czytaj dalej Penne z mięsem i warzywami
czarrna od kuchniPorcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób. Można przygotować od razu na dwa dni (jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji.Składniki:- 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy:- 60g oleju kokosowego(...)było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al'dente.Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera
Smaczne ZdroweZapiekane pomidory z mozarellą to bardzo szybka przystawka na ciepło. Już nie musimy bać się niespodziewanej wizyty gości. Przystawka jest bardzo lekka i pożywna, zatem idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotować i przechowywać osobno, żeby nie „wypił” całego bulionu z minestrone. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku(...)będą rozdrobnione, wlewaj powoli oliwę. Posól do smaku i przypraw cytryną. Przełóż do pojemnika i szczelnie przykryj. Krok 3 Wracamy do zupy. Pokrój cukinie w kostkę, a fasolkę w mniejsze kawałki. Wrzuć do zupy razem garścią makaronu. Gotuj przez 7-8 minut aż makaron będzie al dente. Podawaj minestrone z wyłożonym na wierzch pesto. Artykuł Poniedziałek: Minestrone al pesto pochodzi
Niedzielny kucharzprzyjdzie na myśl i jaki akurat mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa SKŁADNIKI: 100 g makaronu penne 100 g suszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować(...)małe kawałki i podsmażyć na patelni. Można dodać łyżeczkę oleju z pomidorów. Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano sól, pieprz ulubiony makaron lub kasza Wykonanie: Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię również pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Wrzucić(...)minut na średnim ogniu. Dorzucić cukinię i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wlać passatę pomidorową, wrzucić usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub kaszą
Healthy food explorer