miałam obiekcje co do sosu śmietanowego. Wydawało mi się, że to jakoś nie mój smak… no ale jak się okazało, byłam w błędzie. Teraz to nasze ulubiony makaron. Przebija smakiem nawet tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, które uwielbia chyba każdy. Jedynym problemem jest to, że zawsze wychodzi mi go za mało. Chyba muszę zwiększyć proporcje ponieważ mój(...)Mój minus to zdecydowanie kaloryczność. No ale Carbonarę trzeba koniecznie spróbować! Tagliatelle Carbonara Składniki na 2 porcje: · 250-300 g makaronu · 200 g chudego wędzonego boczku · 80 g szynki surowej np. szwardzwladzkiej (opcjonalnie
Mania Gotowaniazrobić taki makaron, ale jakoś zawsze odkładałam to na później. Danie przyrządziłam na podstawie przepisu znalezionego na makarony.co . Wyszło pysznie, szybko i zawsze to makaron w innej wersji niż spaghetti. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Lubię gotować z kimś, dlatego tym razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty
Fabryka pomysłówLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem. Jako makaronu użyłam takie z zupki chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie
Pasja Smakuogromnego tanku w plastikową butelkę. :) Kolejna pozycja - makarony bo czego innego się spodziewać. Najbardziej słynna chyba carbonara ale bez śmietanki tak jak u nas, czy spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :( Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone
Brzuszki ŁakomczuszkiBardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie
Buniabaje w kuchnidanie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to szpinakowe pesto . Spaghetti ze szpinakiem i pesto Składniki: 250 g makaronu 200 g szpinaku 3 łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszków 50 g startego sera typu parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na kolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości(...)cienkie plastry, a następnie po pozostawieniu kilku plastrów do dekoracji bardzo drobno posiekałem. Drobno posiekałem również pęczek natki pietruszki. W szerokim garnku zagotowałem osoloną wodę i umieściłem w niej makaron pełnoziarnisty, który gotowałem przez około minutę krócej, niż wskazany na jego opakowaniu czas potrzebny do ugotowania go al dente - bardzo ważne jest aby makaron nie był zbyt miękki. Do głębokiej
Wyprawy kulinarnekonkursu organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Po otrzymaniu paczki, z wielką ciekawością zajrzałam do środka. Pudełko rozbłysło intensywnymi kolorami opakowań z makaronem z mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu? Przepis na pastę, ma być pomysłem z kuchni fusion, jak dla mnie
SMYKWKUCHNIalternatywa w stosunku do tagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron(...)aceto balsamico di Modena 50 g parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente. Na gorącej oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony boczek. Posolić, wlać ocet i dusić ,dopóki płyn całkowicie nie odparuje. Ugotowany makaron odcedzić i zmieszać z boczkiem. Posypać startym parmezanem. Polecam przepis szczególnie ze względu na wspaniały nowy smak boczku. Potrawa
Kulinarny karnet Christopheraakcji: Co można powiedzieć o mnie i moich preferencjach kulinarnych zaglądając do mojej spiżarni (czytaj kuchennej szafki)? v Na pierwszym miejscu znajdują się różniste makarony: od tych najbardziej popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn(...)grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchni ę śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo Hiszpank ą )) bardzo mi ta kuchnia odpowiada, ze względu na swą różnorodność i swoistą lekkość. Właśnie sobie uzmysłowiłam
Mia Cucina SofietaMakaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło... Cannelloni
bastalenaSłoneczne Pola -suszone pomidory + olej z suszonych pomidorów- bo jest super przyprawiony -łyżeczka, nawet mniej ostrego oleju z papryczek -bazylia Wykonianie jest proste. Nastaw wodę na spaghetti,jak zacznie się gotować -to wrzuć makaron i gotuj. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka, dodaj również kawaleczki suszonego pomidora, postrzępioną bazylię(...)mięknąć, dolej salsy pomidorowej lub jak nie masz, dodaj dobrych pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś. Odcedz spaghetti,zahartuj pod zimna wodą i wyłóż na talerze. Dołóż sosu z bakłażanem...listek bazylii, posyp Ziarnami Sloneczne Pola od Ziarenkowo ... i gotowe. Wybaczcie jakość zdjęć, robiłam je...z drabiny
Z Kuchni Do KuchniPrzygotowałam dzisiaj na obiad spaghetti alla carbonara. Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a
Przepisy Aleksandryjuż lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto no coś cudownego! Składniki: 250g spaghetti (ja użyłam linguine) 800 g piersi z kurczaka 125g rukoli 50g pistacji bez łupinek 50g ser Kolumb (ja akurat w lodówce miałam Cheddara i go użyłam(...)pieprz Od razu mówię, że nie trzymałam się proporcji. Nie mam pojęcia ile to 50g płatków owsianych, czy 125g rukoli! Tak więc nie bójcie się gotować na oko. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Myjemy piersi z kurczaka i osuszamy. Odkrawamy polędwiczki. Filety rozcinamy na skos tak aby powstały 3 kawałki. Odcedzamy makaron (zostawiamy trochę wody z gotowania
Brzuszki ŁakomczuszkiJesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!! Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na makaron Około 18-20 rurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste
Kolizje Smaków