makaron spaghetti - 334 przepisów (strona:6/23)

Spaghetti z pietruszkowym pesto Ani Starmach 122

ząbek czosnku  * 3 łyżki pestek słonecznika * 3 łyżki tartego parmezanu  * sok z cytryny - ja dałam z połowy cytryny  * sól , pieprz * 100ml oliwy z oliwek  * 300g makaronu spaghetti      Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku , parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać

Magiczne Życie Marty
Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois 219

natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu  Tom Bridge na 4 porcje Składniki: na sos z tuńczyka i anchois: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g) 1 puszka(...)anchois (ok. 100 g) 3 łyżki oliwy 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g) 150 ml śmietany lub creme fraiche ( użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii ) dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti ( wykorzystałam pełnoziarnisty ) czarne oliwki do dekoracji Przygotowanie: Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti carbonara 2 147

Składniki:  1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g wędzonego boczku, 1 cebula, natka pietruszki, sól marska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:        Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc tłuszczu. Dodajemy drobno prokrojony boczek wędzony i cebulkę. Podsmażamy, aż boczek będzie chrupiący. Następnie w miseczce mieszamy

Aga w kuchni
Spaghetti krewetkowe 177

wszyscy, którzy nie przepadają za krewetkami powinni spróbować tego!!! SKŁADNIKI na 2 porcje: • 8 krewetek  Black Tiger • 2 porcje makaronu spaghetti (100 g) • 70 g masła • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie(...)połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody. W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą

Blondynka Gotuje
Spaghetti aglio olio 147

przygotowania, ciekawe w smaku i z pewnością sycące. Po raz pierwszy w moim menu, ale na pewno nie ostatni. Polecam jednak sporo wody po posiłku ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 5 ząbków czosnku 2 papryczki chili 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starty żółty ser (do posypania) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać

Pasja Smaku
Spaghetti ze szpinakiem 261

nigdy tego nie próbowaliśmy... Ja szpinak uwielbiam, ale tylko ten, który jest dobrze przyrządzony. Zapraszam na szybki i pyszny obiad.  Składniki (dla 2-3 osób): 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti  225 g mrożonego szpinaku 1/2 małego opakowania śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz kilka płatków parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

Pasja Smaku
Pesto szpinakowe 274

Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy

Kolizje Smaków
C - Pożywne gniazdko, czyli spaghetti z klopsikami 135

bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla(...)przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem ugotowanym al dente

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Spaghetti ze szpinakiem i grana padano 194

Składniki:  makaron spaghetti na dwie porcje  pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku  2 ząbki czosnku  cztery garście startego sera grana padano/parmezanu  szczypta gałki muszkatołowej  sól, pieprz  oliwa  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony, przykrywamy, aby pozostał ciepły. Szpinak podsmażamy na oliwie z plasterkami czosnku, dodajemy gałkę muszkatołową

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 130

oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól starty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.  W trakcie

wyzwania kuchenne
Spaghetti z pesto z bazylii... 112

pół opakowania makaronu spaghetti  kilka łodyżek bazylii ale same listki 4 łyżki nasion słonecznika oliwa z oliwek  2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu Liście bazylii , słonecznik, czosnek i oliwę rozdrabniamy w blenderze jesli mam to dość opornie idzie to dodajemy więcej oliwy...wtedy zdecydowanie blender będzie chciał z nami współpracować... makaron gotujemy.... Makaron mieszamy z pesto i posypujemy

NaKońcuJęzyka
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 245

Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale nie jest trudna. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram makaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków koktajlowych, 1 łyżki miodu, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego(...)bardzo pracochłonne, a moim zdaniem bardziej odpowiednia jest konsystencja sosu zawierająca wyczuwalne kawałki orzechów, niż sos zmielony na kremową papkę.  W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę na makaron. Po dodaniu makaronu gotowałem go przez czas wskazany na jego opakowaniu, nie do jego całkowitego rozgotowania, ale aby był al dente.  Po dodaniu makaronu do wody na patelnię dodałem płaską

Wyprawy kulinarne
Spaghetti a’la carbonara 184

wiele ciekawsze niż beztroski czas zabaw. Teraz natomiast chętnie by się człowiek zamienił i nadal chciał mieć te 5 lat.  Składniki na 4 osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki

Fabryka pomysłów
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 180

dania, jakie przyrządzał sam Paulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku(...)osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj:  BULION

W kuchni Karmel-itki