Post Makaron spaghetti z kurczakiem i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc dzisiaj nasza domowa carbonara. Zwykle przyrządza ją mój Młody i to chyba jego popisowe danie. Tym razem jednak
Smaczna PyzaPomysł na dobrą kolację w weekendowy piątek? Może makaron? Ja uwielbiam pod każdą postacią a dzisiaj w wersji Carbonara. Polecam spróbować! Składniki : * makaron spaghetti * 2-3 plasterki boczku bądź szynki z tłuszczykiem * łyżka oleju rzepakowego * cebula * czosnek * żółtko * 3 łyżki śmietanki * sól , pieprz , bazylia , oregano Przygotowanie : Makaron ugotować tak jak lubimy
Magiczne Życie Martyowczym serem Ġbejna , ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 " . Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik , Lejdi , Mirabelka i Mops . Spaghetti po maltańsku Kuchnia wysp śródziemnomorskich # 2 na 4-6 porcje czas przygotowania: 25 min. Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie 2 łyżeczki(...)czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek
Chilli Czosnek i OliwaWitam! Kolejnym testowanym produktem, który otrzymałam od sklepu Gillian McKeith jest makaron spaghetti z komosą ryżową . Komosa ryżowa? Większość pewnie zrobi wielkie oczy, a w głowie pojawi się pytanie typu: "A co to?". Już wyjaśniam ;) Quinoa, czyli komosa ryżowa to święte zboże dawnych Inków. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu(...)które zapewnia nam wygodne przechowywanie makaronu, za co przyznaję naprawdę duży plus! Sposób na zdrowe spaghetti z makaronem z komosą ryżową? Proszę bardzo! Potrzebujemy (dla dwóch osób): 1 opakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową 1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie
Emcia Pichcidodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw(...)czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - szczypta chilli - 1 łyżeczka masła nie trzeba) + parmezan do posypania oraz 500g makaronu spaghetti Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą
Smaczne Zdrowesezonie truskawkowym. Sezon jest krótki więc szaleję. Już z utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować
Ala piecze i gotujeTakie moje małe eksperymenty kuchenne. Połączyłam kurczaka z pomarańczami i podałam z makaronem spaghetti. Wyszło pysznie:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 1 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki Makaron 2 pomarańcze sól z pieprzem Kamis 1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis odrobina oleju do smażenia 100-150 ml śmietanki 30% Pierś kurczaka pokroić w krótkie cienkie paseczki, oprószyć solą z pieprzem. Jedną
Monia miesza i gotujeszalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek octu balsamicznego, 100 gram żółtych pomidorków koktajlowych, pęczka świeżej bazylii, 50 gram parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek, pełnoziarnistego makaronu spaghetti, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie spaghetti a'la bolognese nie wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa, a zatem bez żadnych czynności wstępnych posiekałem w piórka 2 szalotki, a trzy ząbki(...)ogniu przez 1,5 godziny. W razie gdyby sos robił się zbyt gęsty należy dodać więcej wody. Kiedy sos był już gotowy ugotowałem, według przepisu podanego na opakowaniu pełnoziarnisty makaron spaghetti. Po wstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii, pozostawiając kilka listków do dekoracji i dodałem go do sosu. Dodałem również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia
Wyprawy kulinarnespaghetti to tylko bolońskie... aż pewnego dnia przyszedł czas na zmiany :) Zmiany takie, że na obiad pojawiło się spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :D Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 400 ml śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody
Aga w kuchniszałwii. Makaron z boczkiem i szałwią to danie na szybko, które można przygotować w ciągu 15 minut. Potrzebujemy tylko kawałek wędzonego boczku (ok. 25 dag) , 200 g makaronu spaghetti oraz świeże listki szałwii. Gotujemy w osolonej wodzie makaron spaghetti. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w plasterki wędzony boczek, który następnie podsmażamy na dużej patelni, wytapiamy powoli, aby wytopił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam szczególnie teraz gdy ziemia zaczyna obradzać!!! Co więcej aby stworzyć dobre spaghetti bolognese musimy mieć mięso oraz warzywa najwyższej jakości, bo takie właśnie sięgnęłam! Składniki: 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego 800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego(...)oliwy z oliwek 8 g suszonego oregano 100 g grana padano 10 g świeżej bazylii 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso
Brzuszki Łakomczuszkiwykorzystał do przygotowania dzisiejszego dania spaghetti No. 12 De Cecco, które dostałam do wypróbowania od firmy Indexfood , dlatego post oznaczyłam jako wpis sponsorowany. Jesteśmy z Mężem wielkimi miłośnikami makaronu spaghetti - nie ma dla nas pyszniejszego dania na szybko niż taki właśnie makaron polany oliwą z dodatkiem chilli i czosnku (przecież nie nazwałabym inaczej tak mojego bloga(...)wreszcie do przepisu:) Spaghetti z krewetkami, czosnkiem, chilli i ziołami wg przepisu mojego Męża na 2 porcje Składniki: ok. 225 g mrożonych krewetek obranych z pancerzyków* 200 g makaronu spaghetti, u nas De Cecco No. 12 2 świeże papryczki chilli 2 duże ząbki czosnku oliwa extra vergine, u nas Olitalia natka pietruszki, świeża bazylia sól do smaku (najlepiej gruboziarnista
Chilli Czosnek i Oliwasparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju(...)gotowe, gdy większość wody z pomidorów wyparuje i całość jest dosyć gęsta. Wtedy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotowe. 6. Wykładamy na ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron spaghetti i posypujemy startym żółtym serem. A teraz się przyznam, że ostatnio zapomniałam (faux pas!) dodać czosnku i też było pyszne ;) Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówsmacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki (ok. 4 cm), pozostałe łodyżki kroimy na talarki. Talarki ze szparagów umieszczamy(...)gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany. Do powstałego sosu dodajemy ugotowany al'dente makaron i mieszamy dokładnie. Wykładamy
Miksturownik