makaron spaghetti - 334 przepisów (strona:2/23)

Pesto alla Genovese 147

bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii SKWORCU , polecam z tego sklepu, gdyż tam nigdy nie zawiodłam się na jakości. 1/2 szklanki parmezanu  sól oliwa z oliwek makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: Na początku wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii(...)bazylia. Na końcu dodajemy po odrobinie oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente makaron spaghetti i wymieszać z naszym pesto. Mój syn lubi do tego dania włożyć sobie na talerz tuńczyka w sosie własnym, ale to tylko taka ciekawostka z mojej strony ;) SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Pesto z Chlorellą 144

szklanki listków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii Skworcu 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek mały pęczek szczypiorku ok. 1 malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej kolejności wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii(...)odrobinie oliwy z oliwek, próbujemy i solimy do smaku. Na sam koniec dodajemy sproszkowaną chlorellę. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić makaron spaghetti i wymieszać z naszym sosem. Jeśli nie jesteśmy w stanie zużyć całego pesto od razu, możemy je przełożyć do słoiczka, zalewamy wierzch małą ilością oliwy, aby nie wysychał

Blondynka Gotuje
Spaghetti z kaszanką 134

zabijcie mnie, ale znowu makaron. Mój blog to istny makaronowy gar. Wybaczcie. Dzisiaj połączenie makaronu spaghetti z cebulką i kaszanką. Jesteście zaskoczeni? Ja też, ale było pysznie!  Składniki : * 4 porcje makaronu spaghetti * 4 kiszki kaszanki * duża cebula * sól, pieprz * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Wodę na makaron zagotować, osolić. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, dodać kaszankę i poddusić. Makaron ugotować

Magiczne Życie Marty
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom 233

Pierwsze danie z kolorowej paczki om nom nom - skusiłam się na fioletową z makaronem spaghetti i zadziałałam jak należy - fusion - kolorowo i smacznie :) Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarogiem wędzonym Składniki na 2 porcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili

Sajkofanka smaku
Pieczarkowe gniazdo 195

Składniki,  2 porcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone(...)dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pasta z tuńczykiem. 157

przepyszny makaron z tuńczykiem, którego fanką nigdy nie byłam, a tutaj łopsi - udało się wyczarować coś pysznego. Składniki: puszka tuńczyka puszka groszku cebula parę suszonych pomidorów śmietana 18% żytni makaron spaghetti Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą,  dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti ze szpinakiem i ricottą 124

Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:      Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta

Aga w kuchni
Makaron z pesto 144

Składniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie:      pesto:   Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy(...)malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.    Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem

Aga w kuchni
Makaron z kurkami 217

Makaron z kurkami Dziś pomysł na makaron w sosie z kurkami. W przepisie użyłem makaronu spaghetti, można go zamienić na dowolnie inny. Przepis można też nazwać spaghetti cobonara z kurkami, różnice od klasyki są niewielkie, głównie polegają na użyciu dodatkowo kurek. Opcjonalnie można też dodać parę łyżek białego wina. Składniki na 2/3 porcje 200 g Makaronu spaghetti 100 g kurek

zjem to blog kulinarny
Spaghetti w sosie bialym 128

400g pieczarek  2 duze cebule  2 zabki czosnku  1 kg miesa mielonego wieprzowego  20g sera zoltego w piorkach  smietana  maslo  makaron spaghetti  pieprz  sol  jarzynka  papryka  Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy w dosyc drobna kostke, a trzonki na pol plastry  Kroimy cebule  Na masle  podsmarzamy(...)patelni (wok) podsmarzamy mieso, doprawiamy je jarzynka i papryka  Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min  W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu  Po 30 min doprawiamy sos smietana, nalezy do kubka odlac troche sosu i rozmieszac ze smietana i powoli dodawac do reszty miesa ciagle mieszajac

Klaudynkowa kuchnia
Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 188

garstka posiekanych gałązek świeżego) - szczypta papryki ostrej - szczypta papryki słodkiej - sól, pieprz do smaku Dodatkowo: - drobno starty ser do posypania - listki bazylii do dekoracji - ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron spaghetti (lub inny) *W ostatecznej ostateczności można zastąpić wodą, choć wino jest ważne i dodaje potrawie smaku i aromatu :) Może być też półwytrawne. Przygotowanie: 1. Do mięsa dodajemy wodę(...)delikatnie pomidory i delikatnie mieszamy sobie w patelni ;) I tak do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Doprawiamy do smaku ziołami, solą, pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z makaronem spaghetti, udekorowane listkami bazylii.  Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia  funpage

Kraina Tysiąca Smaków
Kiełkujący makaron dyniowy na szpinaku 113

Kupiłam dynię makaronową, myślałam, że można ją ugotować pokrojoną w paski. Myliłam się, poczytałam i teraz już wiem, że po upieczeniu przybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej,   3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)Smażymy kilka min, często mieszając. Szpinak łączymy z serkiem. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Miąższ upieczonej dyni podważamy widelcem, żeby uzyskać efekt makaronu spaghetti. Na talerzu układamy szpinak z serkiem, dodajemy dynię makaronową i całość posypujemy kiełkami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich 132

orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym

Czerwień i błękit
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 165

Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, z dodatkiem chrupiącego boczku, szynki dojrzewającej i oliwek. Dla mnie idealne połączenie. Jeśli chodzi o sam makaron, to jest to jedna z moich   wakacyjnych zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy . Makaron ma specyficzną, konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty(...)smaku raczej nie różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy)       Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części

Mania Gotowania
Spaghetti ze szpinakiem i fetą 206

powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy jest wiele. Oto jedna z propozycji (póki co moja ulubiona). Spaghetti ze szpinakiem i fetą PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200g makaronu spaghetti pełne ziarno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy (jak ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta

coolinarnastrefa.blogspot.com