makaron spaghetti - 334 przepisów (strona:12/23)

Spaghetti bolognese 256

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a zarazem sycące i bardzo smaczne. Post Spaghetti bolognese pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Makaron domowy 244

pomocą domowy makaron. Do pełni szczęscia brakowało mi jednak odpowiedniej przystawki (takiej nowoczesnej wersji maszynki mojego dziadka), która rozwałkowałaby makaron na cienkie placki, a także wycinała z nich makaron np na spaghetti.  Na szczęście mój wspaniały, domyślny mąż sprezentował mi ją parę tygodni temu na urodziny. I tak oto zaczęłam robić własny makaron. Potrzebujemy: - 300 g mąki typu

W mojej holenderskiej kuchni
Spaghetti bolognese 216

Jaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti na piwie 249

jest :) Dzisiaj zrobiłam Spaghetti - inspiracja zasadzona bazylia hehe Jest całkiem inne bo na piwie, a w smaku "inne" Co jest nam potrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny)  - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek  - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki jak lubisz

Niezły Młynek
Diabelskie piersi Krystyny 184

łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 łyżki wody 2 piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu 9% tłuszczu ewentualnie śmietana 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego 150 gram makaronu bucatini lub spaghetti 650 ml. bulionu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy do niej pokrojona w plasterki pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę

NaKońcuJęzyka
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE 238

upichcić... WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I  PIWEM NA MAKARONIE. (autorski;) 500g wątróbki dobiowej 2 duże cebule 1/2 szklanki piwa łyżka masła majeranek, pieprz, sól liść laurowy opakowanie makaronu (u mnie spaghetti) Wątróbkę dobrze oczyściłam, obrałam z błonek. Cebulę obrałam i pokroiłam w pół talarki, zeszkliłam ją na maśle. Następnie podsmażyłam z tą cebulą wątróbkę, nie soląc(...)dostatecznie usmażona, zmniejszam płomień, wlewam ostrożnie piwo.  Dodaję sól, pieprz, liść laurowy i duszę pod przykryciem, aby płyn nie wyparował,  około 10-15 minut. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy, jak na opakowaniu podano, przecedzam go. Odkrywam pokrywkę, mieszam wątróbkę. Ewentualnie doprawiam. Podaję od razu, z makaronem.   Smacznego

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI CON FUNGHI E PISELLI, 165

czyli spaghetti z pieczarkami i groszkiem. Makarony jada się we Włoszech na pierwsze danie - primi piatti. Od paru dni mam ochotę na włoskie jedzenie. Robione w domu jest najsmaczniejsze :). Przez następnych parę postów przedstawię przepisy na, głównie wegetariańskie, dania włoskie. Nie jestem wegetarianką, ale nie przepadam za mięsem. Kuchnia włoska obfituje w pyszne potrawy, pełne warzyw i witamin. CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Spaghetti carbonara 319

Makarony bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro . Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii.  Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne(...)boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro. Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 321

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut

SMYKWKUCHNI
Dorsz w nori z makaronem. 142

wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć. Na talerzu ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem.  Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti

Kulinarny karnet Christophera
25 października ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU 186

przede wszystkim ucztują i cieszą się jej smakiem. Łazanki z kiszoną kapustą   Makaron z duszonym schabem   Makaron inaczej - łazanki    Makaron z kurczakiem   Makaron ze szpinakiem    Spaghetti Bolognese

Magiczne Życie Marty
Sos boloński (ragù alla bolognese) 143

Pozwolę sobie przypomnieć, to co pisałam już w relacji : nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, jest sos boloński, który we Włoszech podaje się z makaronem tagiatelle (wiem, że na moich zdjęciach jest spaghetti :-) ). Pewnie zapytacie dlaczego nie spaghetti - sos boloński jest na tyle ciężki, że ten makaron go nie umie utrzymać, jedynie paski tagiatelle (ewentualnie pappardelle) dobrze się sprawdzają

Pora coś zjeść
Makaron ze szpinakowym pesto 180

Szpinakowe pesto  czekało w lodówce na konsumpcję... Nie miałam innego makaronu, więc padło na spaghetti. Może bardziej klasycznie by było z penne, ale i tak bardzo smakowało. Polecam wielbicielom makaronów. Makaron ze szpinakowym pesto Składniki na pesto: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Sos śmietanowo-serowy do makaronu 211

Mój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z szynką i sosem śmietanowym 198

przede wszystkim z sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała makaron z sosem pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa specjalność:) Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos śmietanowy. No może prawie śmietanowy – zawsze zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte jabłko i odrobinę chrzanu. Dzięki temu uzyskałem

Gotuj z Misiem

Proponowane wyszukiwania