mąka - 10440 przepisów (strona:343/696)

Torcik orzechowo-jabłkowy 267

jeden z tych, do których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy  20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki * 1 galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić(...)podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić

kolorowotorcikowo
Ciasto ze śliwkami 185

śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców.    Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego  pół kilograma śliwek Wykonanie:     Margarynę i masło utrzeć(...)jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C  około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm

Gorący kąsek
Barszcz z letnich buraków 165

wykonania: 40 minut Składniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować(...)dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę

Gorący kąsek
Dorsz ze świeżym tymiankiem 167

Czas przygotowania: ok.15 minut Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza świeży tymianek (6 gałązek) garść mąki cytryna sól pieprz olej ząbek czosnku Wykonanie: Polędwicę umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na parę minut, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, czosnkiem pokrojonym w talarki i piec

Gorący kąsek
Sernik z czereśniami i białą czekoladą 136

nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie(...)umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150 o C aż wierzch

Czerwień i błękit
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką w sosie pomidorowym 491

Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon(...)grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać mąkę i chwilę mieszać. Wlać 1 szklankę wody i po zagotowaniu gotować aż warzywa nieco zmiękną (mają być al dente). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka

Czerwień i błękit
Kalafior zapiekany pod sosem serowym 181

można go też podać jako dodatek do obiadu. składniki: 2 średnie kalafiory 2 garście startego żółtego sera, użyłam goudy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa Kamis sól z pieprzem Kamis słodka papryka Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać odrobinę(...)soli i cukru. Ugotować al'dente. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mleko i gotować aż sos nabierze gęstej konsystencji, często mieszając. Do smaku doprawić solą z pieprzem i gałką. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starty ser. Dokładnie wymieszać aby ser się

Monia miesza i gotuje
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 159

przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego 3 łyżki żelatyny pół szklanki wody      Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy na wolnym ogniu(...)odstawiamy na bok.       Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany

sama złodycz
Jabłka w cieście 335

ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem   Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko(...)mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Specjalną łyżeczką do wydrążania usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenno – żytni 141

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z chrupiącą skórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 do 14 godzin. Na drugi dzień rano wystarczy upiec w piekarniku. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, mięciutki w środku, u mnie

Marta Gotuje
Tartaletki z borówką amerykańską 265

już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny,  60g cukru,  250g mąki pszennej,  jajko,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie

Z miłości do słodkości
Mini tarty z malinami i kremem z białej czekolady 257

kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Fasolka po bretońsku z parówką 316

fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje(...)lekko na łyżce oleju. Jak będą lekko rumiane dodaję je do fasoli. Na tej samej patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się już zeszkli, dosypuję mąkę i przez chwilę podsmażam. Cebulę z zasmażką dodaję do garnka z fasolą. Wszystko doprawiam solą, pieprzem odrobiną cukru oraz majerankiem i zmielonym kminkiem.  Robię czasami wersję czosnkową, dodając

Olikowa kuchnia
Naleśniki po sudecku - z jagodami 198

jagody w formie frużeliny (polecam - zwięźle i nic się nie rozlewa) Przepis na frużelinę jagodową: - 0,5 l jagód - 1/3 szklanki cukru  - 3 łyżki wody - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Jagody zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce by puściły sok (kilka godzin). Na małym ogniu zagotowujemy. Dolewamy wodę z rozpuszczoną w niej mąką. Gotujemy 3-4 minuty

Słodka sielanka
Frużelina malinowa 184

Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać(...)cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania