mąka - 10440 przepisów (strona:334/696)

Szarlotka tatrzańska 179

roku jakoś urodzaju na jabłka nie ma..i zrobiłam z mniejszej ilości jabłek ..i jabłka nie były krojone, aż tak cienko jak podaje przepis.. 500 g mąki krupczatki [ dałam zwykłą pszenną] 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany 3 kg szarej renety 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu(...)Rozgrzać piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki

Moje domowe kucharzenie
Najprostsze placki z cukinii 190

smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z  sosem tzatziki . składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed(...)smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. I zajadać. Bardzo proste i szybkie a do tego jakie smaczne

Monia miesza i gotuje
Tarta z porzeczkami i bezą 192

pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych

Poezja smaku
Ciasto na maślance z brzoskwiniami 156

nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało. składniki:  350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju 600 g brzoskwiń 2-3 garście płatków migdałowych(...)jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Owsiana tarta z czerwoną porzeczką 168

było ich w moim warzywniaku, to obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski

Fabryka pomysłów
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 266

łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz  - olej do smażenia    PRZYPRAWY : ( z tym mam zawsze problem(...)wszystko trzepaczka, żeby miód się rozpuścił i wlewamy do garnka, gotujemy tak jeszcze 15-20 min i następnie do miseczki wlewamy zimną wodę, dodajemy śmietanę mieszamy trzepaczką i dodajemy mąkę mieszając, żeby nam się nie skawaliła dodajemy do tego łyżkę sosu z garnka i wszystko wlewamy z powrotem do gara. :) Dusimy do czasu, aż roladki będą miękkie.  Gotowe danie

Zainspiruj się kuchnią
Przelicznik kuchenny... 152

odwrotnie. Przez co moje początki w gotowaniu były masakryczne. Głowiłam się, troiłam i nic... , wiecznie coś nie wychodziło. A to cukier inaczej się przelicza na miarki, a to mąkę..., i tak dalej i tak dalej, aż kiedyś wpadła mi w ręce ściągawka z pewnymi tabelami miarowymi. Dzisiaj chciałam wam je opublikować. Mam nadzieję, że pomoże wam to  trochę(...)szkl. 2 łyżki = 1/8 szkl. 4 łyżki = 1/4 szkl. 5 łyżek = 1/3 szkl. 8 łyżek = 1/2 szkl. 10 łyżek = 2/3 szkl. 12 łyżek = 3/4 szkl. 16 łyżek = 1 szkl. MĄKA PSZENNA I CUKIER PUDER: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 15g 1/4 szkl. = 30g 1/3szkl. = 40g 1/2 szkl. = 65g 2/3 szkl = 85g 3/4 szkl. = 95g 1 szkl. = 125g CUKIER KRYSZTAŁ: Szklanki

Zainspiruj się kuchnią
Pavlova - beza... 129

bardzo mile byłam zaskoczona, ponieważ robiłam go z głowy i po raz pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL - 250 g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego NA KREM: - 250 gr serka mascarpone - 400 gr śmietany kremówki 36% - 3 łyżki cukru pudru - 2 opakowania śmietan fixu - 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu(...)ubijamy aż zgęstnieją, następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru( pamiętając o tym, żeby każdą porcje cukru dokładnie ubić) gdy już ubijemy bezę, na sam koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu winnego. Wszystko jeszcze mieszamy około 3 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150  °C. Na papierze do pieczenie rysujemy kółko o średnicy

Zainspiruj się kuchnią
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 301

nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI:   - 300 g mąki pszennej  - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego  - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło

Sajkofanka smaku
Tort Czekoladowy 191

family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. 3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. 4. Oddzielamy żółtka od białek. / Białka wbijamy do misy miksera / 5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę(...)niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami.   7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni

ciemna strona patelni
Placuszki z jabłkiem 208

najwięcej czasu prażyć się na słońcu . Oto prosty przepis na przepyszne placuszki idealnie komponujące się do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka  0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce(...)wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki ) 3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony

ciemna strona patelni
Ciasto z rabarbarem 204

Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :)  *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła  1 szklanka cukru  2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany  2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody   szczypta soli  2 szklanki rabarbaru :)  1. Masło i cukier utrzeć z jajkami . 2. Dodać śmietane i dobrze wymieszać(...)3.Następnie dodać mąkę , sodę , proszek i sól i dokładnie połączyć składniki . 4. Wysmarować tortownicę 21 cm masłem i nałożyć połowe ciasta . Ułożyć rabarbar i przykryć go pozostałą częścią ciasta  5. Piec w temp. 180 stopni przez

ciemna strona patelni
Bliny z sałatką warzywną 242

Składniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki

Gorący kąsek
Pieczone placuszki z cukinią - symbio.pl 150

placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : * duża cukinia * jajko * pół cebuli * ząbek czosnku * ulubione przyprawy * 3 łyżki mąki owsianej razowej  * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą na tarce o małych oczkach

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania