Składniki - 5 jajek - ½ kg mąki pszennej - kostka margaryny - 1 szklanka i 3 łyżki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta sody oczyszczonej - cukier waniliowy - 80 dag węgierek - łyżeczka kakao Wykonanie Margarynę zagnieść z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę ( 25x40
Świat SmakuSkładniki - 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion ) - 3 łyżki rodzynek - 15 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - szczypta cynamonu - 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Wykonanie Jabłka obrać i pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić
Świat SmakuSkładniki - 4 udka z kurczaka - 40 dag pieczarek - przyprawa do kurczaka - szklanka bulionu drobiowego - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - olej Wykonanie Udka umyć, osuszyć. Ułożyć na rozgrzanym oleju, posypać przyprawami i smażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki oczyścić, pokroić na 4 części i dodać do udek. Wszystko razem dusimy aż odparuje nadmiar wody. Bulion wlać do udek i dusić(...)mięso będzie miękkie. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody i wlać do sosu. Chwilę gotować, mieszając. Uwaga – sprawdzona rada 1) kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam
Świat Smakukliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Z przesianej mąki, sody, masła, śmietany 18% i połowy cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić(...)kilka godzin do lodówki Uwaga – sprawdzona rada 1) jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się ciągle kleiło ( a na pewno będzie ) należy dodawać mąki tak długo aż uzyska odpowiednią konsystencję 2) do ciasta można wybrać tak naprawdę dowolny owoc – świeży czy mrożony. Należy jedynie zwrócić uwagę czy podczas
Świat Smakukurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące wymieszanej
Świat Smakujest krytycznym testerem wszelakich smaków. To ciasto jej bardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam. Składniki na ciasto: 150 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 285 g mąki 40 g cukru 1 jajko 50 g masła Sos miodowo-orzechowy: 100 g masła 5 łyżek miodu 200 g prażonych orzechów ziemnych Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy
Made By Mom And Sonroku jakoś urodzaju na jabłka nie ma..i zrobiłam z mniejszej ilości jabłek ..i jabłka nie były krojone, aż tak cienko jak podaje przepis.. 500 g mąki krupczatki [ dałam zwykłą pszenną] 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany 3 kg szarej renety 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu(...)Rozgrzać piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki
Moje domowe kucharzeniesmaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed(...)smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. I zajadać. Bardzo proste i szybkie a do tego jakie smaczne
Monia miesza i gotujepracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych
Poezja smakunawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało. składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju 600 g brzoskwiń 2-3 garście płatków migdałowych(...)jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujebyło ich w moim warzywniaku, to obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski
Fabryka pomysłówłyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz - olej do smażenia PRZYPRAWY : ( z tym mam zawsze problem(...)wszystko trzepaczka, żeby miód się rozpuścił i wlewamy do garnka, gotujemy tak jeszcze 15-20 min i następnie do miseczki wlewamy zimną wodę, dodajemy śmietanę mieszamy trzepaczką i dodajemy mąkę mieszając, żeby nam się nie skawaliła dodajemy do tego łyżkę sosu z garnka i wszystko wlewamy z powrotem do gara. :) Dusimy do czasu, aż roladki będą miękkie. Gotowe danie
Zainspiruj się kuchniąodwrotnie. Przez co moje początki w gotowaniu były masakryczne. Głowiłam się, troiłam i nic... , wiecznie coś nie wychodziło. A to cukier inaczej się przelicza na miarki, a to mąkę..., i tak dalej i tak dalej, aż kiedyś wpadła mi w ręce ściągawka z pewnymi tabelami miarowymi. Dzisiaj chciałam wam je opublikować. Mam nadzieję, że pomoże wam to trochę(...)szkl. 2 łyżki = 1/8 szkl. 4 łyżki = 1/4 szkl. 5 łyżek = 1/3 szkl. 8 łyżek = 1/2 szkl. 10 łyżek = 2/3 szkl. 12 łyżek = 3/4 szkl. 16 łyżek = 1 szkl. MĄKA PSZENNA I CUKIER PUDER: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 15g 1/4 szkl. = 30g 1/3szkl. = 40g 1/2 szkl. = 65g 2/3 szkl = 85g 3/4 szkl. = 95g 1 szkl. = 125g CUKIER KRYSZTAŁ: Szklanki
Zainspiruj się kuchniąbardzo mile byłam zaskoczona, ponieważ robiłam go z głowy i po raz pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL - 250 g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego NA KREM: - 250 gr serka mascarpone - 400 gr śmietany kremówki 36% - 3 łyżki cukru pudru - 2 opakowania śmietan fixu - 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu(...)ubijamy aż zgęstnieją, następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru( pamiętając o tym, żeby każdą porcje cukru dokładnie ubić) gdy już ubijemy bezę, na sam koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu winnego. Wszystko jeszcze mieszamy około 3 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 °C. Na papierze do pieczenie rysujemy kółko o średnicy
Zainspiruj się kuchniąnadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI: - 300 g mąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło
Sajkofanka smaku